Лавров: Британците вдигат ескалацията на войната на ново ниво

Русия ще реагира на доставянето на снаряди с обеднен уран на Украйна
22 мар 2023 17:30, Александър Попов
198
Лавров: Британците вдигат ескалацията на войната на ново ниво
Снимка: БГНЕС

Русия ще бъде принудена да реагира съгласно военната си доктрина на доставянето на снаряди с обеднен уран на Украйна, каза днес руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

Според него решението на Великобритания да снабдява Украйна със снаряди с обеднен уран изостря ситуацията до ново, опасно равнище, посочва Ройтерс.

"Що се отнася до нашата реакция на такива доставки, ние, разбира се, ще вземем това предвид при нашите действия. Ние имаме ангажимент към международните норми за водене на война, имаме своя военна доктрина и както казаха президентът Владимир Путин и министърът на отбраната Сергей Шойгу, ще трябва да отчетем, че британските ни колеги издигат тази ескалация на ново, много сериозно ниво", заяви Лавров.

Той каза на пресконференция след среща с еритрейския външен министър Осман Салех Мохамед в Сочи, че Русия се противопоставя на опитите на западните държави да търсят дразнители и да поддържат нестабилност в Африка, включително в Африканския рог, отбелязва ТАСС.

Лавров благодари на Еритрея за нейната последователна и принципна позиция по отношение на геополитическите процеси, започнати от Запада "под прикритието и претекста на украинската криза".

Той каза, че е обсъдил с еритрейския си колега въпроса за сътрудничество във военната сфера и сигурността.

Според Лавров прокурорът на Международния наказателен съд Карим Хан изпълнява задачи, поставени от западните страни, а самите те "забраняват този орган да разследва престъпления на държави членки на НАТО".

Руският външен министър заяви, че Москва е разтревожена от ситуацията в Централноафриканската република след убийството на китайски граждани от екстремисти.

В същото време фактът, че паралелно с това в Кения са регистрирани безредици, "не изненадва особено" руската страна, отбеляза той.

"Защото нашите западни колеги постоянно изискват от африканските лидери, от лидерите на други държави да следват техните съвети. А тези, които проявяват някаква минимална независимост, получават различни провокации от страна на Запада", каза Лавров, като добави, че "не твърди, но не изключва, че и този път е било така".

Руският външен министър посочи, че наистина има ситуации, които се случват в икономиката, в социалната сфера и предизвикват протести и възражения от страна на населението.

"Но в огромното мнозинство от случаите Западът се стреми или да създава такива ситуации, или да ги използва в свой интерес", заяви той./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 77 А що не кажеш нещо за украинските бандити.Да стремят се,защото за една година можеше да има толкова много цивилни жертви,че да ти настръхне косата и Бахмут за една седмица да го няма заедно с останалите цивилни ,а не да ги атакуват само с артилерия и Вагнер.Да руснаците се стремят да има по-малко цивилни жертви и не ми излизай точно на мен уркопитешки дрънканици.
91
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Са я вапсахме. Укерутите получават 100ци хиляди снаряди и пушкала, закупени с пари на зарадния данъкоплатец. От тях по резултатите от загубата на УКР територии максимално 1/5 бяха използвани в12месечната продължителност на тридневната война. Останалото се разпродава в 3 континента и по братски дава на ДЛНРите. С една не малка част Евалендер фон Грюненшайзен си купува нова служебна дамска чанта.
90
1
 
5
 
! Отговори
На троловети преди 1 година
Не са им пускали опорки от месеци! Използват стари опорки от преди 10 месеца ;)
89
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак обяснявам за копейковците разликата между наистина Голяма война, и сегашната локална война в Украйна - при Голяма война ще бъде преобърнат живота и на Кремълските велможи, тъй като ракети и бомби ще падат и по техните градове! Определено не искат това да се случи! Сега изобщо не им пука дето някакви младоци оставяли костите си в полетата на Украйна
88
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Древните, умни полководци, при това положение са свирили, отбой!
87
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тъй като няма вариант Русия да спечели войната с конвенционални оръжия, пак започват да плашат с ядрени.
86
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ситуацията ми напомня, Крум и Никифор.....
85
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом нападките са на какво бил приличал значи са писани от бавноразвиващи се умнокрасавци на които отдавна се е изчерпал и без това бедния речник.
84
6
 
9
 
! Отговори
До 89 преди 1 година
Като разсмива с нелепите си изказвания колегите си. Както наскоро в Индия. Залата умря от смях.
83
2
 
11
 
! Отговори
Според британците преди 1 година
Пък, Русия води екологично честа война като воюва само с лопати!
82
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лавров ги прай да си говорят сами умнокрасивобогатите
81
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 75 Точно така е и не им ги дадоха щото американците знаят ,какво ще стане,а сега тия ще използват обеднен уран.Е тия техните танкове едва ли ще оцелеят дълго,но това не е важно.Важното е ,че се правят неща ,които не трябва да се правят.Или просто там в Украйна никой не мисли за нищо.
80
4
 
7
 
! Отговори
До 85 преди 1 година
Какви русси ракети? Те свършиха преди 10 месеця според разузнаването та САющ и Британия ;)
79
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имат достатъчно време да се приберат!
78
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За сметка това химикалите от руските ракети и предизвиканит от тях пожарища са полезни за почвата и въздуха. Очаквайте ги скоро по бреговете на Черно море - като се оттекат по Днепър.
77
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Посейдон може да унищожи милиони без да има директно ядрено попадение върху тях. При Посейдон ядреният взрив е далеч от целта която се поразява.
76
5
 
2
 
! Отговори
Гений Лавров преди 1 година
Тия недъгави "дипломати" начело с Кон Флинстоун съвсем разбиха и крехкия мир в ЦАР и други африкански държави. Вижте само колко конфликта подкладиха с или без да искат. Тотал щета!
75
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
това е Станишев, който пише от mail.co.uk, и му вярват дори в Кремлинукраинците нямат право на аеци нито на радиацинни ракети след Чернобил, това вече не са фейк news, a bullshit news, тъй като 100 бг избирателя гласували за Сатанишев в ЕП и сега Украина завладяла планетата, плс, въведете корекции в бг избирателното право, тъй като баба ми от село няма такива права
74
5
 
8
 
! Отговори
Троловете на САЩ преди 1 година
Се напъват но и те те са тоова което бяха! Нивото им на интелигентност пода по бързо от американски дрон над Крим!
73
4
 
10
 
! Отговори
Банани за робите преди 1 година
Повече снаряди, повече танкове, повече РСЗО = повече война, повече смъ*рт, повече гробове, нищета и мъртви християни. Войната означава повече печалба за ВПК на фащ, повече власт за чю*фютските палачи на бивша окраина и все повече диктатура на демократите. Останалото е за овцестадото. Русия, Китай, Иран, Бразилия, Индия, ЮАР, СА, цяла Африка и три четвърти от света днес поставят началото на краят на западният античовешки колониализъм. Счупиха ръцете на световните мутрагени. Завинаги...

Спонсорирани публикации