Ще се стигне ли до ядрена война между КНДР, САЩ и Южна Корея?

Ученията превърнаха Корейския полуостров в барутен склад, който ще се взриви всеки момент
7 апр 2023 22:30, Йоана Цонева
84
Ще се стигне ли до ядрена война между КНДР, САЩ и Южна Корея?
Снимка: БГНЕС

Северна Корея обвини САЩ и Южна Корея в ескалация на напрежението до ръба на ядрена война, съобщава "Ройтерс".

Пхенян заплаши да отговори на съвместните военни учения на двете страни с "настъпателни действия".

Държавната медия KCNA публикува коментар на Чо Джу Хьон, когото нарече международен анализатор по сигурността. В статията той отправя критики към ученията, определяйки ги като "спусък за изостряне на ситуацията на Корейския полуостров до точка на взрив".

"Безразсъдната военна конфронтационна истерия на САЩ и техните последователи срещу КНДР тласка ситуацията на Корейския полуостров до необратима катастрофа... до ръба на ядрена война", се предупреждава в статията.

"Международната общност единодушно се надява, че тъмните облаци на ядрената война, надвиснала над Корейския полуостров, ще се разсеят възможно най-скоро", се добавя в коментарния текст.

Още по темата
Силите на САЩ и Южна Корея провеждат поредица от годишни пролетни учения от март, включително маневри на ВВС и ВМС с участието на американски самолетоносач и бомбардировачи B-1B и B-52, както и първите от пет години насам широкомащабни учения на десантни кораби амфибии.

Отбелязва се, че участието на американския самолетоносач цели разпалване на конфронтация и се подчертава, че Пхенян ще отговори на ученията чрез "офанзивни действия".

"Ученията превърнаха Корейския полуостров в огромен барутен склад, който може да се взриви всеки момент", се посочва в статията.

Северна Корея реагира яростно на военните маневри, които възприема като репетиция за нахлуване на нейна територия.

През последните седмици Пхенян засили военната си активност. Сред тестваните оръжия бяха балистични ракети с малък обсег на действие, способни да поразят Южна Корея, както и междуконтинентални балистични ракети с възможност за нанасяне на удари срещу континенталната част на САЩ.

На 21 март Северна Корея заяви, че е изстреляла две крилати ракети от подводница. През февруари страната изстреля и четири крилати ракети с голям обсег, способни да поразяват цели на разстояние 1240 мили.

В средата на март севернокорейският лидер Ким Чен-ун наблюдава тестово изстрелване на балистична ракета с малък обсег. Държавните медии нарекоха теста симулирана ядрена атака срещу неуточнени южнокорейски цели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
3
 
3
 
! Отговори
До Хикса преди 1 година
А кое беше причината СССР да нападне Финландия, Полша, Афганистан ?
61
2
 
4
 
! Отговори
Абе преди 1 година
От луд човек всичко можеш да очакваш !
60
4
 
5
 
! Отговори
Хикса преди 1 година
Не знам кое е лошото на Северна Корея-"режима"или това,че са комунисти като Китай.Щото Китай не пречи на никой,а пък са комунисти,а пък комунистите пречат щото не са капиталисти като Русия,а пък Русия пречи щото.....Комунистите ли бяха причината Хитлер да нападне СССР???
59
6
 
5
 
! Отговори
Краварски мечти :) преди 1 година
Що не си гледате вашата т. нар. "страна на неограничените възможности", "люлката на демокраДцията", "атлантическите ценности", "непобедимия щатски долар", "държавата на умнокрасивите,независими и свободни граждани"?!?!? Наврете си "демонокрацията" дълбоко в разтворените задни краварски бузки и си стойте на вашия си континент,за да стане светът едно нормално място за живеене!
58
6
 
5
 
! Отговори
:))))))))))))))))))) преди 1 година
абря путинофилията! събудихте ли се? дайте да ви питам нещо що не бегате у северна корея бря? нали вие ми разправяте, че то там било рая на земята бря? Ко ми лаете от тука!? бегайте дам да ви оправи кима! що ми стоите и ми лаете от "загниващия" капитализъм!? А? :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
57
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И да се стигне к'во ви пука?? Каквото има да стане ще стане. Животът е достатъчно тежък за да си обременяваме съзнанието с глупости...
56
6
 
7
 
! Отговори
Деди преди 1 година
Защо и ФАЩ, та нали ЮК е самодостатъчна, стига с тези "помощи" на ФАЩ. Нека по чисто корейски двете държави да си решат проблемите - това е честната игра, а не "ни в клин, ни в ръкав" да вдявате и краварите. Какъв е техният проблем в решаванеро на корейските проблеми? Или на всяка манджа, мюродия?
55
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ей корейци да си вземате обратно некачествената кола киа рио, голям *** и да ми върнете 12000 евра коит ви платих.
54
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То бива корейчето да изтреля няколко ядрени ракети към сащ, та да си седнат на *** и да не се мешат в работите на другите.
53
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може. САЩ никога на са казвали, че няма да почнат първи ядрена война. Ако Ким тръгне да обединява Кореи-те и гонят американсщия окупатор, нищо чудно във Вашингтон предсмъртно да натиснат ядреното копче.
52
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На снимката Ким така милва ракетата, че още малко и ще я възседне.
51
15
 
15
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
СЛЕД КАТО РЕЖИМА В МОРДОРСКОВИЯ БЪДЕ ИЗКОРМЕН КОЕТО Е ВЕЧЕ ГАРАНТИРАНО , ЧЕ ЩЕ СТАНЕ И ТОЗИ СМЕШЕН РЕЖИМ В СЕВЕРНА КОРЕЯ ЩЕ БЪДЕ ПРАТЕН В ХАГА И ОБЕСЕН!
50
14
 
12
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ЯДРЕНОТО НА КИМ Е ФАЛШИВО ТОЛКОВА КОЛКОТО ПЛАСТМАСОВИТЕ КРАЧЕТА НА КОИТО ГО РАЗКАРВАТ! ЕКСПОНАТА ОТ ДЯСНАТА СТРАНА Е НА ПЛАСТМАСОВИ КРАЧЕТА! АКО БЕШЕ ИСТИНСКО ЯДРЕНО ТЕЯ МАЛКИ ТЕРАКОТНИ ПЛОЧКИ ЩЯХА ДА СЕ ИЗПОЧУПЯТ!
49
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Над 3-та, 7-а пехотни дивизии на САЩ, 1-ва дивизия морската пехота на САЩ и корейските ударни дивизии надвисва опасност да се окажат откъснати от вонсанското пристанище, техния снабдителен център. На 6 декември е проведена евакуация от Вонсан. 1-ва дивизия морска пехота на САЩ попада в пръстен По-късно 10-и корпус се отправя към морското пристанище Хиннам; там на 11 декември започва евакуация с военноморските съдове на САЩ, завършила на 24 декември.
48
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Америка много добре знае, че днес не сме 1945 г! И че днес има доста ядрено оръжие насочено срещу Америка! Та тези " демонстрации" с обикаляне из Европа с някакви бомбандировачи ,плашат гаргите само!!!-:)
47
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наркомана наджаскал половината коментари отдолу дори не знае че янките бягаха през глава през корейската вийна.
46
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако Байдън остане президент, то до все някаква ядрена война ще се стигне. Дядката го сърбят ръчичките да се пусне. Иначе не знам Ким да е плашил някого с ядрени бомби. Просто им демонстрира, че има възможност да се защити. Длъжен е.
45
15
 
16
 
! Отговори
Така е .. преди 1 година
Кимчо е лесен. Да видим какво ще правят руснаците с Путин.Няма да му простят за съсипаната си държава и убитите руснаци.Не го чака нищо добро.
44
0
 
3
 
! Отговори
Ааааа,не са преди 1 година
Тоолкова ***.Ако избият овцете коча ли ще доят?
43
13
 
10
 
! Отговори
Тлъстото преди 1 година
Прасе Ким Джонг и грозноватата му сестра не са опасни за САЩ само за собственият им народ ,защото ще ги вкарат в гроба ако не с американски ядрени ракети то с оризова диета!

Спонсорирани публикации