Ще се стигне ли до ядрена война между КНДР, САЩ и Южна Корея?

Ученията превърнаха Корейския полуостров в барутен склад, който ще се взриви всеки момент
7 апр 2023 22:30, Йоана Цонева
84
Ще се стигне ли до ядрена война между КНДР, САЩ и Южна Корея?
Снимка: БГНЕС

Северна Корея обвини САЩ и Южна Корея в ескалация на напрежението до ръба на ядрена война, съобщава "Ройтерс".

Пхенян заплаши да отговори на съвместните военни учения на двете страни с "настъпателни действия".

Държавната медия KCNA публикува коментар на Чо Джу Хьон, когото нарече международен анализатор по сигурността. В статията той отправя критики към ученията, определяйки ги като "спусък за изостряне на ситуацията на Корейския полуостров до точка на взрив".

"Безразсъдната военна конфронтационна истерия на САЩ и техните последователи срещу КНДР тласка ситуацията на Корейския полуостров до необратима катастрофа... до ръба на ядрена война", се предупреждава в статията.

"Международната общност единодушно се надява, че тъмните облаци на ядрената война, надвиснала над Корейския полуостров, ще се разсеят възможно най-скоро", се добавя в коментарния текст.

Още по темата
Силите на САЩ и Южна Корея провеждат поредица от годишни пролетни учения от март, включително маневри на ВВС и ВМС с участието на американски самолетоносач и бомбардировачи B-1B и B-52, както и първите от пет години насам широкомащабни учения на десантни кораби амфибии.

Отбелязва се, че участието на американския самолетоносач цели разпалване на конфронтация и се подчертава, че Пхенян ще отговори на ученията чрез "офанзивни действия".

"Ученията превърнаха Корейския полуостров в огромен барутен склад, който може да се взриви всеки момент", се посочва в статията.

Северна Корея реагира яростно на военните маневри, които възприема като репетиция за нахлуване на нейна територия.

През последните седмици Пхенян засили военната си активност. Сред тестваните оръжия бяха балистични ракети с малък обсег на действие, способни да поразят Южна Корея, както и междуконтинентални балистични ракети с възможност за нанасяне на удари срещу континенталната част на САЩ.

На 21 март Северна Корея заяви, че е изстреляла две крилати ракети от подводница. През февруари страната изстреля и четири крилати ракети с голям обсег, способни да поразяват цели на разстояние 1240 мили.

В средата на март севернокорейският лидер Ким Чен-ун наблюдава тестово изстрелване на балистична ракета с малък обсег. Държавните медии нарекоха теста симулирана ядрена атака срещу неуточнени южнокорейски цели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ББ Като за човек позволяващ си да споменава името Господне в коментарите си имаш доста небалансиран речник. Това ме навежда на мисълта, че си (+18) ... ... ... ... ... ... и тнт
41
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За минути няма да има северна корея.
40
10
 
10
 
! Отговори
& преди 1 година
Китай - САЩ не са врагове а две големи държави с икономически интереси! Не мога да разбера само ,защо Китай поддържа престъпният режим в Северна Корея. Обяснявам си го като контра мярка срещу поддръжката на САЩ към Тайван. Но и в Китай има вътрешна Монголия , Уйгурия и Тибет ,които искат независимост!
39
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна е инструмента на САЩ/ЕС срещу Русия. Обаче Северна Корея е инструмента на Китай и Русия срещу САЩ. Та както казват някои, не сме били свидетели на война и не знаем колко е пагубно и лошо. Не е виртуално. Не е игра от интернет, че да си за някой и да се кефиш когато врага го бият.
38
9
 
16
 
! Отговори
реторичен въпрос преди 1 година
Аз ще задам очевидния въпрос- как така навсякъде където назрява война са замесени САЩ? Защо примерно не задават такива въпроси за нас или за някоя от съседните държави?
37
6
 
3
 
! Отговори
:)) преди 1 година
Представяте ли си тоя да ни е лидер на българския народ... oh wait... то Лойко Тулупа е същия *** :'))))))
36
3
 
6
 
! Отговори
ахахахах преди 1 година
Това корейския Делян Пеевски ли е. Бахахаха аре бегай от тука е дибел. Имаш кафяво на гъ3ъ и в ноСъ, глиган пешев
35
1
 
11
 
! Отговори
Още помня преди 1 година
Още помня един ярък момент с дядо преди около 10-20 години, когато живеехме в мир. Даваха новини за някакви военни маневри, а той просто стана различен човек, смени тона си и поведението си и с отчаяние ми съобщи, че това е най-лошото нещо, което може да стане. Според мен го каза, защото е преживял Втората Световна Война и искаше да ми натърти каква злина е това. Жалко че не е вече между живите, за да ме научи как да премина през това. Почивай в мир, дядо! Още си жив с мен, помня те.
34
0
 
11
 
! Отговори
ще има много ясно преди 1 година
Няколко поколения израстнаха в мирни времена, не познават войната. Ако питаме бабите и дядовците, които са били на война, дали си заслужава, ше вдигнат веднага пръст и ше кажат "НЕ!". Проблема е, че хората които преживяха 2СВ починаха на 99.9% и в момента никой не знае що е то война и му е романтично да хване пушката, което е пагубно. Още помня дядо ми как гледаше световните новини с притишие и тих ужас в очите, защото го е преживял всичко това, което днес опитваме да направим.Ужасите на войната
33
2
 
8
 
! Отговори
12345 преди 1 година
Каква война може да има между Северна Корея и САЩ??? Стига вече с тези филми! Все едно 3 годишен да се бие с професионален боксьор! Моля ви, дайте по сериозно
32
4
 
10
 
! Отговори
Война няма да има! преди 1 година
Ще има бой по кухата севернокорейска куха кратуна и по дебелата Кимова Дирница!
31
2
 
4
 
! Отговори
Истина преди 1 година
Военните много ги е яд на фармацевтите и сега се опитват да върнат резултата, затова я има войната в Украйна, както се опитват да запалят и още поне 2-3 точки за да спечелят отново повече от фармациите. Руснаци, Американци, Китайци, Англичани, Франсета, всички са в един отбор, само за шоуто са от различни
30
1
 
3
 
! Отговори
САЩ преди 1 година
На това се надяваме ! Само да е далеч от САЩ !
29
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да,ще се стигне.
28
6
 
4
 
! Отговори
Браво Кимчо преди 1 година
Бой по мазните фъстъчени кратуни
27
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тръмп като беше прати при Ким Денис Родман с който май са били съученици. Като гледам Байдъна не му е жал за америката. Няма вече спасение за САЩ с толкова много създадени врагове.
26
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китай направи специални ракети за потапяне на американски самолетоносачи. Корея сигурно вече има такива.
25
9
 
6
 
! Отговори
до 26 преди 1 година
сега бай пън не прави ли същото - хвърля 30 млн. глупави украинци за пушечно месо!
24
10
 
12
 
! Отговори
Безспорен Факт преди 1 година
Всички русофили са тежки алкохолици.
23
4
 
10
 
! Отговори
Абе преди 1 година
До Анонимен26 Те си въобразяват, че сами са победили съюзника си Хитлер, без помощта на съюзниците! Да, дали са много жертви, но защо ли? Сега пак лишават рускините от мъже! Но "братска" Ангола е насреща!

Спонсорирани публикации