Във форма за новия сезон - пробвайте с табата

Правете 10-секундни почивки между тренировките
13 апр 2023 18:33, Дарена Найденова
3
Във форма за новия сезон - пробвайте с табата
IStockphoto

Двадесет секунди. Това е нищо, нали? Но ако сте запознати с табата, ще сте наясно, че това кратко време може да ви се стори като цяла вечност.

За тези, които тепърва ще се сприятеляват или ще враждуват с тренировките по табата, се пригответе за едно дълго сътрудничество, което ще ви накара да се гордеете с тялото си всеки път, когато се погледнете в огледалото. Не само това, но тренировката ще подобри издръжливостта и настроението ви, като ще ви мотивира да ходите във фитнеса отново и отново.

Какво е табата?
 
Японският учен д-р Изуми Табата и неговият екип от Националния институт по фитнес и спорт стартират тренировката в началото на 90-те години след изследване за ефективността на кратки упражнения с висока интензивност, последвани от по-кратки почивки, в сравнение с продължителната умерена активност.
 
Точно така – тази тенденция не идва от TikTok или Instagram, където някой инфлуенсър твърди, че е открил тайната за отслабване. Това е резултат от проучване, което установява, че тестовите субекти са усетили повече ефект от по-кратки, високоинтензивни тренировки, както аеробни, така и анаеробни. С други думи, табата е полезна както за здравето на сърдечносъдовата система, така и за изграждането на мускули.
 
Въпреки че може да звучи страшно, тренировката е просто по-специфичен модул от добре познатите ни и любими HIIT упражнения. При нея се правят кратки серии с голямо натоварване и високо потребление на енергия. Точно както HIIT сериите, които познаваме и обичаме, табата използва интервали, за да увеличи максимално движението. Единствената разлика е, че практиката е с определено време както в продължителността на тренировката, така и във времето за почивка.
 
Тренировките по табата са кратки упражнения от 20 секунди, последвани от 10-секундна почивка. Всичко това се повтаря осем пъти за общо четири минути. Тук давате всичко от себе си, като всяко едно повторение трябва да бъде направено на 100%. Струва си да се насилите над лимита на възможностите си, защото точно така ще постигнете най-добри резултати.

Събуждане от зимен сън – време е за тренировки на открито

Здравословно хранене – плодовете, които да включите в режима си

Мързеливо ръководство за влизане във форма

Важно е обаче да се отбележи, че табата не е за начинаещи. Трябва да сте в добра форма преди това, за да не рискувате контузии и проблеми с дишането. Упражненията са чудесни за хора, които имат кратка история с фитнеса, знаят как да регулират дишането и познават лимита си на издръжливост. 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А каво стана с тарабата?
1
0
 
2
 
! Отговори
Прозтаг преди 1 година
Аз всяка година пробвам с таблата с мезетата и все не се получава!

Спонсорирани публикации