Ансамбъл "Шевица" с невероятен спектакъл за 10-годишнината си

Aвтентичните костюми ще донесат колорит, каза хореографът Петър Ангелов
14 апр 2023 11:54, Елка Василева
2

Ансамбъл "Шевица" отбелязва 10 години на сцената с мащабен концерт-спектакъл "В огледалото на водата".

Хореографът Петър Ангелов сподели в студиото на "България сутрин", че "В огледалото на водата" е работното заглавие на разказа "Божура" на Йордан Йовков.

"Божура" - това беше любов от пръв поглед. С моята съпруга тръгнахме в посока да претворим този разказ на сцената. С този спектакъл се дипломирах, хората ще видят моето разбиране за този разказ", каза гостът на Bulgaria ON AIR.

"Aвтентичните костюми ще донесат колорит - събираме ги от приятели и колекционери. Костюмът е моята страст, това нещо се отключи преди 5-6 години и не съм вярвал, че така ще потъна в традиционния костюм. Събираме ги от бабите от селата, ходим на терен. Купувам ги от старите баби", посочи още Ангелов.

На 23 април в зала 1 на НДК ще се състои концерт-спектакълът на ансамбъл "Шевица" по случай 10-годишния им юбилей. По думите му 10 години е нищожен период, но динамиката при тях е толкова сериозна, че тези 10 години му се струват като 50.

"Искам с нашите традиционни костюми да покажем онези забравени багри и тъкани, хората да се докоснат до тази материя. Ще се опитаме да стъпим върху фундамента на традиционната култура като лексика, като хореографски текст, с който да преразкажем тази истинска красота. Един хореограф разполага само с хореографски текст, трябва да покажа един пиян човек само с игра", сподели още Петър Ангелов

Народният хор ще излезе на сцената с 44 самодейни певици. Много ги е страх, но се радват, че ще успеят да направят вълшебна колаборация с Теодосий Спасов, отбеляза хореографът.

"С моите танци показвам себе си. Във всеки танц с моя хореография има по една щипка Пепи. Добротата и любовта ще ни избавят от лукавото и от ненужните сиви щрихи на живота", завърши Ангелова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мустакат Пешо!
1
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Турския гювеч учи ли се а?Не струват тези мамути .Да живее България ❤️