Газираните напитки и пицата водели до преждевременна смърт?

Сладкишите с трансмазнини водели до деменция
75
Газираните напитки и пицата водели до преждевременна смърт?
Снимка: Pixabay

Газираните напитки, печените продукти и пицата влияят на мозъка и водят до преждевременна смърт. Това се доказва от резултатите от изследване, публикувано в Annals of Neurology, пише БГНЕС.

Отбелязва се, че учените са провели експерименти с плъхове.

Гризачите били хранени с разтвор от комбинация от определени храни. В резултат на това животните спрелиа да се ориентират в лабиринта, което показва загуба на памет.

Според резултатите от проучването содата заема първото място. В продължение на 10 години учените проследили 4300 субекта, които пият много газирани напитки – при повечето от тях газираните напитки причиняват деменция. Второто място е заето от сладкиши, съдържащи трансмазнини. Третото място е пицата.

6000 възрастни и 4000 деца са участвали в експеримента. В продължение на четири години техният коефициент на интелигентност спаднал.

По-рано диетоложката Вероника Гусакова каза, че пълният отказ от млечни продукти и глутен лишава тялото от важни витамини и минерали.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още по темата: пицадеменция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За това я набивам само свинско и пием червено вино,надам се барем стотака да ударим.
41
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ето едно предложение - намалете въглехидратите под 200 грама на ден и ще си спестите много проблеми с теглото и умората.
40
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 38 - Италианците не ядът пица и спагети, колкото дът хубаво месо, зрели сирен и кашкаваи, пресни исвежи салати с мнго зехтин и макар да си хапват хляб, не прекаляват. А също така си ообичат и качесвеното вино. Това, което става в САЩ с пиците и спагетите, си е направо оргия ... Семейна пица в Европа, е като малка до средна в САЩ. Па за безалкохолните, да не говорим. В Ню *** и м забраниха, да продават захараосани напитки на 750 мл, защото изледванията показвали, че било вредно.
39
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 40 - Ами да, ама тук се спори (в коментарите), все едно всеки си взима пицата от някой митичен италианец, живеещ в Тускана, гледащ си сам доматите, както са ги гледали 25 поколения преди него и всичките му продукти са 100% био-мио. А истината е, че между топ пицата и тази, която масово се яде, разлиакта екато Ролс Ройс от 2023-а, срещиу Голф 2 от 1989-а.
38
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 37 - Няколко грешки - Първо - пица не ям. Второ - пицата масово е с такоа съотношение тесто към други продукти - поради тази причина е толкова усепешен продукт. Основно е хляб, с евтин нишесте с аромат на домати и възможно най-нискокачественото, но ароматно сирене. . И трето - Обощенията не ги правя аз, а компаниите, които продават - зав тя е важно, да продават на едни и същи клиенти, които винаги се връщат за още и още. Прави разлика, между домашната пица и тая от Pizza Hut.
37
0
 
10
 
! Отговори
Shark преди 1 година
А плодовете и зеленчуците, пълни с пестициди, въпреки гръмките приказки за спазване на разни изисквания, до какво водят? А сиренето и кашкавала, пълни с палмови масла до какво водят? А колбасите, пълни с всичко друго, но не и с месо, до какво водят? Сега в пиците се прицелиха, защото са сравнително евтино ядене и лесно се прави у дома. Така да е, ние пък ще ги ядем!
36
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българите все уж за здравословно хранене говорят пък живеят най малко в Европа.
35
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Горките италианци - живи да ги оплаче човек с техните пици и спагети. Дано не са ви чели статията, че ще се чудят, как в Сардиния са едни от най-дълго живеещите.
34
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Глупости. Кола, фанта, бира, газирана вода - правете разлика, колкото и да ви е зор да мислите. Не е едно и също.Тоя, дето пицата му била 75% тесто - ми такава си купуваш. Друти си ги правим според нашия вкус. Един яде 200гр на ядене, друг -500, трети кило. И на глутена нищо му няма, освен ако не сте с непоносимост към него. Пак сте направили глупави обобщения тук. Въобще сте омешили, както винаги в подобни случаи, различни неща и сте се опитали безуспешно да ги поставите под общ знаменател.
33
7
 
7
 
! Отговори
Хахаха преди 1 година
Като видя колко глигани има по улиците на София и ми става лошо. Яжте и пийте.
32
1
 
13
 
! Отговори
Трак🇮&am преди 1 година
Скоро не бях чел такава про-сто-тия
31
0
 
8
 
! Отговори
Батман преди 1 година
Абе как така 600 възрастни и 4000 деца са участвали в експеримента това не е ли престъпления първа степен.. а колкото до плъховете и мишките.. аз иследвах няколко хиляди и губят памет от преяждане на пица а някой иследвания показаха мързел а напитките газираните показват че уморен стомах води до мързел и дава сигнал към мозъка...това беше от мен за сега.. довиждане и дайте следващия път истински новини а не простотия
30
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А пица с кристали до какво води питам заради един КирЕ.
29
6
 
6
 
! Отговори
Емил преди 1 година
Гледайте си наднорменото тегло и не се занимавайте с тези неща. Животът е твърде кратък за дебелаците, така че е добре да го живеят на макс.
28
0
 
7
 
! Отговори
контрол преди 1 година
статии тип-яжте това и ще живеете 150 години,яжте онова и ще видите какво ще ви се случи,яжте всеки ден от този плод и ще сте вечно млади и други такива...та на това му се казва контрол на съзнанието!!!храните са на 4-то място които се изплозват като оръжие срещу обществото на 1-во и 2-ро място са политиката,войните и природните бедствия!!!още му викат илюзорна реалност която са ви създават чрез медиите всеки ден масова манипулация и дезинформация а реалността е съвсем друга!!!контрол на мозъка
27
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фантата се прави от портокалов концентрат, колкото и да е малко, дава някаква ***. Естествените нектари също дават ***. Кока-колата е сироп за стомах, неутрализира киселините. Вредни са само ако ги пиеш много студени лятото.
26
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щурците удължават живота.
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 22 - Това е всъщност разковничето. Исторически, никога не сме имали лесен достъп до талива храни и напитки. Сега са хакнали главите на хора - храна създаден да пристрастява и да те кара, да ядеш още и още, едновременно с цветове, реклами и самото съдържание.
24
2
 
10
 
! Отговори
Мечо преди 1 година
Всички напитки с въглероден диоксид са газирани.Причиняват основно повишение на арт.налягане( хипертония) .Пици и др.подобни съдържат трансмазнини ,което води до склеротиране на кр.съдове.
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 20 - Захарта е проблем.

Спонсорирани публикации