Слънцезащита през новия сезон - кои са най-уязвимите зони?

Най-нежната е кожата по лицето
21 апр 2023 23:45, Дарена Найденова
8
Слънцезащита през новия сезон - кои са най-уязвимите зони?
IStockphoto

Преди да излезете навън, вероятно имате навика да нанасяте слънцезащитен крем върху лицето, ръцете и краката си. Това е похвално, но не спирайте дотук.

Според дерматолози, повечето възрастни се нуждаят от близо 30 грама слънцезащитен крем, за да покрият откритата кожа по цялото тяло. Но, добавят те, повечето хора прилагат само 25 до 50% от това количество.
 
Слънцезащитният крем трябва да се използва ежедневно, независимо от времето, и да се нанася отново на всеки два часа. Ако плувате или се потите, нанесете веднага, след като отстраните влагата от тялото си.
 
И докато лицето и част от ръцете са мястото, на което всеки от нас нанася слънцезащитен крем, често се пренебрегват зоните като скалп, устни, уши, шия и гърди или защото нанасянето на продукт там е неудобно, или защото зоната не ни се струва толкова уязвима на слънцето. Но много от тези области всъщност са с висок риск от развитие на рак на кожата.
 
Според фондацията за борба с рака на кожата, ако имате пет или повече слънчеви изгаряния, рискът от меланом, потенциално смъртоносна форма на рак на кожата, се удвоява. Но ежедневната употреба на слънцезащитен крем с 15 или по-висок фактор намалява този риск с 50%, така че е важно да нанасяте продукта навсякъде, където слънцето докосва кожата ви.
 
Нуждаете се от друга причина да се заредите със SPF? Помислете за други дългосрочни ефекти на UV лъчите върху кожата ви. Деветдесет процента от стареенето на кожата може да бъде приписано на слънцето. Според експерти, ежедневната употреба на слънцезащитен крем с 15 или по-висок фактор допринася за 25% по-малко стареене на кожата.
 
Ето няколко места по тялото, освен лицето, които се нуждаят от слънцезащита:
 
1. Уши
 
Благодарение на всичките им гънки, ушите не са най-лесното място за нанасяне на слънцезащитен крем. Но те биват огрявани от голямо количество слънчеви лъчи, така че не ги пропускайте, дори и да имате дълга коса. Според експерти, ушите са третото най-често срещано място за развитие на рак на кожата.
 
Но не нанасяйте крем само върху повърхността. Ракът на кожата може да се появи върху всички части на външното ухо и дори до ушния канал. Зад ушите, включително гънката зад ухото, също е често срещано място, където се образуват ракови заболявания на кожата.
 
Нанесете широкоспектърен слънцезащитен крем със защитен фактор от 30 или по-висок, за да минимизирате рисковете. Уверете се, че сте покрили всички области отпред и отзад. Също така е добре да носите шапка с периферия и да търсите сянката в най-слънчевите часове на деня.
 

Слънцезащита върху лицето – как и кога да я поставяте?

Грижа за косата и скалпа – нуждаят ли се от слънцезащита?

Слънцезащитен крем – минерален или химически?

2. Скалп
 
Ако мислите, че косата ви защитава скалпа, помислете отново. Това е най-високата точка на тялото и следователно е по-вероятно да изгори. За да се предотврати рак на кожата, слънцезащитният крем трябва да се прилага върху скалпа и линията на косата. Въпреки че ракът на кожата на скалпа е рядко срещан, пак не трябва да пренебрегвате зоната. Шапката може да помогне и тук.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Чадър и шезлонг преди 1 година
Скалпът е уязвим, ако навлезете в индианските територии.
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Преди да излезете навън, вероятно имате навика да нанасяте слънцезащитен крем върху лицето, ръцете и краката си."..................Ами не, нямам такъв навик. Какво ви наведе на тази мисъл?
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Очевидно сте запознати добре с процедурите!

Спонсорирани публикации