Витамини за здрава коса - пробвайте фолиева киселина

Тя не е полезна само за забременяване
29 апр 2023 16:00, Иванка Гъркова
2
Витамини за здрава коса - пробвайте фолиева киселина
IStockphoto

Фолиева киселина препоръчват лекарите по време на опити за зачеване. Но освен за бременност, синтетичната версия на витамин B фолат е полезна и за грижата на вашата коса. Особено ако искате да насърчите нейния растеж по естествен начин.

Какво е фолиева киселина?

Витамин B9 или фолат е основно хранително вещество, жизненоважно за ефективното функциониране на човешкото тяло. Той е от водноразтворимите, чийто дефицит води до косопад или забавен растеж на косъма. Разбира се, при недостига му в тялото на една бременна, причинява дефект на невралната тръба на бебето, но това е друга тема.
 
Фолиева киселина не се предлага само под формата на хапчета. Има я в някои храни, които можем да консумираме. Например зеленолистни зеленчуци.
 

Полезна ли е фолиевата киселина за растежа на косата?

Редовната консумация на фолат или фолиева киселина улеснява растежа на тъканите. Благодарение на нея клетките в тялото функционират нормално. Това е водещ фактор и за растежа на кожата, ноктите и косата.
 
Витамин В9 стимулира производството на здрави клетки, което е предпоставка за насърчаване на естествения растеж на косата. Това важи както при мъжете, така и при жените.
 
По данни от ново проучване, нивата на фолиева киселина обикновено са ниски при хора с алопеция ареата – състояние, при което има повишен косопад, пише Stylecraze.

6 признака, че се нуждаете от фолиева киселина

Косопад: С кои храни да го предотвратим?

Маска за увредена коса – пробвайте масла, авокадо и яйце

 

Фолат – какви са предимствата му за косата?

Фолиевата киселина участва в метаболизирането на протеини, мазнини и въглехидрати. Също така се грижи за усвояването на различни хранителни вещества в организма. Това помага за подхранване на космените фоликули с повече вещества.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
1
 
! Отговори
За здрава и гъста ко преди 11 месеца
и настроение на момите редовен прием на ммллеко от щедри зрели господа
1
1
 
0
 
! Отговори
Офцата Доли преди 11 месеца
За здрава и гъста коса и лъскав косъм - излизайте по често на паша.

Спонсорирани публикации