Експерт: Заплахите от "Чернобил" не са отминали

Фини прахови частици от реактора още са във въздуха
30 апр 2023 20:50, Нели Христова
46
Експерт: Заплахите от "Чернобил" не са отминали
Снимка: БГНЕС

Заплахите от "Чернобил" не са отминали, фини прахови частици от реактора още са във въздуха. Радиация има и в затворени рудници.

Това каза в пред bTV Атанас Кръстанов, който през 1986 г. започва работа в Комитета за използване на ядрената енергия за мирни цели, след като завършва Софийския университет.  Още на 4 май (дни след аварията, която се случи на 26 април) група учени от Софийския университет е готова с първи доклад за ситуацията с препоръки да се вземат елементарни мерки като миене на ръцете, на улиците или ограничаване на излизането навън. Правителствената комисия обаче не взема предвид съветите. Докладите не били приети.

Единствено Добри Джуров е взел мерки за армията, каза още Атанас Кръстанов, който подготвя филм за трагедията и мълчанието на властите. Радиацията в Родопите например достигнала 200 000 бекерела. Облакът достигнал страната ни на 1 май.

"В България радиоактивният облак пристигна в след обяд на 1 май. Най-голямо замърсяване имаше в Южна България и в планинските райони", заяви Кръстанов.

“Беше много интересно, защото постъпих в комитета през 1987 г. веднага след аварията и тогава започнаха да се появяват съобщения в медиите. Още от 1 май една група от специалисти в СУ - главно управление хидрология и метрология, започнаха да правят изследвания на фолаута, който се разпространи от „Чернобил“ и заля както Европа, така и България”, каза той.

Кръстанов подчерта, че е започнало веднага да се правят изследвания в момента, в който е започнала аварията.

"Първо се разбра в Швеция от тяхната атомна централа, че има проблеми. Проф. Бончев тогава декан на факултета по атомна и ядрена физика организира веднага специалистите в катедрата да започнат измерване, тъй като те знаеха много добре какво би следвало от такова ядрено замърсяване", добави той.

Кръстанов обясни, че още на 4 май е имало доклад, който се е разпространил и предал на постоянната правителствена комисия. "В него се предлагаха много елементарни мерки за профилактика и за елиминиране на тези замърсявания – миене на ръцете, на улиците, ограничаване на излизането навън. Тези доклади от правителствената комисия не се приеха. Единствено армията проведе защитни мероприятия", каза Кръстанов.  

"Появи се един много интересен радиационен фактор, който до този момент не се акцентираше – горещите частици, фракции от разпрашения ядрен реактор в "Чернобил". Те предизвикаха бурни дебати. Попадайки в белите дробове те могат да предизвикат много тежки последици", обясни той.

Според него големите пожари на АЕЦ "Чернобил", които са станали последните години, също могат да пренесат радиоактивни замърсявания на много големи разстояния.

"Самата кампания за йода беше много спорна. Радиацията в планинските райони, в Родопите, в Стара планина, достигна тогава до 200 000 бекерела (Bq) при норма до 500 до 300 бекерела", подчерта Кръстанов.

Той даде пример с това, че една чашка прясно мляко от коза запълва дозовия капацитет на едно дете по отношение на йода.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Заплахата Фукусима преди 11 месеца
А заплахата от японската ценртрала ? Що радияция папаме с морски дарове?
22
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Атаката срещу Русия започна от Чернобил. Нали не си въобразявате, че това тогава беше случайност? От там тръгна развала на СССР. Човек не е трудно да върже 2 и 2. Нали не си го представяте, че една сутрин АЕЦа-взел, че избухнал, така както си е бачкал до този момент безупречно?
21
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ехх а си похапвахме "истинска" радиационна храна при бай Тошо, даже и не ни казаха за да не спират манифестациите. Беше си русoрoбcки рай
20
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Масови руски атаки в Павлоград. Бяха ударени огромен брой укронацистки установки C300, завод за ракетно гориво и т.н. Фойерверките не приключват дотук. Стратегически руски бомбардировачи, плюс подводници и военни кораби подготвят нова атака със стотици ракети срещу Укроландия. Инсталирайте си Телеграм и влезте в канала Donbass Devushka. :-)))
19
3
 
7
 
! Отговори
Шебек преди 11 месеца
Има и ще има, Възраждане първа сила скоро...
18
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Няма време за нови избори. Времената свършиха.
17
1
 
3
 
! Отговори
Хабибито преди 11 месеца
Русофоби или не на следващите избори вие ще продължите да падате , а ние ще вкараме и Левицата... Само си го представи 35 процента минимум...айде приятни сънища и да сънуваш как Тръмп печели изборите а Байдън бърка урната с деколтето на Камарата.
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Я си прочетете за радиационна защита какво да правите. В същия ден, в който Русия обяви война на Украйна, започват ядрените удари. Прочетете си, ако искате пророчествата на Ванга, Севрюкова, дядо Влайчо. Настъпихте мотиката, евроатлантическата цивилизация! Явно има Бог!
15
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен А заплахите от бомбите с обеднен уран ,взривени над Югославия ,отминали ли са ? Колко тона обеднен уран ,беше разпръснат над Балканският полуостров от НАТО и демократите ? Затова ли и в Италия и при нас на Балканите настъпи ,,бум,, на ракови заболявания ?
14
2
 
3
 
! Отговори
Непознат преди 11 месеца
Да 26 април мина годишнина е от аварията в Чернобил и журналистите трябва да пишат глуподти, че заплахата не е отминала това отдавна вече го знаем пишете нещо различно и подходящите коментари отдоло
13
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Бихте ли опитали "Атомик"? Водката, създадена с ръж и вода от Чернобил! - тази статия я четох тук в сайта преди години.Сега ни внасят жито, което е третирано със забранени за ЕС препарати. В Днес бг има статия - След аварията в "Чернобил" през 1986 г. в Бавария още растат радиоактивни гъби.
12
1
 
9
 
! Отговори
До 11 преди 11 месеца
Няма общо политиката в момента. От 2011 насам всяка година в края на април се споменават събитията от Чернобил във връзка с годишнини.
11
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Руски свинйе Не съм комунист за съжаление, просто коментирам напъните на украинската пропаганда :)))
10
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Разбира се, че заплахите не са отминали. TBq цезий-137, 1,5 TBq стронций-90, 7,8 GBq плутоний-238, 6,3 GBq плутоний-239, 9,4 GBq на плутоний-239 и 29,7 GBq америций-241.Някои от дълготрайните радиоактивни изотопи имат период на полуразпад между 29 и 100 години.
9
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Окраинците захапаха Чернобил, явно Зеленски с пищовчето не е отишъл на фронта, както обеща :)))
8
9
 
7
 
! Отговори
С. до 8 преди 11 месеца
ЛЪЖЕШ !!! И други живяхме по онова време... ЛЪЖЕШ.
7
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
По онова време бяхме на манифестация. Заваля дъжд... белите ризи сякаш се полепиха с кафеникаво - оранжево. Тогава казаха, че е пясък от Сахара и от пясъчна буря вятъра докарал облаците над България. Ядохме марули и какво ли не, докато хората от партията майка бяха предупредени и заредени с храна от резерва на България. Престъпниците не бяха наказани и продължават да получават народна пенсия. По онова време никой не съобщаваше нищо.
6
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Е, всичко започна миналата седмица. Американците публично обявиха, че са изпратили атомна подводница в региона, за да противодействат на Иран.Тази подводница, използвайки всичките си съвременни възможности, се опита да премине през Ормузкия проток в пълна тишина, когато беше открита от иранската подводница Фатех.Командирът на Фатех маневрира и принуждава американците да изплуват на повърхността, след което ескортира янките до изхода.Но въпросът не свърши дотук и персите направиха следващата стъпка. Само седмица по-късно Иран пленява и завладява петролния танкер Advantage Sweet, превозващ петро
5
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Запада ке ду.ха супата и неговите *** също .
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
В Близкия изток в момента се случват важни и без преувеличение исторически промени. Още през януари писахме, че Иран неизбежно ще започне избирателно да блокира пролива от танкери от западни страни и след само три месеца той все пак започна тази работа с пряката подкрепа на Москва, Пекин и Рияд, като по този начин лиши Запада от енергийни ресурси. И това в най-неподходящия за Вашингтон момент, когато стратегическите запаси от петрол в САЩ са поне от 1983 г. (в началото на енергийната криза в резерв имаше 640 млн. барела, а днес вече са 460 млн.).