Плюсове и минуси - добра или лоша идея е 4-дневната работна седмица?

По-малък или по-голям ще е стресът?
8 май 2023 11:38, Елка Василева
58
Плюсове и минуси - добра или лоша идея е 4-дневната работна седмица?
Снимка: архив, БГНЕС

Мнозина мечтаят за четиридневна работна седмица, с която в някои държави вече се експериментира. Кои са нейните плюсове и минуси?

Първо трябва да се направи едно разграничение, тъй като става дума за два модела на четиридневната работна седмица. При първия 40-те часа на работната седмица се разпределят в четири, а не в пет дни, като в четирите се работи по десет часа. Този модел се прилага в Белгия и работещите сами решават дали да изпълнят ангажиментите си за пет или за четири дни - работното им време за седмицата остава непроменено, пише Дойче веле.

Вторият модел изглежда по-различно и се базира на принципа 100-80-100, т.е. 100 процента работа за 80 процента от времето при 100 процента заплата. Такива експерименти са направени в няколко европейски държави през последните години. Една от тях е Исландия, а Испания и Франция предвиждат да опитат схемата през тази година. В световен мащаб моделът е изпробван и в Нова Зеландия, Япония и САЩ. Но какви са плюсовете и минусите на четиридневната работна седмица?

Предимствата на намалената работна седмица

Стресът е по-малко

Както показва публикувано през 2023 година британско проучване, заетите са били по-малко стресирани и са били подложени на по-нисък риск от бърнаут. Констатиран е и спад в тревожността, в умората или в проблемите със съня. Участвалите в проучването 61 фирми с общо почти 3000 служители са заявили, че биха искали да наложат трайно четиридневната работна седмица - най-вече защото благодарение на нея работещите се чувстват по-добре.

По-рядко боледуване и повече време за семейството

Освен това служителите боледували по-рядко. Според трудовия психолог Хана Шаде от Института за изследване на труда "Лайбниц" това се обяснява с наличието на достатъчно време за почивка и намаленото натоварване.

Британското проучване разкрива и че ако се работи четири дни в седмицата, мъжете поемат повече ангажименти у дома - грижат се за децата или за нуждаещи се от това роднини.

Има ли отражения върху климата?

Според германския мозъчен тръст "Концепция за нова икономика" чрез въвеждането на намалената работна седмица може да бъде намалено и потреблението на енергия и ресурси. Но конкретно колко би допринесъл даден служител за това, зависи от личния му начин на живот.

Фирмите стават по-привлекателни за кандидатите

Макар основно служителите да са тези, които си пожелават четиридневна работна седмица, от нея биха могли да спечелят и компаниите. "Всяка фирма, която предлага намалена работна седмица, разполага с предимства в очите на кандидатите", казва пред ДВ експертката по трудова психология Хана Шаде. Тя обаче изтъква, че не моделът със запазването на броя на работните часове повишава атрактивността, а реалното намаление на работните часове.

Недостатъците на намалената работна седмица

Стресът може и да е по-голям

Икономистът Бернд Фитценбергер е на мнението, че по-интензивната работа за по-кратко време може да бъде недостатък на модела, защото може да доведе до по-голям стрес.

Конкурентоспособността може да пострада

В Германия загриженост по отношение на конкурентоспособността в промишлеността се проявява най-вече от страна на Партията на свободните демократи. Председателят на парламентарната група на партията Кристиан Дюр заяви: "В контекста на острия недостиг на квалифицирана работна ръка предложението за четиридневна работна седмица е неразбираемо". Той е убеден, че намаленото работно време няма да укрепи, а ще навреди на конкурентоспособността на Германия.

Моделът не е приложим във всички браншове

"Предизвикателство съществува най-вече за браншовете, които предлагат услуги във фиксирано работно време", обяснява Бернд Фитценбергер. В сферата на грижите за болни и възрастни хора, във фирмите по сигурността или в транспортните предприятия четиридневната работна седмица би могла да се приложи по-трудно, отколкото в други браншове.

Новите трудови перспективи

Според психоложката Хана Шаде темата трябва да се разглежда в дългосрочен план. От една страна, защото намаляването на болничните трайно ще се отрази положително на икономиката. От друга - защото и хората, и фирмите трябва да се настроят към новия начин на работа. "Промените винаги носят риск и предизвикват опасения", посочва тя. Но числата още отсега показват: над три четвърти от запитаните в германско проучване биха приветствали четиридневната работна седмица. А най-голям интерес към този модел проявяват заетите под 40 години.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви 4 дни, доста хора има са принудени да работят на по две места за да живеят близко до нормалното то и това е целта, сега остава и децата да върнете обратно на работа.
31
6
 
1
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Изумен съм,че коментаристите не виждат реален проблем в приятелството на Турция с Русия.Не се сърдя,защото знам,че е невъзможно да се постигне знание без предварителна Родова подготовка за това.Накратко.Руснаците ще нарекат Богомилството свое.Турците ще нарекат Богомилството свое.А Богомилството бе против Турци и Руснаци.Много моля да не се мисли,че Ердоган и опозиционерът му са две различни политики.Богомилите тъкмо срещу единство на противоположностите бяха .Иде шизофрения култова!
30
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В бюджетни и държавни фирми се назначават пенсионери и закъсали частници, но свои хора, които тормозят хората с всякакви простотии които копират от западния частник, навсякъде става нетърпимо и долно. Опитват се да настройват хората един срещу друг, както и да ги отдалечат. Инспекцията по труда да се завърти само в близост до тях и ще видят за каква наглост става дума. Разлика в заплащането на хората е с хиляди лева, измислят се длъжности за свои хора за да получават повече.
29
2
 
7
 
! Отговори
Програмър преди 1 година
Когато се договарям с нов работодател, първото ми изискване е за 30 работни часа в седмицата. Второто е 100% хоум офис. Чак след това идват парите.
28
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А бе будали , това е само за програмистите бе , вие лошия материал ще бачкате по 60 часа на седмица
27
1
 
2
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
До 28.Не те разбирам.Това за Русия някаква референция за какво е? Турците и с Ердоган и без Ердоган все са с Русия,защото руснаците за хазари.Още повече,че Ердоган и Путин са грузинци отвсекъде.А тоя дето иде на владт в Турция и лъже,че е опозиция на шефът си Ердоган е вече одобрен от Байдън,Путин и Си Цъ Га Нин.Алевитите ще излъжат,че са богомили,а богомили могат да бъдат само Българи и никой друг.Няма значение кой ще соечели изборите.Турците ще ни погребат живи ако не получим помощ Арабите.
26
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дано да я направят 4 дни.
25
0
 
2
 
! Отговори
От До Веселинь преди 1 година
Югоизточните*
24
1
 
6
 
! Отговори
До Веселинъ преди 1 година
Не съм любител на източните ни съседи, нито на Ердоган, но се надявам той да спечели изборите. В противен случай и Турция ще се обърне срещу Русия и тук ще стане мамата си е.ало.
23
2
 
0
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Само питам ! Тия два милиона османо-иберски marranos,дето врешяха на митинга на грузинският иберо-османец Ердосган бачкали ли са поне един ден в живота си? А са май същият електорат на Алевитският "опозиционер".Като се обърнат и митинг на "хай хафте опозицията".Ново завъртане,пак Ердоган .Ново завъртане ,хоп,Алевитския поп.Ново завъртане,баф,ЕрдоАзар.И те така,разни ми ти испански ИзабелоФернадиеви иберийски мързеливи комшийски трупове с прякор "турци".
22
4
 
8
 
! Отговори
Шегобиец преди 1 година
Както беше написало едно момче: в момента хората работят 5 дни по 10-12 часа. Плюс понякога и съботи и недели. Ама работодателите им го плащат като 8 часа на ден. Това реално ще означава да се работи с 1 ден по-малко в България :) Работодателите ще опищят орталъка.
21
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зависи от това дали има работа. В периоди на по-интензивна работа и два дни да направят работната седмица, хората ще предпочетат да я свършат, ако трябва и седем дни да работят. И обратно, в периоди когато работата е по -малко и с въже да ги завържат хората към работното място, те пак ще се реят в облаците. Хубаво е да не се изхожда от идеологии (например като зелената доктрина) при решаването на правни и икономически въпроси.
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 20 : къде ги видя тия 40 минути? Работната седмица е 40 часа по кодекс. И пропускаш ленинските съботници и бригадите, където работехме извънредно и безплатно. Както и работата в събота до обед. Май не помниш комунизма.
19
3
 
5
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 1 година
По времето на СОЦА , работния ден беше 8 часа на ДЕН , 5 дни в Седмицата .Днес Работния ден е 8 часа и 40 минути . Тоест , увеличава се .
18
1
 
3
 
! Отговори
Програмист преди 1 година
До 17 : да, така ви учеха в комунизма, ама тая свърши. И май не ти харесва, а? Свиквай.
17
5
 
5
 
! Отговори
ДО 15 преди 1 година
Програмисте ! МАРШ ДА СИ ЯДЕШ ДИПЛОМАТА . Няма да получиш храна ! Не си я произвел . До сега живяхме добре без компютри и без програмисти . От сега нататък всеки да си вади прехраната без да взима храната на другите които я произвеждат ! Програмисти и компютри не ни трябват ! Марш в офиса да ядеш офис мебели и компютри !
16
1
 
3
 
! Отговори
АНТИКОМУНИЗЪМ преди 1 година
През социализма не желаехме да ходим на задължителен робски труд ! ! ! Това беше социализма - цялата държава - държавен затвор с принудителен робски труд . И понеже и до сега ни управляват същите иззедници то по-добре е да се сбъдне социалистическата ни мечта - да не ходим на робска работа ! Изобщо щом иззедниците считат че даваната заплата си е чиста загуба за тях , то нека си намерят роби , ние не желаем и ден да им робуваме . НИКАКВА РАБОТНА СЕДМИЦА ! НУЛА !
15
10
 
2
 
! Отговори
Програмист преди 1 година
Не точете лиги за 4 дневна работна седмица. Тя е само за избрани хора, които имат висока квалификация и висока добавена стойност. Останалите - марш обратно в склада!
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"няма незаменими хора" последният ми шеф, дето го казваше сега кара такси.
13
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След като са разпределили деня на 8 часа работа, 8 часа сън и 8 часа "свободни" пътуваш до работа и се връщаш, съвсем нормално е да се разпредели и седмицата. В БГ частника се е възприел като господар, а лошото е че вече и тези които не са частници имат същия манталитет. С тези политически назначения нивото навсякъде падна сериозно, а тези които са на високо се самозабравят. В Енергийния сектор тези дето ги назначиха от служебното правителство махат кадърни хора и редят техни, но там не е шега.