Близки и приятели изпратиха в последния й път Емилия Радева

"Тя беше 100% актриса", заяви Нона Йотова
Обновена: 16 май 2023 15:31 | 16 май 2023 15:31, Нели Христова
9

Снимка: БГНЕС

Близки, приятели и колеги изпратиха голямата българска актриса Емилия Радева в последния й земен път. Поклонението се извърши в столичния храм "Свети Седмочисленици", предаде репортер на БГНЕС.

"Емилия просто е един човек, който събираше в себе си толкова много и толкова различни качества. Тя беше прекрасен колега, прекрасен партньор, прекрасен човек. Само си помислете колко дълго време те бяха семейство с нейния невероятен съпруг", каза актьорът и телевизионен водещ Петър Вучков и добави, че толкова много неща могат да се кажат за голямата българска актриса Емилия Радева с един сериозен, положителен знак.

"Много ми е мъчно! Бог да прости Емилия", каза още той.

Актьорът Милен Миланов обясни, че неговите спомени с Емилия Радева са лични, защото с нея е играл една от първите си роли като млад артист в едно от нейните знаменити превъплъщения на Мадам Бовари.

"Но не тези са важните спомени за Емилия. Емилия Радева е от малкото хора, които имат в себе си мощта да оставя два спомена – споменът като актриса, като художник, и този спомен е много силен, защото Емилия беше неповторима и това е една от много, много големите актриси на България", заяви той.

Миланов подчерта, че за нея трябва да остане и друг спомен, който малцина хора знаят. "Емилия беше човек с изключителен характер. Емилия беше от малкото хора, които можеха да казват "да", "не", да не се свени да каже доброто и нямаше никаква пощада, когато трябваше да се каже лошото. За да можеш да бъдеш такава личност, трябва да имаш много силен морал", разказа той.

Актьорът посочи, че Емилия Радева е била морален човек и на сцената, и в живота. "Наистина мисля, че това е непрежалима загуба, по простата причина, че много рядко, не само в нашата професия, се раждат примери. Аз тая надежда, че тя все пак ще бъде пример. Дано", каза още Миланов.

Режисьорът Никола Петков е един от режисьорите, който е работил с Емилия Радева многократно, в т.ч. и в последните ѝ години във формацията „Артисти със сребро в косите“. Пред БГНЕС той каза: „Това беше една забележителна жена, майка, съпруга и велика артистка. Тя беше, може би, ако трябва да определим пет най-добри български артистки, тя е вътре. А ако трябва да определим драматични артистки, тя е може би първа.“

„Ще запомня Емилия с това, че беше 100-процентова актриса. Силна жена, силна актриса, с много силен характер – тези неща винаги вървят заедно. Актриса, която може да изиграе всичко каквото пожелае. По принцип са малко такива артисти и ще я запомня с прекрасния ѝ характер“, каза през БГНЕС актрисата Нона Йотова и сподели, че двете са имали допирни точки в Театъра на армията.

По онова време Йотова е млада актриса и започва да се говори за нея, че тя е втората Емилия Радев. „Когато ѝ го казах, толкова сме се смели, защото това е много глупаво клише. И тя беше казала как така, откъде-накъде ще говорят такива глупости, не може да има втора аз или втора ти, и т.н. И когато представях първата си книга с любовна лирика, поканих нея и съвсем младата Вили Марковска да изчетем и изиграем книгата като три жени в различни възрасти, да покажем, че любовта няма възраст, и Емилия беше прекрасна, четейки любовна лирика, написана от мен. А пък Виолета, която беше още студентка, не можеше да откъсне поглед от Емилия, защото имаше досег до тази жена, а това е толкова рядко за един млад човек да може да бъде на една сцена с артист от ранга на Емилия Радева“, разказа Йотова, според която Емилия Радева е трябвало да играе много повече и да бъде постоянно канена на сцената.

„Уникален човек! Бог да я прости и съжалявам, че си отиде, защото тя е от хората, които си мислиш, че никога няма да си отидат. Има такива хора“, заключи Нона Йотова.

Емилия Радева е известна с ролите си в театрални поставки и игрални филми. Сред най-популярните й изяви на екрана са в "Матриархат", "Иконостасът", "Сиромашка радост" и сериала "Дом за нашите деца".

През 1974 г. Емилия Радева е удостоена със званието заслужил артист, а 6 години по-късно и със званието народен артист. През 2003 г. е наградена с орден Стара планина – I степен „за приноса си за развитието на българското изкуство и култура“. През 2013 г. е наградена с "Аскеер" за цялостно творчество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Великолепна актриса великолепни роли изигра. Често си пускам филма от 1964 година Неспокоен Дом там е на 31 години. Жестоко красива и млада. Бог да я прости. Светла и памет и лек път във вечноста.
5
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Бог да я прости! Освен талантлива актриса, тя беше и голяма красавица на младини.
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Бог да я прости! Редакцията, взехте си бележка.
3
18
 
0
 
! Отговори
Бих преди 11 месеца
Я и пак ше я бия
2
13
 
0
 
! Отговори
И преди 11 месеца
Тоя клошар ше ми разправя шехеразади
1
21
 
0
 
! Отговори
Всички преди 11 месеца
С това име ако умрат ше се кефя максимално

Спонсорирани публикации