Увредена коса - как и кога да си направите маска? / Събота

Трябва да третирате гривата си с правилните средства
Обновена: 4 юни 2023 20:24 | 4 юни 2023 20:20, Иванка Гъркова
0
Увредена коса - как и кога да си направите маска? / Събота
IStockphoto

От увредена коса се оплакват много жени през пролетта. Заради лошите метеорологични условия, храненето през зимата или боледуване, структурата на косъма се нарушава. Ето защо той губи здравината и блясъка си. Освен това се накъсва много лесно и за да бъде подхранен, може да се използва маска. Това трябва да става поне веднъж седмично.

Ако имате недостиг на някои хранителни вещества, боядисвате косата си в салона или у дома, или пък редовно прилагате стилизиращи средства, то със сигурност имате нужда от маска за увредена коса. И за да се погрижите за непокорните кичури, може да забъркате смес от някои етерични масла, авокадо и сурово яйце. Тя е за предпочитане пред готовите маски, пълни с химия.
 
„Може би си мислите, че ежедневният ви балсам може да се справи също толкова добре, но тъй като той просто остава на повърхността на косата за кратко, не може да стигне до кутикулата. И ако сте загрижени за съществуващите цъфтящи краища, лечението с маска за коса може да промени нещата“. Това обяснява д-р Джош Акс, според който подстригването през новия сезон е решение. Ала редовното третиране на краищата с подходящите средства задържа по-добре влагата и ги прави по-здрави и лъскави.

Маска за коса – какво представлява?

 
Независимо дали имате увредена или суха коса, трябва да сте наясно с принципа на действие на една маска – от магазина или домашна. Общо взето тя е смес от ценни съставки, които нанасяте върху своите кичури. Оставяте я да престои за определен период от време, преди да измиете и така подхранвате и заздравявате косата си.
 
Нанасянето на маска за коса е лесен начин да добавите допълнителен блясък към своите кичури. Също така да подхраните кутикулата и така да помогнете на своята грива да бъде по-лесно стилизирана с минимални усилия.
 

Кое причинява увреждане на косата?

 
Както знаете, косата е структурирана мрежа, състояща се от кутикула, кортекс и медула. Медулата обикновено се намира при хора с по-груба коса. Например такива, които са със сива или гъста коса, с множество чупливи краища.
 
Д-р Акс разкрива още че кутикулата съдържа припокриващи се люспи, известни като кератиноцити. Докато при едни хора те са доста тънки, при други са по-дебели. Съответно при първите косата е по-тънка и лесно се къса. Отделно под мембраните на клетките на кутикулата има три слоя. Те съдържат протеини, някои от които са отговорни за абсорбцията на вода и способността на косата да възстановява щетите, причинени от химикали, например в шампоани или боя.
 

Маска за коса – кога да я включите в рутинната грижа

Маска за коса с кокосово масло – кога е най-подходяща?

Карди Би споделя рецептата си за домашна маска за коса

Кортексът се състои от протеин и меланин, както и матрица от влакнести структури, наречени макрофибрили. Когато косата преминава през различни процеси като боядисване, къдрене и дори изправяне, това се отразява на нейната здравина. Тези продукти и процеси съпроводени с термична обработка на косъма, могат да причинят големи щети. И изтощаването като чупливи краища или нарушение на кутикулата, са налице.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари