Заради странични ефекти от ваксината срещу COVID: Жена съди BioNTech

Първото изслушване е в понеделник
12 юни 2023 18:20, Нели Христова
69
Заради странични ефекти от ваксината срещу COVID: Жена съди BioNTech
Снимка: БГНЕС

BioNTech ще се яви в съда в понеделник, за да се защити срещу иск от германка, която иска обезщетение за предполагаеми странични ефекти на ваксината срещу COVID-19 - първото от потенциално стотици подобни дела в страната.

Жената, която се възползва от правото си по германския закон за защита на личните данни името ѝ да не бъде оповестявано публично, съди германския производител на ваксини за най-малко 150 000 евро обезщетение за телесни увреждания, както и за неуточнени материални щети, според регионалния съд в Хамбург, който разглежда делото, и адвокатската кантора Rogert & Ulbrich, която я представлява.

Ищцата твърди, че вследствие на ваксината е получила трайни болки в горната част на тялото, подуване на крайниците, умора и нарушение на съня.

Първото изслушване е в понеделник.

Тобиас Улбрих, адвокат в Rogert & Ulbrich, заяви пред АФП, че има за цел да оспори в съда оценката, направена от регулаторните органи на Европейския съюз и германските органи за оценка на ваксините, според която инжекцията на BioNTech има положителен профил риск-полза.

Германското фармацевтично законодателство гласи, че производителите на лекарства или ваксини са отговорни за изплащане на обезщетения за странични ефекти само ако "медицинската наука" докаже, че продуктите им причиняват несъразмерна вреда спрямо ползите от тях или ако информацията на етикета е грешна.

BioNTech, която притежава разрешението за пускане на пазара в Германия на инжекцията, разработена съвместно с Pfizer , заяви, че след внимателно разглеждане е стигнала до заключението, че искът е неоснователен.

"Положителният профил полза-риск на Комирнати остава положителен, а профилът на безопасност е добре очертан", заяви биотехнологичната фирма, използвайки търговското наименование на ваксината.

Тя отбеляза, че около 1,5 милиарда души са получили инжекцията в целия свят, включително повече от 64 милиона в Германия.

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) твърди, че ваксината на BioNTech, която е най-често използваната в западния свят, е безопасна за употреба.

На брифинг за медиите миналата седмица ЕМА потвърди ползата от всички одобрени от нея инжекции COVID, включително и тази на BioNTech, като заяви, че само през първата година на пандемията ваксините са помогнали за спасяването на почти 20 милиона живота в световен мащаб.

От там заявиха, че съществува много малък риск от миокардит и перикардит, два вида възпаление на сърцето, след ваксинация с Комирнати, предимно при млади мъже.

Неочакваните странични ефекти след получаване на регулаторно одобрение за даден медикамент са рядкост. Безпрецедентната бързина, с която са разработени ваксините COVID по време на пандемията, означава, че потенциалните необичайни странични ефекти може да не са били открити толкова лесно, колкото биха могли да бъдат открити при традиционно по-дълги изпитвания.

ЕМА заяви, че мониторингът на безопасността не е бил компрометиран по време на ускорената оценка.

До май ЕМА е регистрирала почти 1,7 млн. съобщения за предполагаеми странични ефекти, което представлява около 0,2 на всеки 100 приложени дози.

В Европейското икономическо пространство (ЕИП), което включва 27-те държави - членки на ЕС, и Исландия, Лихтенщайн и Норвегия, са били приложени почти 768 милиона дози ваксини.

Най-често срещаните временни странични ефекти са главоболие, повишена температура, умора и мускулни болки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
На опортюнистка ми прилича таз германка. Пробва да захлеби. Откъде е толкова сигурно, че тези симптоми да следствие на ваксината? И как изобщо може да се докаже достоверно наличието на такива симптоми?
24
2
 
8
 
! Отговори
фгхгфх преди 10 месеца
положителен профил риск-полза.....странно полза за кого з.....за мазната фармакомпания ли?Също има и негативен ефект и това е че трябва да се плащат обещетения ....което си е честно....продаваш продукт който вреди на потребителя ...съответно част от мазната си печалба отделяш за щети
23
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Двойникът на Кунча Трибодовий не харесва това.
22
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ваксинирането там беше задължително. Кой съвесетен медик ще иска задължителна ваксинация с продукт, който не е преинал закановите изпитания? Между другото, компанията, срещу която са обвиненията, е осъждана в близкото мнинало.
21
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И тая тръгнала да гепи на баницата мекото.
20
3
 
16
 
! Отговори
До Анонимен 14 преди 10 месеца
За световното не знам, но моето роднинско население се редуцира, отидоха си по един и същи начин - внузапно падане на земята и смърт, точно ваксинирани, един дори с бустер. Та не съм сигурна, че са толкова безопасна работа тия набързо смацафрацани разтвори, наречени ваксини. А съдебните дела е възможно тепърва да започнат.
19
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Оооо, абсурд да е от ваксината това, ваксата си е супер, даже е много полезна, щом се взема на всеки 3 месеца. Питайте Ананиев, Радка и онзи с мустаците. Дето се и снимаха и излъчваха по националните телевизии как прегръщат бащите си след ваксинация. От ваксина хич не умря маса народ от инфаркти, инсулти и тромби, нйе, от сланината и от ракията ще да йе било.
18
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Доктор Менгеле бледнее пред тези с бъркочите.
17
2
 
18
 
! Отговори
До съд за преди 10 месеца
Неможеш да ги осъдиш. Доброволно си подписал документ, че не те е грижа какво ще стане с теб, след като ти бият течността.
16
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
глупости ! ваксините нямат странични ефекти и са най-безопасните ваксини някога създавани ! Стига сте вярвали в конспирации, ваксините спасяват животи и ако не бяха те никога нямаше да мога да прегърна баба и дядо и да ходя пак в офиса....
15
0
 
21
 
! Отговори
Аз преди 10 месеца
Все го е доказала... Жалко за жената и всички, които имат странични ефекти.
14
29
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Конспиратори успокойте се - това че една германка от над 40 млн. ваксинирани германци уж проявила страни ефекти, означава че тая ваксина е с по-малко странични ефекти дори от аспирина! А иначе от конспирациите нищо не остана - няма чипове, няма редуциране на населението (Европа вече трябваше да е пустош), има само промити глави на конспиратори
13
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нека бълването на "акъл" от зеленчукоподобните да започне СЕГА!
12
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Съд и кастрация за мазните сектанти дето ни пробутваха ваксини, за политици, производители, доктори, медии и телекоми
11
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тея с украинските знамена, преди ходеха с 5 бустера и три маски, скоро и там ще стане неочакван обрат хаха
10
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Аз се ваксинирах и започнах да подслушвам разговорите на абонатите на 5G мрежите в България. Научавам интересни неща, но има неприятен ефект - кръстосан разговор с новините от БНР програма Хоризонт, които почнах да слушам, сле като си пломбирах зъбите с амалгамени пломби. Не ги смесвайте.
9
2
 
7
 
! Отговори
Знайко преди 10 месеца
Знам, че тресенето, при схващането на мускулите от САРС нков2 е същото както при газ VX. Проверете, който не вярва. И знам също, че често вече на всички им се получава треперене на различни мускули, което никога не са имали преди.
8
17
 
8
 
! Отговори
Пич преди 10 месеца
"трайни болки в горната част на тялото, подуване на крайниците, умора и нарушение на съня." Хайде, почна се. Сега очаквам ишиас, ломбаго, шум в ушите, липса на концентрация, и т.н. Колкото могат да вземат, толкова. Здраве да е. После може и от мобилните оператори малко да изкрънкат - заради 5Г-то.
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Чак сега се замислих от този ефект, трябваше и аз да се кастрирам.
6
4
 
23
 
! Отговори
БАНко преди 10 месеца
ОСЪДЕТЕ УРСЪСЕЛА И СЕЛЯНИНА ОТ БАНКЯ !!!

Спонсорирани публикации