Грижа за скалпа - как да се справите с прекомерното омазняване?

Подберете внимателно козметиката си
17 юни 2023 20:30, Иванка Гъркова
1
Грижа за скалпа - как да се справите с прекомерното омазняване?
IStockphoto

Мазният скалп е проблем, с който се сблъскват много от нас. При сухота той се нуждае от повече естествени масла за адекватна хидратация. Докато при обратното, мастните жлези произвеждат прекомерно много себум. Така кожата на главата по-лесно се възпалява, може да се появят пърхот и сърбеж.

Излишното натрупване на мазнини върху скалпа може да промени вида на косата, правейки я лъскава и неприветлива. За това влияят различни фактори. Например влажното време, стрес, генетика или хормонални проблеми. Някои ежедневни навици като прекомерно миене с шампоан, често разресване и пипане с пръсти, също допринасят за омазняването на скалпа. Това се получава, защото се нарушава функцията на космените фоликули.
 
Може ли да се избавим от мазния скалп?
 
Ако се борите с мазен скалп, то трябва да положите допълнителни усилия. Обикновеният шампоан и сушенето не са достатъчни. В един момент консултацията с дерматолог е наложителна. Така по-бързо и лесно ще установите първопричината, вместо да губите време.
 
Ето няколко начина за намаляване производството на мазнини в скалпа:
 
По-малко шампоан
 
По скалпът ни винаги ще има пот и мазнина. Понякога това ни кара да мием косата по-често от обикновено. Дори и да работите в кухня например, не е препоръчително да се къпете с шампоан всеки ден. Прекомерното измиване може да доведе до претоварване на скалпа с мазнини.
 
Повечето шампоани трябва да елиминират липидите и замърсяванията от повърхността на косата. И така да я поддържат по-чиста за по-дълго време. Прекомерното измиване на косата с шампоан обаче може да лиши скалпа от естествените мазнини, което да компенсира загубата чрез отделяне на повече мазнини. Това обяснява дерматологът д-р Ирис Рубин пред TZR. В резултат на това кожата става по-мазна. Ако използвате шампоан по-малко, да речем два до три пъти седмично, скалпът няма да произвежда повече от необходимото количество себум.
 
Когато избирате шампоани, не избирайте тези, които обещават допълнително влага или хидратация на косата ви. Те са по-подходящи за суха коса. Вместо това потърсете шампоани без сулфати или пък такива с балансирано pH. Те не премахват естествените мазнини от скалпа, както и такива, които са предназначени да разграждат мазнините. Избягвайте агресивен или прекомерен масаж на скалпа, когато миете косата си. Това може да задейства мастните жлези. А когато нанасяте балсам, фокусирайте се върху краищата на косата, вместо върху корените, за да избегнете омазняване на скалпа. Не забравяйте и да изплаквате напълно целия продукт, тъй като остатъците от него могат да задушат скалпа и потенциално да попречат на растежа на косата.
 
Използвайте сух шампоан, когато косата ви е чиста
 
Ако се опитвате да ограничите някои измивания, между тези с обикновен шампоан, може да ползвате и сух. Той е особено полезен при абсорбирането на излишния себум и примесите, за да освежите мигновено косата си.
 

Сухи краища, изгорен скалп – как да решим летните проблеми на косата

Сух скалп – 7 причини за проблема

Масло от чаено дърво – как да го ползвате за косата и скалпа?

Не чакайте косата да стане твърде мръсна, за да използвате сух шампоан. Той е предназначен за употреба върху суха коса. Той не може да премахне допълнителното омазняване и натрупването на продукт толкова ефективно, колкото един обикновен шампоан. Но би бил от голяма полза, ако се използва върху напоена с пот, мръсна коса. Може да използвате сух шампоан преди тренировка, за да дадете на продукта достатъчно време да абсорбира потта, която ще освободите по-късно.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации