3 версии какво може да се е случило с изчезналата край Титаник подводница

Условията за оцеляване са "като на друга планета"
21 юни 2023 16:30, Нели Христова
72
3 версии какво може да се е случило с изчезналата край Титаник подводница
Снимка: БГНЕС

В ход са мащабни спасителни операции, след като подводница, превозваща петима души, изчезна в неделя сутринта по време на мисия до потъналия "Титаник".

Корабът "Титан", собственост на OceanGate Expeditions, изчезна от радара около един час и 45 минути след спускането си край бреговете на Кейп Код, Масачузетс, съобщи бреговата охрана на САЩ.

Екипажът, който включва британски милиардер, авантюрист и баща и син от Пакистан, може да остане без кислород в четвъртък следобед, прогнозират експерти.

Докато спасителните операции продължават, ето три сценария за това, което може да се случи.

1. Титан може да се носи на повърхността, чакайки да бъде открит

Това би бил "най-добрият сценарий", казва пред Insider Стефан Б. Уилямс, професор по морска роботика в университета в Сидни, чиято лаборатория работи с подводници без екипаж. Той е на мнение, че устройството, използвано от "Титан" за да комуникира със своя помощен кораб, Polar Prince, може да се е развалило по някакъв начин и че той вече е изплувал и чака да бъде намерен.

И все пак Уилямс отбелязва: "Това изглежда все по-малко вероятно с течение на времето."

Корабите като "Титан" обикновено са проектирани или да изпускат тежести, или да надуват автоматично поплавъци, за да ги върнат на повърхността, ако нещо се обърка, добавия Уилямс.

Пенсионираният контраадмирал Крис Пари каза пред Sky News, че ако плавателният съд беше излязъл на повърхността, той "щеше да бъде открит досега".

Гмуркането на подводницата "Титан" обикновено отнема около осем часа, включително спускането и изкачването, според уебсайта на OceanGate.

Бреговата охрана на САЩ вече е претърсила район "с размерите на Кънектикът", но не е имала късмет, съобщи CNN.

2. Претърпял е "катастрофална имплозия"

Ако подводницата не се е върнала на повърхността, вероятно е имало "катастрофална повреда", казва Уилямс.

Това може да се дължи на теч или прекъсване на захранването. Има също така вероятност малък пожар, причинен от късо съединение, да е компрометирал електронните системи на превозното средство, които се използват за навигация и контрол на кораба, обяснява Уилямс.

"Най-лошият сценарий е корпусът под налягане да е бил пробит, което е довело до „катастрофална имплозия", казва Уилямс. "Всичко се случва доста бързо и има минимален шанс за оцеляване."

3. Оплел се е в останките на Титаник

Двама експерти са на мнение, че друг вероятен сценарий е "Титан" да се е заплел в останките на Титаник, които се намират на около 12 500 фута под водата.

Франк Оуен, пенсиониран служител на Кралския австралийски флот и директор на проект за спасяване на подводници, казва пред The Guardian, че останките на океанското дъно "са заобиколени от отломки от бедствието преди повече от ве"“.

"Има части от него навсякъде. Опасно е", допълва той.

Не е ясно дали подводницата изобщо е стигнала до останките.

Спасяването на морското дъно е много трудно

"Във всеки случай спасяването от океанското дъно ще бъде много трудно", казва Алистър Грейг, професор по морско инженерство в Университетския колеж в Лондон, пред The Guardian. "Много малко са корабите, които могат да стигнат толкова дълбоко."

Уилямс добави, че може да е трудно за спасителния екип дори да забележи подводния кораб от повърхността, тъй като сонарите му няма да могат да го открият от отломките и неравния терен на морското дъно.

Каквито и да са обстоятелствата на изчезването на "Титан", няма съмнение, че ако корабът все още е непокътнат и пътниците му са все още живи, онези, които са хванати в капан, се опитват да оцелеят в "доста трудна среда", казва Уилямс пред Insider.

"Без животоподдържащи системи подводницата може да стане много студена - температурата на водата навън е почти до точката на замръзване", обяснява Уилямс.

"Пътниците също обикновено вземат само сандвич и бутилка вода на подводницата и няма тоалетни на борда", допълва Дейвид Поуг, научен журналист, който беше на подводницата миналата година, в интервю за NewsNation.

Дейвид Гало, старши съветник по стратегически инициативи в RMS Titanic, каза пред CNN, че намаляващите нива на кислород и борбата със студа са основните проблеми за безопасността на пътниците в този момент.

"Водата е много дълбока", казва Гало. "Това е като посещение на друга планета. Не е това, което хората си мислят, че е. Това е безслънчева, студена среда и високо налягане."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
1
 
0
 
! Отговори
kirasirrav преди 10 месеца
Е добре де, оригиналната фраза е ,,Виж Неапол и у..." Използва се повсеместно. Защо се цензурира?
62
0
 
0
 
! Отговори
kirasirrav преди 10 месеца
Сега вече ще казват -,,Виж Титаник и ***!".
61
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Титаник е потопен умишлено и никой не трябва да разбира за това.
60
2
 
11
 
! Отговори
друг инженер преди 10 месеца
"Още от 2018 год един от инженерите е предупреждавал за трудно откриваеми увреждания на титановия корпус. И за награда...са го уволнили."...............По всяка вероятност е предупреждавал за умора на материала и конструктивни недоразумения концентриращи напрежението на корпуса в нежелани точки. Но там на запад са напреднали, така че отивам да си сипя едно.
59
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Само с един бърз поглед на този плавателен съд и никога не бих се качил в него, това няма да издържи и 100 метра налягане, тези които са се качили имат много поздрави от Дарвин, случайно забогатели лаици.
58
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ми и големите риби имат интерес към мръвките във водата. Защо да не са си похапнали, да не би да ги отващават милио (арде)нерите? Естествен отбор се казва процеса
57
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Честито на наследниците!
56
6
 
32
 
! Отговори
Мнение преди 10 месеца
Темата не е повод за шеги. За човешки животи става дума. Дано да има някой оцелял. Не знам какво са съобщили от CNN, но ако е станало най-лошото, Бог да ги прости, а занапред имащите свръхмного пари да внимават какви удоволствия си организират. Много сме дребнички и безсилни срещу природните стихии. Вместо да се рискува живот заради удоволствие, струващо милиони, по-добре с тези пари да се направи някоя разумна добрина.
55
8
 
7
 
! Отговори
От Берлин преди 10 месеца
До Дейвид АйкМоже и да се отложи с година- две, но новите фашисти са ни я подготвили.- плана до 2030 ,,трансформацията" на обществото да е приключила... Дигитално Робство и Ваксинационно децимиране на населението... Ама набодените оФце не ни вярват, и ще слагат доброволно пак маските!? Имаме Нов Холокост -Ваксинационен . Бог с Вас и пазете децата
54
4
 
11
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 10 месеца
Нещо не ми е мъчно за тези милиардери...
53
0
 
16
 
! Отговори
Вече се размириса преди 10 месеца
Започнаха да говорят хората, които знаят колко "лежерно" се е отнасяла към безопасността фирмата-собственик на подводницата. Алчност, кво да прайш. Колко хора е затрила и колко още ще затрие.
52
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Отдавна са покойници,за съжаление.На такива дълбочини налягането е чудовищно,миниатюрна пукнатина води мигновенна имплозия-дори не са разбрали какво е станало.Другите приказки са ала-бала,до сега да са ги намерили,дори и да е мъртъв екипажа-батискафа изхвърля авариен буй,GPS локация,ефирът щеше да наситен с автоматичен зов за помощ-всяка лодка го има вече!Няма да намерят дори каквото е останало,а то не е много и е вече двуизмерно.Цената на адреналина!
51
0
 
26
 
! Отговори
Ужас преди 10 месеца
На 4 километра под водата налягането е 400 атмосфери!Представям си на какво са станали!На ваденки !Ужас!
50
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нали знаете, че само руски подводници изчезват, те западняците са безгрешни :)))
49
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Няма да се учудя ако по телевизиите съобщят, че са намерени останки от торпедо с фабрични надписи на кирилица, верятно на руския военноморски флот.
48
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тази същата подводница имаше авария при спускане до отломките на Титаник миналото лято ако си спомняте. Извадиха я аварийно тогава. Проблема бе с компютъра управляващ налягането при спускане.
47
17
 
10
 
! Отговори
Дейвид Айк преди 10 месеца
До края на годината ще има нова пландемия и ще бъдете затворени за 20 години.Умните ще се спасят , простите за вас ще има 4 вида маски, но този път ще носите и заварчески дрехи докато пазарувате , иначе няма да има храна.
46
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Сега ще го джиросат на Путин и ще наложат още санкции. Нищо ново под слънцето (под водата).
45
1
 
41
 
! Отговори
Ц4 преди 10 месеца
Имплозията е станала още на километър и половина под водата, така че вероятно няма да намерят нищо, поради малките части. Още от 2018 год един от инженерите е предупреждавал за трудно откриваеми увреждания на титановия корпус. И за награда...са го уволнили.
44
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ако милиардерите се се заклещили в останките на Титаник няма измъкване.Ще станат част от атракцията на Титаник за бъдещите екскурзии дотам.

Спонсорирани публикации