Лято 2023 - какво трябва да знаете за грижата за кожата?

Ето няколко ценни съвета за поддържане на нейното състояние в жегата
21 юни 2023 22:36, Дарена Найденова
5
Лято 2023 - какво трябва да знаете за грижата за кожата?
IStockphoto

Колкото и да ни се иска да вярваме в приказката, че хората вече не се оценяват по външния вид, практиката постоянно ни убеждава в обратното. Красотата наистина ще спаси света, но тя не се крие само в точния цвят спирала, най-бляскавия гланц или подходящото количество руж. Всъщност всичко започва от една много стабилна основа, която трябва да си създадете, а именно правилната грижа за кожата.

Грижата за кожата се превърна в интересна тема за голяма част от дамите по света заради множеството продукти, които постоянно се предлагат на пазара. Повечето от тях предлагат мигновени резултати, премахване на акнето, изглаждане на бръчки и фини линии и изравняване на тена. Други пък ви гарантират засилено производство на колаген, подобряване на еластичността и борба срещу стареенето. Всичко това е напълно нормално да ви обърка и дори леко да ви изнерви, когато се намирате пред щанда с козметика.
 
Истината е, че грижата за кожата варира за всеки човек, защото нуждите и проблемите му са различни, с което се определя и какви продукти точно ще се използват. Затова е важно да се говори с дерматолог, който ще направи детайлно изследване на кожата и ще ви предложи най-добрите варианти за вас. Срещата с професионалист е задължителна, но има няколко основни стъпки, които могат да бъдат следвани от всеки, който иска да постигне естествен и здравословен блясък.

Ето няколко ценни урока в грижата за кожата
 
1. Кърпата е много важна
 
Ако се борите с честа поява на пъпки или досадно акне, чиито причини не разбирате, може да ги причинявате чрез кърпата, която използвате за лице. Като за начало, дерматолозите обясняват, че ако използвате обикновена хавлиена кърпа, докато почиствате лицето си, тя може да е твърде абразивна. Освен това може лесно да приютява бактерии, гъбички, мухъл и плесен. Също така, мъртвите кожни клетки и остатъците от околната среда могат да попаднат във влакната на кърпата, ако се използва върху лицето ви. Затова се препоръчва да преминете към бамбукови, муселинови или меки памучни кърпи.
 
Когато дойде време да подсушите лицето си след измиване, използвайте различна кърпа от тази, която ползвате за тялото, тъй като тя може да има остатъци от шампоан, душ гел или аромати, които не бихте искали да попадат върху лицето ви. Закачете кърпата за лицето извън банята, за да изсъхне напълно. Хората, склонни към акне, може да използват и хартиени кърпи вместо обикновени, за да подсушат лицето си и по този начин да избегнат разпространението на бактерии.

2. Фокусирайте се върху стреса
 
Ако някога сте се сдобивали с пъпки поради стрес, наясно сте какво може да причинят високите нива на кортизол. А когато започнете да се стресирате заради появилата се пъпка, нещата стават още по-зле. Според експерти, тялото ни реагира на ситуацията „бий се или бягай“, в която се намираме, когато имаме хроничен стрес, произвеждайки кортизол и адреналин, които сигнализират на нашите мастни жлези да произвеждат повече масло, което може да доведе до запушени пори, пъпки и черни точки.
 
Стресът също така може да причини липса на приток на кръв към лицето, защото червената течност е запазена за сърцето ви, което бие учестено, сухи петна от намаляване на естествената хиалуронова киселина в тялото и разграждане на колагена. С две думи – стресът изобщо не е полезен за тялото и кожата ви.
 

Грижа за кожата – глухарчето осигурява неподозирани ползи

Бюти съвети – 6 начина за постигане на по-ярка кожа

Ретинол през лятото – мисията възможна

Експерти препоръчват да добавите една или две дейности в ежедневието си, които могат да облекчат стреса и да намалят реакцията на тялото към него. Това ще намали вероятността всички изброени лоши неща да ви се случат. Също така може да включите тренировки, пълноценен сън и социални дейности, с които ще се разсеете и ще позволите на мозъка да си почине.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
2
 
! Отговори
Без кожа преди 10 месеца
Удоволствието е по-пълно. В момента в който го захапе и той се освобождава от напрежението.

Спонсорирани публикации