Закуска - какво да избягвате, ако не искате да напълнеете?

Кои са уж здравословни, а покачват резултата на кантара
21 юни 2023 02:00, Иванка Гъркова
5
Закуска - какво да избягвате, ако не искате да напълнеете?
IStockphoto

Закуската е изключително важна част от деня за всеки човек. От нея зависи как ще се чувства той и дали ще има достатъчно енергия. Затова не бива да се пропуска и изборът каква точно да е тя е от особено значение.

Мнозина мислят, че овесени ядки с малко мляко и свежи плодове или пък зърнената закуска, са чудесен здравословен вариант. Въобще, битува схващането, че приети в малки количества, тези храни са полезни. Но това не е съвсем така. Причината е, че в тях има вещества, които водят до наддаване на тегло.
 
Ето няколко храни и напитки, с които може да съсипете талията си, ако прекалявате с тях:
 
1. Кафе и други сходни напитки
 
Сигурно ще си кажете, че кафето не е закуска, но за много хора то е именно това. Те просто не ядат нищо, след като станат. За сметка на това изпиват чаша кафе на гладен стомах, което е неправилно. Независимо дали го правят у дома или в любимото заведение, захарта в топлата напитка, някои подсладители, прекалено мазното прясно мляко или тежка сметана, ще окажат своето отражение на организма.
 
„Повечето специални кафета са пълни със захар и калории и могат да доведат до наддаване на тегло, ако се консумират редовно“. На това мнение е д-р Лиза Йънг, която е автор на книгата Finally Full, Finally Slim. Диетологът смята, че приемът на кафе сутрин, особено на гладно, овкусено с изкуствени подсладители и сметани, води до затлъстяване на корема и покачване на килограми. И причината се крие в повечето калории, които има в някои кафета от машините с монети или заведението до работа.
 
Кафето може да бъде полезно допълнение към вашата сутрин, стига да го пиете правилно, смятат експертите. „Това без калории, пълно с антиоксиданти, дори може да помогне за предотвратяване на диабет, депресия и да поддържа контрола на теглото“, смята Тами Шеймс. Диетологът съветва вместо висококалорично кафе да изберете неподсладено бадемово или такова с обезмаслено мляко. Така ще си спестите доста калории на седмица.

2. Зърнени храни
 
Любимата ви зърнена закуска може да е виновна за повечето сантиметри на вашата талия. Според Йънг зърнените продукти в пакети са с добавена захар и рафинирани въглехидрати. Това определено увеличава килограмите, тъй като добавената захар е свързана с увеличаването на висцералната мастна тъкан.
 

Затова преди да ядете нещо с овесени ядки, преценете размера на порциите си. Препоръчителното количество за деня е една ¾ чаша). Комбинирайте ги с половин банан и протеин като яйца или кисело мляко за закуска. Така ще избегнете скок на кръвната захар и същевременно няма да изпитвате глад за въглехидрати.

Обилната закуска помага за изгарянето на повече калории

Диета с нула въглехидрати – различна ли е от кетото и полезна ли е?

Следващия път, когато отидете до магазина за хранителни стоки, потърсете зърнени храни, които не съдържат добавена захар или изкуствени подсладители. Въобще, четете внимателно етикетите, защото в някои пакети има и доста сушени плодове, в които количеството естествени захари е изключително високо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Повечето слаби дето познавам гладуват. Метаболизъм е само при 5%, останалите стоят гладни, за да са слаби, иначе с нормално хранене дори, пак не става да си много слабичка.
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Избягвайт да вечеряте, а ако го правите, нека да е не по-късно от 18.00 ч. и да е БЕЗ хляб и сладки неща.
2
7
 
5
 
! Отговори
Кала преди 10 месеца
Жените трябва да закусват само с кожен шпек от естествена кожа и бяло протеиново сладко!
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Цялата закуска.

Спонсорирани публикации