Забравете за евтините полети, горивата вдигат цените с около 33%

Дните на билетите по десет евро са приключили
23 юни 2023 21:00, Анисия Иванова
35
Забравете за евтините полети, горивата вдигат цените с около 33%
Снимка: БГНЕС

За полетите на цената на пътуване с такси неизбежно ще трябва да забравим - времената, в които това беше възможно, остават в миналото. По данни на Федералната статистическа служба за една година средните цени на международните полети са се повишили с 33,4%.

Авиационният експерт Корд Шеленберг посочва, че не само обикновените потребители, а и авиокомпаниите, летищата и фирмите за поддръжка на самолетите са изправени пред огромното увеличение на разходите, предизвикано от високите цени на горивата и енергията. Същевременно предлаганият капацитет на полетите все още не е достигнал нивата си отпреди пандемията.

По данни на Германската асоциация за въздушен транспорт миналата година въздушният трафик в Германия е възлизал на 70% от показателите преди 2019 година. "Това означава, че възстановяването в Германия е по-бавно, отколкото в другите европейски държави. В Европа предложенията на авиокомпаниите през 2022 година са възлизали на 84 на сто от пакетите през 2019 година", сочи доклад на асоциацията.

В момента цените отново се повишават значително. Онлайн порталът "Идеало" наскоро съобщи за увеличение в цените на билетите за летните полети с над 20 на сто на годишна база. Според Корд Шеленберг пътниците са готови да платят по-високите цени, но пък експертът по въздушния трафик Кристоф Брюцел очаква цените да тръгнат надолу. "Следващата година те по-скоро ще намалеят", смята той.

Основен фактор за това ще е най-вече капацитетът на авиокомпаниите, който ще бъде увеличен постепенно. Същевременно на много места ожесточената конкуренция ще продължи да води до свръхпредлагане, пише DW.

Съществуват обаче и много основания да се смята, че връщане към често изключително евтините цени отпреди 2019 година няма да има. Главният изпълнителен директор на "Райънеър" Майкъл О'Лиъри наскоро призна, че дните на билетите по десет евро са приключили.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: самолетевтини полети
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
6
 
! Отговори
мдааааа преди 10 месеца
стана страшно, полет от 19.99 лева става 26.99. ужас.
30
0
 
3
 
! Отговори
полковник Колев преди 10 месеца
Евтини полети!? - Имаше преди 1990год. - сега ще ви обясняват 100 причини за поскъпването,но само една е приемлива - якото дране на пътуващите....И защо полет Берлин Истанбул е по евтин от полет Берлин София!?
29
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Какво значение има цената на горивото, щом стандарта ти е висок ?В Русия бензина е 1 лев и няма коли по пътищата, а в България и при 4 л беше пълно с коли по улиците .И сега е задръстено с коли на границата с Гърция
28
0
 
3
 
! Отговори
Калкулатор Първи преди 10 месеца
Миналата година на този ден цена на суров петрол сорт Брент - 109 долара за барел, цена към този момент 74 долара за барел, това е спад в цената от 73 процента. Да ви имам ехпертите, сигурно е искал да каже че ще има 33 процента спад в цените на билетите.
27
0
 
3
 
! Отговори
Праведен преди 10 месеца
Кои сте вие, бе, *** - вдигаме това, вдигаме онова !
26
0
 
7
 
! Отговори
Калкулатор Първи преди 10 месеца
Абe вие тази статия от някой стар вестник ли я преписахте? В момента ОПЕК се чудят как да задържат цената на петрола която пада въпреки съкращенията на добива а вие ми говорите за 33 процента нагоре.
25
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Санкциите работят.
24
3
 
0
 
! Отговори
puka mi преди 10 месеца
az si karam s moq chasten bomardier, pak vii si minavaite nqkvi smeshni skeneri i prostotii.
23
2
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 10 месеца
Някой е заспал в социалистическата епоха.Време е да се събуди.Времето на забраните и затварянията приключи.
22
2
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 10 месеца
Самолетът не е социална услуга.Колкото,толкова.
21
2
 
2
 
! Отговори
хаха преди 10 месеца
леле каква драма ше настане за *богатите* нашенци :)
20
2
 
7
 
! Отговори
ZZ top преди 10 месеца
Хаха беше то каквото беше от 157 хиляди санкции срещу Русия една не проработи. Ама Русия с един замах ви съсече. Нали разбрахте в Окрайна е обявена всеобща мобилизация и забележете основно от Западна. И най интересното е, че влизат всички навършили 16 години и инвалиди лека форма. Сещам се за един с мустаци 1945 година правеше същото. А около Белгород има 164К свежа Руска армия която е готова да щурмува Харков.Бау изненадите за Украйна, НАТО, сащ и васалния ЕС тепърва предстоят
19
2
 
6
 
! Отговори
Ми преди 10 месеца
Авантата свърши, 70Е двупосочен билет за 4 часа полет, сега е 160Е. Ами ядва се. Аз помня когато нормалните цени за същия полет беше 400+ Е ..така че не рева
18
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Глyпости, вчера един приятел се върна от ЕС, разправя че летищата са пълни, цените на газта и бензина падат надолу, заплатите растат, няма криза, ЕС е стабилка откакто се освободи от руската енергийна зависимост.
17
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пълни глупости!! Цените на самолетните билети са си все така безумно ниски и затова куцо и сакато е на летищата. За полет в Европа билети под 200 евро в двете посоки е НЕДОПУСТИМО !!! Лоукост ите трябва да ги затворят!!
16
2
 
2
 
! Отговори
Един Българин преди 10 месеца
Керосинът не съм следил с колко се е вдигнал, но горивата скочиха с 40% и се върнаха на ниеата преди войната. Не вярвам керосинът да е чак такова изключение. Не че ползвам самолет да ми дреме ама няма особено смисъл да въртят празни самолетин особено огромните, а с малки няма икономия от мащаба.
15
2
 
7
 
! Отговори
Русия преди 10 месеца
Нал цинити на бинзина паднаа. И ся ли Русия е виновна. Ся вечи Украйна е виновна.
14
4
 
12
 
! Отговори
ПоздравиОтКлаус Шваб преди 10 месеца
Няма да Притежавате Нищо, ще Ядете Бобулечките и ще сте Щастливи, че все пак сме ви оставили живи в Златният Милиард да ни Слугувате, а не сме ви хвърлили на Чеервейте, като останалите 7 милиарда!
13
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Абе те скоро автомобилите ще са само за заможни хора..за полети няма мислим ся
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Е имат предвид тия 10евро имаше ся кво ше са 30-40еврака. Паундака и там кой кват валута ползва. Просто вредните емисии вдигат цената ,