Майката на тийнейджъра, загинал на "Титан": Загубих надежда след 96-я час

Сюлеман Дауд искал да нареди кубчето на Рубик до "Титаник"
26 юни 2023 22:35, Нели Христова
31
Майката на тийнейджъра, загинал на "Титан": Загубих надежда след 96-я час
Снимка: БГНЕС

Тийнейджърът Сюлеман Дауд, който загина в подводницата "Титан", носел със себе си своето кубче на Рубик, защото искал да счупи световен рекорд. Това разказа майка му пред BBC.

19-годишният младеж кандидатствал за Световните рекорди на Гинес, а баща му Шахзада, който също почина, носел камера, за да улови момента.

Кристин Дауд и нейната дъщеря са били на борда на Polar Prince, спомагателния кораб на подводницата, когато става ясно, че комуникацията с Титан е загубена.

"В този момент не разбрах какво означава, а след това просто тръгнахме надолу", споделя тя.

В първото си интервю Дауд казва, че е планирала да отиде със съпруга си, за да види останките на Титаник, но пътуването било отменено поради пандемията от COVID.

"Тогава се отдръпнах и дадох мястото си на Сюлеман, защото той наистина искаше да си отиде", споделя тя.

Освен Сюлеман и баща му Шахзада Дауд, още трима души загинаха на борда: Стоктън Ръш, 61-годишният главен изпълнителен директор на OceanGate, който притежава "Титан", британският бизнесмен Хамиш Хардинг на 58 години, и Пол-Хенри Нарджолет -  77-годишен бивш френски военноморски водолаз и известен изследовател.

Говорейки за сина си, Дауд споделя, че Сюлеман обичал кубчето на Рубик толкова много, че го носел със себе си навсякъде, заслепявайки зрителите, като решавал сложния пъзел за 12 секунди.

"Той каза: "Ще наредя кубчето на Рубик на 3700 метра дълбочина до Титаник", споделя майка му.

Сюлеман е бил студент в университета Стратклайд в Глазгоу, Обединеното кралство. Бизнесменът Шахзада Дауд, който е британец, е от едно от най-богатите семейства в Пакистан.

Семейството, включително дъщерята Алина, на 17 години, се качва на борда на Polar Prince за Деня на бащата. Дауд си спомня, че се прегръщали и са си правили шеги в миговете преди съпругът и синът й да се качат на борда на подводницата "Титан".

"Бях много щастлива за тях, защото и двамата наистина искаха да направят това от много дълго време", казва тя.

Дауд описва съпруга си като заразително любопитен към света около него - човек, който кара семейството да гледа документални филми след вечеря.

"Той имаше тази способност да изпитва детска възбуда", казва тя.

Дауд и дъщеря й останали на борда на Polar Prince, докато мисията за търсене и спасяване се промени от обнадеждаваща към отчаяна.

"Мисля, че загубих надежда, когато преминахме границата от 96 часа", казва Дауд. Тогава тя изпратила съобщение на семейството си: "Подготвям се за най-лошото", написала тя.

Алина издържала още малко, казва тя. "Тя не губеше надежда до обаждането на бреговата охрана. Когато всъщност ни съобщиха, че са открили отломки."

Семейството се връща в Сейнт Джон в събота и в неделя отслужи заупокойна молитва за Шахзада и Сюлеман. Дауд казва, че е трогната, че имамът е казал молитва за всичките петима убити мъже.

Дауд споделя, че тя и дъщеря й ще се научат да завършват кубчето на Рубик в чест на Сюлеман. Тя също така възнамерява да продължи работата на съпруга си.

"Той участваше в толкова много неща, помогна на толкова много хора и мисля, че наистина искам да продължа това наследство и да му дам тази платформа... това е много важно и за дъщеря ми."

Дауд отказва да обсъди текущите разследвания на трагедията.

"Липсват ми", казва тя пред BBC и си поема дълбоко дъх. "Наистина, наистина ми липсват."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Едва ли ще тъжат дълго, след като получат ключовете от касата. Според мене майката и дъщерята с европейски имена са се отървали от двамата азиата Дауд и Сулюман...
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Момчето е взело кубчето, за да си даде някакъв стимул да придружи баща си в батискафа, отделно, за да се успокоява, както крал Чарлз би си взел мечето
23
0
 
2
 
! Отговори
Име преди 9 месеца
Луда работа, то с влак е опасно, както и да е.Нито са учени, нито военни да рискуват по този начин.
22
2
 
4
 
! Отговори
Компира преди 9 месеца
Каквото търсил, намерил. Милионерското синче не бива да бъде превръщано в герой заради парите си! Пълна деградация!
21
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Отначало ми беше тъжно за момчето, но да искаш да редиш кубче за рекорд до останките на най-голямата транспортна трагедия.....
20
0
 
7
 
! Отговори
kk преди 9 месеца
Законите на физиката взжат еднакво за всички - и за бедни и за богати
19
1
 
1
 
! Отговори
Русия преди 9 месеца
*** лий Джеймс Камеран чи използва Руски батискаф да снима Титаник
18
1
 
8
 
! Отговори
Фен преди 9 месеца
Каква невероятна футболна драма!
17
3
 
8
 
! Отговори
ВАЖНО! ПРОЧЕТИ! преди 9 месеца
Поредния "тийнейджър" на 23 години. Мамин златен той. На мама дИтето, на баба и дядо Унучето
16
1
 
10
 
! Отговори
брой до 96 преди 9 месеца
"Броих до 96, но после ми стана скучно и започнах да броя на мъжо ми милионите" - превод от индийски
15
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 13Сектант си ти. Христос за теб няма защото спи в теб. Ти си едно просто невежо неграмотно необразовано олицитворения на примата. Когато аз съм учила и съм завършвала висшите си образования с пълно отличие 6! Ти, навярно или не си бил плануван.. или си толкова грозен външно както и вътрешно, че Кармата ти не можеш да я платиш в стотиците ти животи на земята. Съвети о т невежи и простосмъртни не приемам.*** който не е на нивото ми на красота интелеукт ум духовна култура и пари. ***
14
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Сатаните слугите на дявола неразумните хората в прегрешения духовно бедните невежи нечетящи прости базработни не можещи да пишат и говорят български *** слабаците двойкаджиите които не могат да ме /ни стигнат по знания и духовно развите.. когато неразбират висшата материя , слагат пръст надолу. А ние умните красиви момичета образовани постигнали много в живота богати финансово духовно с красиви мъже известни стилни модерни обичащи живота и живеещи в БОГ ЛЮБОВТА .. се смеем ха ха
13
2
 
0
 
! Отговори
13 преди 9 месеца
Христос викаш? Иса? Йеша? Йешуа? Ами ако съм будист, тъпо неграмотно сектантско паве?
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонименкой да почива *** другарко??човека или душата.. да почивал в мир.. почивате тук на земята щото сте прости и не знаете що сте слезлиало невежи аборигени Христос ви го е казал... ама явно нямате никакво израстване.. мъртви сте и в живота си земния.. ДУШАТА НЕ ПОЧИВА ТЯ РАБОТИ ЖИВЕЕ МНОГО ПО РАЗУМЕН И БЪРЗ ЖИВОТ ОТ ТОЗИ НА ЗЕМЯТА. АМАН ОТ ПРОСТОЛЮДИЕ ОТ ДУХОВНО НЕОСЪЗНАТИ!!! ТУК СТЕ ДА СЕ УЧИТЕ И ПЛАЩАТЕ ГРЕХОВЕТЕ СИ. НЕ СТЕ ЗА УДОВОЛСТВИЕ ПРАТЕНИ.
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Интересно. Световният рекорд за кубчето на Рубик е 3.13 секунди.
10
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Само простите невежи неосъзнати хора разсъждават така. Духовният чоек осъзнат и мъдър. Знае1. Всичко е КАРМА!2. СМЪРТ НЯМА - ТЯЛОТО УМИРА ДУШАТА ДУХА СЪЗНАНИЕТО - ЧОВЕК СА ВЕЧНИ ИМА МНОГО ЖИВОТИ НА ЗЕМЯ В РАЗЛИЧНИ ТЕЛА.3. ДУШАТА СИ ИЗБИРА ЖИВОТА РОДИТЕЛИ СЕМЕЙСТВО БОЛЕСТИ СПОРЕД КАРМАТА И ПРЕРАЖДАНИЯ УРОЦИ.4. ДУШАТА СЕ ВРЪЩА В ДОМА СИ ОТКЪДЕТО Е ДОШЛА ЩАСТЛИВА СВОБОДНА ОТ ОГРАНИЧЕНИЯТА НА ТЯЛОТО.ГОСПОДИ , МОЖЕ ЛИ ... ВЪЗМОЖНО ЛИ Е ЧОВЕЧЕСТВОТО ДА Е ТОЛКОВА ТЪПО НЕВЕЖИ. НЕДОМУВАМЕ.
9
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да почиват в мир. Каквото са търсили са го намерили. Да послужи за урок на следващите кандидати за силни усещания. Животът продължава. Собственикът на компанията е намерил буда ли да го придружат до дъното. Нарича се групово жертвоприношение.
8
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
още колко дни са ви казали да ни занимавате с таз подводница?
7
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
На кого му пука за милиардерски глезотии
6
2
 
4
 
! Отговори
не знам за майката преди 9 месеца
Хората намират за странно, че подводницата се е гмурнала към 6 часа сутринта и към 8 са изгубили сигнал, изчакали са да стане 9 вечерта, за да се обадят на бреговата охрана за помощ.

Спонсорирани публикации