Възходът на изкуствения интелект: Ще унищожи ли човечеството?

Предупрежденията идват от всички страни
27 юни 2023 22:30, Нели Христова
87
Възходът на изкуствения интелект: Ще унищожи ли човечеството?
Снимка: Pixabay/geralt

Предупрежденията идват от всички страни - изкуственият интелект представлява екзистенциален риск за човечеството и трябва да бъде спрян, преди да е станало твърде късно.

Но какви са тези апокалиптични сценарии и как се предполага, че машините ще унищожат човечеството?

„Кламери на съдбата“

Повечето сценарии за бедствия започват от едно и също място: машините ще надхвърлят човешките възможности, ще се изплъзнат от човешкия контрол и ще откажат да бъдат изключени.

"Щом имаме машини, които имат цел за самосъхранение, значи сме в беда", заяви на събитие този месец академикът по изкуствен интелект Йошуа Бенгио.

Но тъй като тези машини все още не съществуват, представата за това как те биха могли да обрекат човечеството, често е оставено на философията и научната фантастика.

Философът Ник Бостром пише за "експлозията на интелигентността", която, според него, ще настъпи, когато свръхинтелигентните машини започнат да проектират свои собствени машини.

Той илюстрира идеята с историята за свръхинтелигентен изкуствен интелект във фабрика за кламери за хартия.

ИИ има за крайна цел да увеличи производството на кламери и затова "продължава да превръща първо Земята, а след това все по-големи части от наблюдаемата вселена в кламери".

Идеите на Бостром са отхвърляни от мнозина като научна фантастика, не на последно място заради твърденията му, че човечеството е компютърна симулация, и е подкрепял теории, близки до евгениката.

Неотдавна той се извини и след като беше открито расистко съобщение, изпратено от него през 90-те години на миналия век.

Въпреки това мислите му за изкуствения интелект оказаха огромно влияние, вдъхновявайки както Илон Мъск, така и професор Стивън Хокинг.

Терминатор

Ако свръхинтелигентните машини трябва да унищожат човечеството, те със сигурност се нуждаят от физическа форма.

Червеноокият киборг на Арнолд Шварценегер във филма "Терминатор", изпратен от бъдещето от изкуствен интелект да сложи край на човешката съпротива, се оказа съблазнителен образ, особено за медиите.

Експертите обаче отхвърлят тази идея.

"Малко вероятно е тази научнофантастична концепция да се превърне в реалност през следващите десетилетия, ако изобщо някога се случи", пише в доклад от 2021 г. групата за агитации "Спрете роботите убийци".

Въпреки това групата предупреди, че предоставянето на власт на машините да вземат решения за живота и смъртта е екзистенциален риск.

Експертът по роботи Керстин Даутенхан от Университета Ватерло в Канада омаловажи тези опасения.

Тя заяви пред АФП, че е малко вероятно изкуственият интелект да даде на машините по-високи способности да разсъждават или да им вдъхне желание да убият всички хора.

"Роботите не са зли", каза тя, въпреки че призна, че програмистите могат да ги накарат да вършат зли неща.

По-смъртоносни химикали

Един не толкова откровено научнофантастичен сценарий предвижда "лоши актьори" да използват изкуствен интелект за създаване на токсини или нови вируси и да ги пуснат в света.

Оказва се, че големите езикови модели като GPT-3, използван за създаването на ChatGPT, са изключително добри в измислянето на нови ужасяващи химически агенти.

Група учени, които използват ИИ, за да помогнат за откриването на нови лекарства, провеждат експеримент, при който настройват своя ИИ, за да търси вместо тях вредни молекули.

Те успели за по-малко от шест часа да създадат 40 000 потенциално отровни агенти, съобщава списание „Nature Machine Intelligence“.

Експертът по изкуствен интелект Джоана Брайсън от училището "Херти" в Берлин заяви, че може да си представи някой да разработи начин за по-бързо разпространение на отрова като антракс.

"Но това не е екзистенциална заплаха", каза тя пред АФП. "Това е просто ужасно, ужасно оръжие."

Напреднали видове

Правилата на Холивуд повеляват, че епохалните катастрофи трябва да са внезапни, огромни и драматични, но какво ще стане, ако краят на човечеството е бавен, тих и не е окончателен?

"В най-мрачния край нашият вид може да свърши без наследник", казва философът Хю Прайс в рекламно видео за Центъра за изследване на екзистенциалния риск към Университета в Кеймбридж.

Но, според него, има и "по-малко мрачни възможности", при които хората, подсилени от напреднали технологии, могат да оцелеят.

"Чисто биологичните видове в крайна сметка стигат до своя край, тъй като наоколо няма хора, които да нямат достъп до тази технология", казва той.

Въображаемият апокалипсис често се представя в еволюционен план.

През 2014 г. Стивън Хокинг твърди, че в крайна сметка нашият вид вече няма да е в състояние да се конкурира с машините с изкуствен интелект, като заяви пред Би Би Си, че това може да "означава край на човешката раса".

Джефри Хинтън, който посвещава кариерата си на създаването на машини, наподобяващи човешкия мозък, напоследък за Google, говори по подобен начин за "свръхинтелигентност", която просто изпреварва хората.

Неотдавна той заяви пред американската телевизия PBS, че е възможно "човечеството да е само преходна фаза в еволюцията на интелигентността".

Анализ на Джоузеф Бойл за АФП

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
0
 
! Отговори
DEVVV преди 8 месеца
Код създава поредица от битове на базата на съществуваща информация, няма разум и страх от дърпане на щепсела, защото не може да мисли. Всички простотии, които се пишат за AI са и ще бъдат маркетинг. Досега не съм чул AI да е отнела работата на някого, но хората да : ) .
60
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ще го унищожи,но добрата новина е,че така нареченото "човечество" няма да разбере това!Между другото,това унищожение вече е започнало и можете да го видите,ако се взрете в собствените си деца...стига да сте в състояние за това!Вие,самите вие,вече сте го започнали,като превърнахте ,заради собственото си удобство,собствените си деца в придатъци на смартфоните и подобните им устройства - постепенно настъпва мъртвешка детска тишина и само милиони безизразни детски лица,втренчени в екраните.!!!!
59
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До дано 70 - Еш па тоа ...
58
0
 
5
 
! Отговори
дано преди 10 месеца
хората вече са сериозна заплаха . Благодарение на нас за последните 100 години са изчезнали над 4000 вида.
57
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Имайки предвид, че Байдън на практика е изкуствен интелект,много е вероятно човееството да има огромни проблеми, включително човечеството в България. И то съсем скоро.
56
1
 
4
 
! Отговори
В. преди 10 месеца
Да възприемаш свръх-интелигентността извън и над живата природа е декларация на новия вид извратен фашизъм. Теориите за дигиталния пол, ковид мерките, зелената сделка, златния милиард съставляват елементи от тази идеология.
55
0
 
3
 
! Отговори
Спецов преди 10 месеца
Като извадя голямата тояга ще ви кажа каква е опасността от тоя ИИ, кой го прави тоя алгоритъм, марсианците ли? А Кокорчовци шъ ва прая!
54
0
 
1
 
! Отговори
Делфийски оракул преди 10 месеца
Или ще, или не ще...
53
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ами въпросът е кой човек седи зад изкуствения интелект и за какво иска да го използва, пример с ядрената енергия, САЩ правят ядрена бомба и я пускат над Япония, руснаците пък докопвайки се до същата технология правят първата ядрена електроцентрала, една и съща технология, но различни хора я ползват и различен резултат.
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
трансхуманизъм..
51
2
 
7
 
! Отговори
КаскетЯ преди 10 месеца
За България няма нищо страшно, Изкуствения интелект е опасен само за хората с интелект!
50
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Хахаха, нима някой може да се смята за грамотен, без значение колко дипломи има, ако се сравнява с АИ. Който може да има "в главата", буквално всичкото знание на планетата? За нещо с такива възможности буквално всички сме неграмотни.
49
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ще унищожи една огромна част от малограмотните, а останалите ще се наложи да се образоват.Другата група човеци които ще си заминат са русофилчетата и Възрожденците нео-нацита, те са по подразбиране *** и варвари, но има изключения от време на време
48
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Отговор на заглавието. Де тоя късмет. Земя без нито един човек. Напълно чиста природа. Нищо извратено, което да иска скъпоплатени от околните операции за "смяна" на пола.
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Аз съм бавно развиващ мога да правя столове маси и всичко от дърво.Определено ми изглеждате много, много зле до такава степен зле, че лепилото ми свърши от мъки. Марш на психиатър не психолог повтарям психиатър.
46
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не помня името на групата, но група програмисти преди време бяха пуснали AI да шета свободно из нета с единствената задача да намери начин унищожи човечеството. Та поуката е, че когато психопати създават изкуствен интелект, всичко е възможно.
45
2
 
6
 
! Отговори
bl преди 10 месеца
Да обясня! Ако в работата ви се налага да задавате въпроси в StackOverflow, то вашето ниво е по-ниско от това на посредствен програмист и напълно закономерно ще бъдете изместен от, така наречения изкуствен интелект.Човек, наричащ себе си "специалист" или "професионалист", отговаря на въпроси в StackOverflow, а не ги задава.
44
3
 
2
 
! Отговори
до 55 преди 10 месеца
Успешните квантови прототипи са факт. Макар резултатите все още да не успяват да покрият всички тестове, има достатъчен брой потвърдени съвпадения. Така е било и при разработката на първите изчислителни машини. Хората по нивите са се смеели на упоритите младежи и са казвали "Това никога няма да стане, ела да блъскаш с метално сечиво в земята, иначе гладен ще ходиш". Е, тогава някои от тях наистина са останали гладни, но после набрахме много плодове от тази технология.
43
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Има всякакви откачалки, даже има айтита толкова загубени и невежи, не всички де, че вярват в ейай и квантови компютри и цифровизация, ходат на конференции и слушат с часове някой дeбилник с тишрътка и по шортс да си показва космите по краката и да им прави презентации да ги омайва по темата да им говори rлупости, айде обикновен човек може да се върже на пропагандата, но айти да вярва на всички тези глyпости, ейай, квантови компютри... това си е срамота.
42
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Почти всеки ден само за унищожение пишете, в ред ли сте ? Колкото до тия ИИта един чук върши работа !