"Уроците на Блага" на Стефан Командарев спечели "Кристален глобус"

Историята на наскоро овдовяла възрастна жена, станала жертва на измамници
Обновена: 8 юли 2023 22:53 | 8 юли 2023 22:45, Анисия Иванова
5
"Уроците на Блага" на Стефан Командарев спечели "Кристален глобус"
Снимка: Светослав Стоянов и екип

Българо-германският филм "Уроците на Блага" спечели главната награда "Кристален глобус" на филмовия фестивал в Карлови Вари, едно от най-значимите културни събития в Европа.

Осмият филм на на Стефан Командарев бе отличен също с наградата за най-добра актриса, присъдена на Ели Скорчева и с Голямата награда на екуменическото жури.

Паричната премия от 25 000 щатски долара за Голямата награда „Кристален глобус” ще бъде поделена между режисьора Стефан Командарев и продуцентката Катя Тричкова.

"Уроците на Блага“ ще се срещне с българските зрители през есента. Филмът ще открие Киномания през ноември, след което тръгва по кината в цялата страна.

"Уроците на Блага“ е най-новият филм на Стефан Командарев, който връща на екран голямата българска актриса Ели Скорчева, при това в главната роля. Това е първото ѝ филмово участие от 30 години. Освен нея, в лентата ще видим познати лица като Стефан Денолюбов, Асен Блатечки, Иван Бърнев, Ирини Жамбонас, Розалия Абгарян, Ивайло Христов, а Герасим Георгиев – Геро ще изиграе най-различната роля в своята кариера до момента.

Лентата, разказва за пенсионираната учителка Блага, която става жертва на телефонна измама и губи всичките си спестявания. Когато осъзнава, че няма шанс да си върне парите, тя получава примамливо, но подозрително предложение за работа. Някога стриктната и честна жена, бавно започва да погазва всичките си принципи.

Холивудската звезда Ръсел Кроу получи Кристалния глобус за изключителен артистичен принос към световното кино в началото на 57-ото издание на фестивала в западния чешки курортен град.

Австралийският актьор, известен най-вече с филмите "Гладиатор", "Поверително от Ел Ей" и "Красив ум", свири и с групата си "Indoor Garden Party" на концерта по случай откриването на фестивала.

Американската актриса Робин Райт, известна с ролята си на Джени във "Форест Гъмп" и от сериала "Къща от карти", получи Наградата на президента на фестивала.

Шведската актриса Алисия Викандер, звезда от филмите "Момичето от Дания" и "Ex Machina", също получи Наградата на президента на фестивала.

Организаторите продадоха над 123 000 билета за филмовите прожекции на фестивала, който започна на 30 юни, което е с около 15 000 по-малко, отколкото преди пандемията от Ковид.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тия никога не са държали мотика, а трябва!
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Айде стига с тези драми. Нали е най-лесно е все това снимат. Същата история ше я чуя по телевизията докато вечерям и гледам новините. И после ,за да разпусна ще си пусна този филм да гледам пак същите работи ли? Няма начин. Да се натоваря още повече психически. Как пък не се помъчиха една комедия да направят.
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Поздравления за наградата. Но и четирите жени на снимката не са облечени добре. Първо, трите са в черно, което не само е грозно, но и полазва липса на въобръжением на вкус, а НЕ е стилно, още по-малко интелектуално. Исторически в Европа показва ОТКАЗ от идентичност, от личност. Второ, госпожата вдясно е с дълга рокля, НО с ежедневни почти равни сандали. Не бива да има такова съчетание. Трето, позите далеч не са изискани, съвсем не съответстват на претенциозното черно.Можело е и да ги среше някой
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Псевдо интелектуалци - наградажии.