Беларус ще произвежда собствени автомобили – маскирани китайци

Подобно на последните руски "Москвичи" това ще е китайски модел със сменена емблема
Обновена: 10 юли 2023 09:02 | 10 юли 2023 08:53, Елка Василева
123
Беларус ще произвежда собствени автомобили – маскирани китайци
Снимка: архив, БГНЕС

Беларус също започва собствено производство на леки автомобили, съобщиха местните медии, цитирайки директора на джойнт-венчъра "БелДжи" (BelGee) Генадий Свидерски. Още тази есен първите бройки трябва да излязат от завода на предприятието в Жодино, на 20 км от централния офис в град Борисов, пише Automedia.bg.
   
Подобно на новите руски автомобили с марките "Москвич" и "Лада", и беларуската кола ще бъде на практика китайски модел със сменена емблема. В случая става дума за кросоувъра Geely Coolray. "БелДжи" е смесено предприятие на беларуската държава и китайския гигант Geely, собственик на Volvo. Lotus и дял от Mercedes-Benz. Coolray, познат в Китай като Geely Binyue, е компактен кросоувър, на пазара от 2019 година. Още не е ясно как точно ще се казва беларуският му вариант.

Geely в последните години се утвърди като най-големия играч на беларуския автомобилен пазар, изпреварвайки даже "Лада". През 2022 Coolray бе най-продаваният кросоувър в страната, изпреварвайки два други модела Geely - Atlas Pro и Tugella. При леките автомобили все още лидер е Лада Веста, пред Kia Rio и VW Polo Liftback.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
10
 
6
 
! Отговори
Безпристр реалист преди 10 месеца
Поредните боклучаци като ладите.
9
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
паф, супер беше и първата "Веста" и цената й беше между 14-16 хиляди лева.
8
5
 
5
 
! Отговори
следвамехронологията преди 10 месеца
Тази година Белорусия започва собствено производство на леки автомобили. Белорусия от много десетилетия има собствено високотехнологично производство на товарни автомобили "Белаз" - най-товароподемните в света. Русия от своя страна всеки момент ще изстреля своя лунен апарат-сонда "Луна-25", който ще се прилуни в района на кратера "Богословски", край Южния полюс на Луната.
7
6
 
3
 
! Отговори
паф преди 10 месеца
новата "лада веста" е супер!
6
9
 
5
 
! Отговори
Да, преди 10 месеца
вярно е, че руснаците имат сняг. Както е вярно, че имат и най-големия ядрен арсенал в света!!! Така че евроатлантиците си лаяt, керванът си върви!!!
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 5. Хайде на базата на твоята логика кажи ние каква държава сме с нашето автомобилостроене. Не разбираш ли, че си смешен?
4
4
 
5
 
! Отговори
До Такаааа преди 10 месеца
Че ние от ранга на Русия ли сме? Или по-скоро Русия са вече от нашия ранг, че да не могат собствен автомобил да произведат?
3
15
 
19
 
! Отговори
Такааа, преди 10 месеца
а НИЕ какви автомобили произвеждаме?
2
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Колкото и да не им се вярва на разбирателите, дето немското си било немско :)))) отдавна Geely прави страхотни нови премиум автомобили Volvo, а японците ги минаха преди години по надеждност. Ако китайците решат да правят премиум коли в Европа това би било добре за конкуренцията и цените на новите коли.
1
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това може да е новия прякор на руснаците и подобните там, маскирани китайци.

Спонсорирани публикации