Гълфстрийм може да се срине света и да предизвика климатичен хаос

Това предупреждава ново проучване
26 юли 2023 18:46, Стела Стоянова
96
Гълфстрийм може да се срине света и да предизвика климатичен хаос
Снимка БГНЕС

Жизненоважната система от океански течения, която помага за регулирането на климата в Северното полукълбо, може да се срине от 2025 г. нататък и да предизвика климатичен хаос, предупреждава ново проучване, пише БГНЕС.

Атлантическото меридионално океанско течение (AMOC), което включва Гълфстрийм, регулира климата, като пренася топлите тропически води на север и студените на юг.

Сега обаче изследователите твърдят, че между 2025 и 2095 г. AMOC може да се устреми към пълно разрушаване, което ще доведе до рязко понижаване на температурите, разрушаване на океанските екосистеми и увеличаване на броя на бурите по целия свят.

AMOC може да съществува в две стабилни състояния: по-силно и по-бързо, на което разчитаме днес, и друго, което е много по-бавно и по-слабо. Предишните оценки предвиждаха, че течението вероятно ще премине в по-слабия си режим някъде през следващия век.

Но предизвиканото от човека изменение на климата може да тласне AMOC към критична точка на пречупване по-скоро рано, отколкото по-късно, прогнозират изследователите в ново проучване, публикувано във вторник (25 юли) в списание Nature Communications.

"Очакваната критична точка - при положение, че продължаваме да работим както обикновено с емисиите на парникови газове - е много по-рано, отколкото очаквахме", казва съавторът Сузане Дитлевсен, професор по статистика и стохастични модели в биологията в Университета в Копенхаген, пред Live Science.

"Това не беше резултат, при който си казахме: "О, да, ето го". Всъщност бяхме смаяни."

Теченията в Атлантическия океан работят като безкраен глобален конвейер, който пренася кислород, хранителни вещества, въглерод и топлина по цялото земно кълбо. По-топлите южни води, които са по-солени и по-плътни, текат на север, за да се охладят, и потъват под водите на по-високи географски ширини, като освобождават топлина в атмосферата. След това, след като потъне под океана, водата бавно се придвижва на юг, отново се нагрява и цикълът се повтаря. Но изменението на климата забавя този поток. Свежата вода от топящите се ледени покривки е направила водата по-малко плътна и солена, а последните проучвания показват, че течението е най-слабото от повече от 1000 години насам.

Последният път, когато AMOC смени режима си по време на последния ледников период, климатът в близост до Гренландия се повиши с 10 до 15 градуса по Целзий в рамките на десетилетие. Ако то спре, температурите в Европа и Северна Америка могат да спаднат с до 5 C за същото време.

Резултатите от модела разтревожиха изследователите, но те твърдят, че проверката им само е затвърдила техните изводи: Прозорецът за колапс на системата може да започне още през 2025 г., а вероятността за това нараства с напредването на 21-ви век.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още по темата: проучванеГълфстрийм
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
1
 
! Отговори
Доктора преди 1 година
До Анонимен Типичен Българин !
76
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, "След утрешния ден" не сте ли го гледали? Вчера в Италия валя град колкото юмруци...
75
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Големо важно, който има деца да го мисли аз се надявам да закрепи положението още 20-30г а пък след мен и потоп.
74
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Важното е, че ние в БГ си имаме Голфстрийм :D
73
0
 
11
 
! Отговори
До Таририрам преди 1 година
Не пич,българина не е експерт,обаче поне може да синтезира информация,въпросното течение е открито преди около 500 години а данните за него,ако има такива се синтезират от около 250 години,да ама тук някой ни говори за 1000-летна база данни и се опитва да всява новата порция страх и ужас!
72
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прозрачни сте,че чак дрънкате! "Последните проучвания показват,че течението е най слабо от повече от 1000 години насам"И на каква база са тия проучвания и заключения,след като Гълфстрийм е открит през 1513 година от Понсе де Леон а първата по подробна карта за неговата скорост,обем и температура е създадена чак през 1769 от Бенджамин Франклин,или ако има някакви събрани данни,то те са на около 250 години!
71
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Dnes.bg можете ли да направите до всяка статия икона Кошче, като видя такива налудничави предсазания, Ванга, Нострадамус, Кашпировски и края на света. Да мога да ги пращам в кошчето и да не ги виждам повече? А можете ли да го направите?
70
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ужас, Гълфстрийма вече го усещам! Навън рязко захладня. Добре, че са всички тия учени да ни предупредят. Аз им вярвам, все пак са от едни и същи реномирани места- все атлантици! Каквото каже или обещае атлантика, никога не лъже. Питайте Русия, Китай, Иран и т.н. А бе интересно Китай и Русия нямат ли си учени и климатолози, че от там нищо не се чува. Вярно, че си нямат Харвард, Оксфорд, Кеймбридж, ама ... данните все от едни и същи места и медии идват, пък държавите по Света са около 200.
69
1
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
До Таририрам: Ти да не и роднина на иrьoтчетo Грета?
68
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"а последните проучвания показват, че течението е най-слабото от повече от 1000 години насам" -- как точно оцениха скоростта на течението преди 800 години например? Искам да видя методиката.
67
12
 
5
 
! Отговори
Таририрам преди 1 година
Пълни профани коментират материя от която нищо не разбират . Говори се за климатични промени , които ще усетят на гърба си много скоро. Да му мисли следващото поколение - ще трябва да свикват с необичайно високи температури и екстремни климатични явления. Естествено българина е експерт по всичко и не вярва на учените .
66
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки ден задължително по една затоплистка статия!
65
1
 
8
 
! Отговори
anonimen преди 1 година
Преди 20 години ни плашеха, че ако се разтопят ледените шапки, ще се качи нивото на океана и ще залее един куп крайбрежни градове. Шапките се постопиха, морето още е до Варна, не е до Пловдив. Не знам защо я спряха тая мантра
64
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе вземете там се уточнете с шашкането,ще се пържим ли с"глобалното затопляне"или ще тракаме със зъби ако Гълфстрийм"спре да циркулира"Вчера беше,Ел Ниньо ще ни свари,днес Гълфстрийм ще ни замрази!
63
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Но предизвиканото от човека изменение на климата може да тласне..."===Разбира се, човекът е единствената причина! Няма естествени процеси в природата, които да влияят, нали? Да го фанат тоя и да го тласкат у главата, докато му дойде акъла. Аман от простотии.
62
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ww Повече ми харесва да се раздели на Гъл и Фстрийм
61
0
 
1
 
! Отговори
ww преди 1 година
Нещо ще стане, вероятно ще се раздели на Гълф и Стрийм и ще обикалят около Исландия.
60
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това ще се случи, когато водата в арктика стане по-топла от тази на тропика.
59
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В АНГЛИЯ ДЕМОКРАЦИЯТА Е ТОЛКОВА РАЗВИТА ЧЕ ХОРАТА МОГАТ ДА СЕ ОПЛАКВАТ САМО ОТ ВРЕМЕТО. ИНАЧЕ ИДВА ПОЛИЦИЯ.
58
0
 
3
 
! Отговори
До 67 ето данни преди 1 година
Ок.За мен,тези данни са толкова достоверни колкото и това което коментираме в статията,или както се коментира по долу - някви хора казали Еди какво си..Въпроса е в какво иска да вярва четящия...затова казах "професори" то ако истината идваше с прочитането на някоя статия и гледането на някое видео,нямаше да съществува научна общност.

Спонсорирани публикации