Черни точки през лятото - как да ги премахнете?

Ето няколко съвета за справяне с проблема
30 юли 2023 15:37, Дарена Найденова
6
Черни точки през лятото - как да ги премахнете?
IStockphoto

Черни точки – почти всеки от нас ги има. Независимо дали Т-зоната ви е осеяна с тях, или от време на време имате няколко изникващи около носа ви, този досаден проблем е наистина толкова често срещан, колкото си мислите.

Другото универсално нещо за черните точки? Желанието да ги стиснем, да ги чоплим и да ги премахнем. Повярвайте ни, разбираме ви напълно – стискането на черни точки е едновременно невероятно изкушаващо и може да бъде доста удовлетворяващо. Но жестоката истина е, че няма да ви донесе нищо хубаво, когато става въпрос за здравето и красотата на кожата. Казано накратко – експертите препоръчват да се избягва изцяло.
 
За щастие има други, по-безопасни начини за премахване на черните точки, които не включват раздразнение, зачервяване и белези по кожата. Също така съществуват и няколко трика, с които можете да предотвратите появата на черни точки, така че да улесните живота си още повече.
 
Какво са черни точки?
 
Черната точка е отворен комедон – пора или космен фоликул, който е запушен със себум, мъртва кожа и бактерии. При черните точки комедонът е бил изложен на въздух, който окислява уловената мазнина, мъртвите кожни клетки и придава на запушената пора тъмнокафяв или черен цвят. Това е значително различно от други видове акне, като белите точки – които са затворени комедони – и възпалително акне, отличаващо се с пъпки и кистозни белези.
 
Трябва ли да стискате черните точки?
 
Въпреки че стискането на черни точки може да е изкушаващо, всички експерти казват, че не трябва да му се поддавате. Това всъщност може да влоши състоянието ви, да не говорим за причиняване на болка, белези и допълнително дразнене. Именно затова, срещата с опитен професионалист, който е обучен за правилното премахване на черните точки, е най-добрият ви залог.
 
Ако все пак не можете да устоите на желанието, дерматолозите препоръчват да използвате чисти пръсти, увити в кърпичка, вместо екстрактори или други устройства, които могат да пробият кожата и да оставят белези.

Как да си направите скраб срещу черни точки?

Ефективни ли са лентите за премахване на черни точки?

Как да предотвратим черните точки?
 
Черните точки са причинени от запушени пори, така че превенцията е свързана с поддържането на чисти пори. За да направите това, най-простото, най-лесното и най-важното нещо, което можете да направите, е просто да поддържате кожата си чиста. Мийте лицето си два пъти на ден, както и след прекомерно изпотяване. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
6
 
2
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 8 месеца
Радев си чисти точките с напъване и пъйрдене
1
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Аз се мажа с майонеза

Спонсорирани публикации