Тайланд - новото убежище от санкциите и враждебността за руснаците

В знак за значението на острова Сергей Лавров официално откри консулство на Пукет през юли
30 юли 2023 21:45, Красимир Ангелов
64
Тайланд - новото убежище от санкциите и враждебността за руснаците
Снимка: БГНЕС

Руският бизнесмен Александър Нахапетов станал редовен посетител на "баните" във втория си дом Пукет, откакто много от традиционните парни бани отвориха врати миналата година.

Напоследък обаче обичаят на 41-годишния Нахапетов бил нарушен от притока на негови сънародници на най-големия остров в Тайланд. В резултат на това новите бани били изцяло резервирани през повечето време.

Макар че Пукет отдавна привлича по-заможни граждани на Русия, притокът се увеличава, тъй като войната на Владимир Путин в Украйна прави по-трудно достъпни конкурентни дестинации в Европа и другаде по света.

Броят на продадените вили на острова миналата година е нараснал с 82% до 338, около половината от тях били купени от руснаци, сочат данни на подразделението на консултантската компания Knight Frank в Тайланд. Ресторанти, сауни и концерти се оказват привлекателни за новите клиенти.

791 574 руснаци са пристигнали в Тайланд между януари и юни, ръст с над 1000% спрямо същия период на миналата година, сочат данни на тайландското министерство на туризма и спорта. Над половината от тях са дошли с директни полети до летището на Пукет и са най-голямата група туристи на острова тази година, съобщава Туристическата асоциация на острова.

Рускоговорещи хора са най-голямата единична национална група купувачи на Пукет във FazWaz Property Group, съобщава Кристиан Стейнбах, директор на отдела за продажби, който миналата година сключил една от най-доходоносните си сделки, когато руски купувач придобил 16 вили.

"Можете да постигнете висока възвръщаемост от наеми. А има много хора, които искат само да живеят на хубаво място", допълва той.

В знак за значението на острова за разширяването на дипломатическото влияние на Русия в Югоизточна Азия, външният министър Сергей Лавров официално откри консулство на Пукет през юли и се срещна с тайландския си колега при посещението си в страната. Дипломатическото представителство се намира в Royal Phuket Marina, крайбрежен квартал със закотвени яхти и апартаменти и самостоятелни вили на цени от около 300 хил. долара до няколко милиона долара.

Макар че страни в Европа и Близкия изток отдавна са основен рай за руснаците, плажовете на Тайланд, нощният живот и приемането на места като Пукет, Краби и Патая осигуряваха достъпна алтернатива в Азия още преди началото на войната в Украйна през февруари 2022 г.

Откакто Путин започна нашествието си, ЕС затрудни пътуванията на руснаци в страни от блока, а много директни полети до европейски градове бяха отменени. Това тласна хората към страни с улеснено издаване на входни визи като Обединените арабски емирства, Турция и Тайланд.

Тайланд въведе редица нови визови програми през миналата година, които позволяват по-дълъг престой на хора, които инвестират пари или имат специални умения като в IT индустрията, социалните мрежи и криптоактивите, казва Пракайпет Меечусарн, ръководител на продажбите на имоти на Пукет в подразделението за Тайланд на консултантската компания CBRE. Островите в южната част на страната също привличат много сходни специалисти, дигитални номади и млади семейства, бягащи от Украйна.

Според Елена Мариничева, вицепрезидент на Sotheby’s International Realty за Русия, обичайният руски купувач в Тайланд е предприемач в средата на 30-те си години от източната част на Федерацията като Владивосток. Но все повече инвеститори от Москва и Санкт Петербург смятат тайландския пазар за привлекателен, допълва тя.

Това помага за създаването на редица вилни индустрии. Например, Александър Нахапетов казва, че развлекателният му бизнес процъфтява. Билетите за концерт на руска рок група, който той организирал в Лагуна Гроув на Пукет по-рано тази година, били разпродадени в първия час след пускането им в продажба, споделя той. Нахапетов помага за организирането на представление на Държавния академичен балетен театър на Санкт Петербург на острова.

Санкциите натежават на сделките, тъй като Visa и Mastercard, наред с много световни финансови компании замразиха дейностите си в Русия след нашествието в Украйна. Но хората намират заобиколни пътища като свързване с платформите на China UnionPay, дигитални активи и плащания в брой, деноминирани в долари и евро. Но с течение на времето става все по-трудно да се изнасят пари от Русия, а рублата също отслабва спрямо тайландския бат, казва Стейнбах.

Тайландците, особено тези на южните острови, се приспособяват към нуждите и навиците на руските посетители. Международното летище на Пукет прави съобщения на руски език. Много имена на магазини и табели на улици са на кирилица. Улични продавачи продават борш и блини редом до местни класики.

Руската верига ресторанти „Веранда“ неотдавна отвори пета локация в Тайланд, която се добави към заведения за хранене и хранителни магазини на острова. А Николай Батаргин, собственик на ресторантите „Чехоф“ на Пукет, неотдавна отворил третата си локация, предлагаща руска кухня. Бизнесът бил особено „луд“ в разгара на сезона на острова от ноември до април, споделя той.

Супербогаташи

Привлекателността на Тайланд е валидна и при супербогаташите. 72-метровата яхта Cloudbreak, за която се смята, че е собственост на руския имотен магнат Александър Светаков, беше забелязана на Пукет миналата Коледа.

Милиардерът Игор Рубаков, собственик на компания за строителни материали, проведе класове по бизнес за група от 20 души на острова през януари.

„Всички са добре дошли в Тайланд“, казва ресторантьорът Батаргин.

Макар че търговията подкрепя икономиката и осигурява така необходимите работни места на зависимите от туризма и инвестициите Пукет и Краби, притокът на руснаци изтласква някои потенциални купувачи от пазара в Тайланд и някои други страни. Местните служители се борят също с инфлацията при цените на основни храни и се затрудняват да плащат собствените си наеми.

Но след COVID повечето хора са склонни да се примирят със страничните ефекти, докато Тайланд остава убежище от войната, санкциите и враждебността. Впрочем, толерантността е мантра за тези, които идват на ваканция или за да намерят нов дом на островите в Тайланд.

„Атмосферата за всички е чудесна и спокойна. Приемаме обикновени руснаци, които само искат да си почиват, а не да се сражават“, казва Юрий Ворона, мениджър на ресторант Roadhouse на Пукет, който обслужва предимно руснаци и техните тайландски приятели, но понякога украинци също ходят да хапват там.

Повече новини по темата може да намерите на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Мумията била още жива бе!
37
1
 
5
 
! Отговори
Бабаит преди 8 месеца
Ковнах три рускини за месец престой на Пукет и Краби, повече са от местните там.
36
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Браво!))А т ъ п а т а европа само губи след като се простреля в крака и други места със своите санкции към Русия)))
35
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Там ли отидоха вече да търсят подкрепа рашките, в страната на момчетата, които приличат досущ като момичета :)))
34
2
 
8
 
! Отговори
Ангелов, що лъжеш бе преди 8 месеца
Тайланд вече 15 години е една от основните дестинации за почивка за руснаците. Патайя си е практически наполовин руски град. Открай време хората влагат пари апартаменти там, хиляди руснаци прекарват там цялата зима, ама *** сега го откри. Че как да няма 1000% увеличение на притока, като миналата година Тайланд все още имаше ограничения заради Ковида. Бива, бива изопачаване...
33
3
 
18
 
! Отговори
какво се чудим преди 8 месеца
скоро ще чуем за Тайландска народна република която иска да се присъдини към руската федерация
32
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Враждебността на руснаците и протегнатата щедра и добродушна ръка на запада. Това е като преработените оригинални приказки на братя Грим и Андерсен. Истината е една в оригинала, но да не се травмират европейските деца така окастрени и цензурирани, та не приличат на себе си от сладникавост. Добро и зло ограничени от рязка черта, ама не е така в оригиналната приказка.
31
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А на братска Северна Корея какво не харесват?Пак при гнилите капиталисти.Честит руски мир на Тайланд.
30
13
 
14
 
! Отговори
Магелан преди 8 месеца
Шок и ужас.Пияните бляди и мужици налазиха и Тайланд.Не спасение от тази престъпна напаст.Като нищо утре някой кремълски булшивишки мужик в състояние на алкохолно опиянение да направи заявление ще нападнат остров Пукет за това че повечето имоти са на престъпните руско болшевишки пияндурници?
29
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ние от Възраждане дежуриме 4 човека денонощно тука и много обичаме Путин и Русия, защото той ни плаща заплатите, ако утре Ким чен Ун започне да ни плаща и Северна Корея ще обичаме.
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Хубав ден!
27
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Отива им- разгледай с гугъл мапс- преоткриват руската екзотика, а също и в Африка и Северна Корея
26
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Чудя се има ли туристи в България?
25
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Дипломатическото представителство на Руската Федерация се намира в Royal Phuket Marina, крайбрежен квартал със закотвени яхти и апартаменти и самостоятелни вили на цени от $300 хил. до няколко милиона долара.
24
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Притокът на руски туристи през тази година в Тайланд се увеличава, тъй като цените на турските курорти скочиха и руснаците се оттеглиха от Турция.
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Новите руски бани-парилки в Пукет били изцяло резервирани през повечето време от прииждащите руски туристи.
22
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Световна тайна е,че руската мафия командва целия Тайланд.В това число и найпечелившият им отрасъл от туристическият им бизнес.
21
1
 
0
 
! Отговори
Питакна преди 8 месеца
До Питакна: "тpoл" било *** дума!?
20
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да знаем .. и ще ядат храна от магазините ,ще пукат водка и ще се държат като нагли спета. А да и след 10г ще са ви изгонили хубавите туристи. Тоя филм сме го играли. Успех жълтурии :)))
19
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ей такива чички с еректилнa дисфункция управляват рашиcтан

Спонсорирани публикации