Нудисти в Каталуния пропищяха от облечени туристи: Уважавайте ни!

Хората с бански често се подиграват на онези, които се къпят във водата голи
15 авг 2023 22:00, Нели Христова
46
Нудисти в Каталуния пропищяха от облечени туристи: Уважавайте ни!
Снимка: БГНЕС

На слънчев плаж в Каталуния Сегимон Ровира започва да се чувства притеснен. Откакто се помни 56-годишният мъж, тюркоазените води на района са били посещавани предимно от нудисти. Сега той осъзнава, че е заобиколен от любителите на слънчеви бани, но по бански.

"Преди хората пристигаха на плаж и или си тръгваха, или се събличаха", казва Ровира пред The Guardian. "Сега те остават и не свалят банските си. Но това, което те не осъзнават, е, че ако има много от тях, те в крайна сметка ни карат да се чувстваме неудобно. Това е липса на уважение."

Ровира и други натуристи в Каталуния отвръщат на удара с кампания, насочена към защита на дългата десетилетия традиция, свързана с около 50 от плажовете в региона.

"Нудизмът не е забранен в Испания, можете да го правите на всеки плаж", обяснява Ровира, който ръководи Натуристко-нудистката федерация на Каталуния. "Но за да не притесняваме хората, предпочитаме да ходим на плажове, които традиционно са били нудистки и където повечето хора са голи. Искаме хората да уважават това."

Наскоро асоциацията изпрати писмо до каталунското правителство с молба за среща за разглеждане на това, което тя описа като "дискриминацията, с която се сблъскват нудистите по плажовете на Каталуния". Колективът вече е започнал да обмисля потенциални искания, от подобрени означения за голи плажове до кампания за информиране на обществеността, която може да помогне за насърчаване на уважението към натуризма. Все още не са получили отговор.

В основата на това, което местните медии наричат "текстилната инвазия", е бумът на туризма и експлозията на социалните медии. Тъй като непрекъснато нарастващото множество от блогове и пътеводители се борят да отведат търсачите на слънце извън утъпкания път, те подчертаха най-девствените и скрити плажове в региона, като често пропускаха дългогодишните им връзки с нудизма.

Понякога самите плажуващи избират да пренебрегнат тези връзки, минавайки покрай табелите, които гласят "нудистки плаж", за да си осигурят място на златните пясъци. "Изгубихме и малкото вежливост", признава Ровира.

Това заплашва трайно да подкопае натуризма. "Има нудисти, които са спрели да ходят на някои плажове, защото са твърде пренаселени и има твърде много хора по бански и се чувстват неудобно", обяснява Ровира.

"Други са избрали да останат облечени, разубедени от тълпите със смартфони, нетърпеливи да споделят красивия фон със своите онлайн последователи", добавя той. "Хората, които са голи, не искат снимките им да се окажат в социалните медии."

Някои нудисти упорстваха, само за да се окажат в центъра на кикотене, продължителни погледи и понякога пренебрежителни забележки. "За съжаление жените обикновено са по-тормозени", казва Ровира. "Така че те са дискриминирани двойно; за това, че са нудисти и за това, че са жени."

Надеждата е, че кампанията ще помогне да се гарантира, че някои плажове ще останат безопасни места за натуристите и ще спомогне за запазването на традицията. "Да започнете да практикувате натуризъм, когато сте заобиколени от хора в дрехи, е много сложно", обяснява Ровира. "Ето защо смятаме, че е важно да има нудистки пространства, където повечето хора са голи, така че хората да бъдат насърчавани да опитат."

Посланието е в основата на видео, публикувано наскоро от неговата асоциация, което изобразява двама туристи, които се натъкват на нудистки плаж и скоро, под погледите на останалите, започват да се събличат.

Видеото има за цел да заснеме пътуването на двойката, докато прегръщат всичко, което според ентусиастите предлага нудизмът. "Правим го заради чувството за свобода", казва Ровира. "Няма сравнение между плуването гол и по бански. Ти си по-свободен и по-спокоен."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
9
 
28
 
! Отговори
Невероятни тъпаци преди 8 месеца
Тази "новина" от кое НПО я пуснаха? Малко ли са проблемите в България, та почнахме да се занимаваме с нудистите в Испания? Типична "статия" за отклоняване на вниманието от истинските проблеми.
19
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Преди нормалните пропищяваха от нудистите,а сега обратното.Това е някакъв свят на хаос и всичко е наопаки.Даже котките започнаха да гонят кучетата.
18
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Те и геювити почнаха да обвинват така нормалните хора - че са xoмoфoби
17
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
до 14 Няма срам при бебетата, ама като онази ти работа не е възбудена, а ти се разкарваш по плажа с 5 сантиметра пишле а си станал на 30 години, докато другите покрай теб са с по 10-15 сантима в невъзбудено състояние???? Муахахахахаа, май малко срам ще имаш усещам.
16
4
 
15
 
! Отговори
Голяма трагедия преди 8 месеца
Мда, наистина са много важни и сериозни проблемите нудистите. Фактически, в днешно време те са по-потиснати от черните, жените и г*йовете взети заедно. Той и Ровирчо сам го признава: "Така че те са дискриминирани двойно; за това, че са нудисти и за това, че са жени.". Покъртителна статия наистина, добре, че пуснахте статия да осветлите трагедията на тези онеправдани хора
15
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Аз също ходя по шнорхел на плажа, но последните години ми прави впечатление, че все повече нудистките плажове се използват от облечени хора. Естествено чувството е неприятно и спираш да ходиш. Или ходиш на текстилен плаж с масовката.
14
7
 
3
 
! Отговори
до 8 преди 8 месеца
Те ГЕРБ затова и го убиха Милен. Защото беше нудист.
13
5
 
8
 
! Отговори
Пл преди 8 месеца
Като бях в Барселона минах през този плаж.Доста отвратително място. На едно място имаше голи баби,дядовци,***,малки деца се разхождат между голите. Не видях да има поне някоя мацка,само някакви дебели голи гнусари
12
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Няма нищо срам и в това да си нудист. Още не съм видял да се роди бебе с бански.
11
5
 
5
 
! Отговори
ха-ха-хи...вЕЕЕрваме преди 8 месеца
Няма сравнение между плуването гол и по бански. Ти си по-свободен и по-спокоен когато си мандахерцаш оная работа пред погледа на другите....
10
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Всички измамници си спретват малцинство- заграбват си нещо и започват да тормозят останалите! Ще има война на малцинства и разпад на обществото! Толерастиятаа е война!
9
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ами прави са. Облечените нямат място на нудистки плаж.
8
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Милен Цветков (Бог да го прости) ми беше направил много неприятно впечатление преди години в едно интервю където каза: "Аз си ходя само на нудистки плажове с дъщеря ми, събличаме се чисто голи и тя ляга до мен на своята си хавлия." Това не мога да го приема колкото и да съм либерален. Извинявайте!
7
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На нудисткия плаж в Каталуния върви сватба.Кореспондент на местното радио пита младоженците:- Толкова заклети нудисти ли сте?- Не, просто видяхме цените на платовете и костюмите.
6
9
 
15
 
! Отговори
Мнение преди 8 месеца
Никъде не е казано, че даден плаж е само за нудисти. Това ще е дискриминация към тези по бански.
5
13
 
19
 
! Отговори
Срамота преди 8 месеца
Нудистите се чувствали неудобно от тези по бански. Хах. А тези по бански вероятно също се чувстват неудобно от ексхибиционистите-нудисти! Да си надяват банските и да не си развяват половите органи пред другите. Срамота!
4
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Значи като се съблека чисто гол на плажа е нормално, но ако видя някой по гащета не е нормално на МОЯ плаж? Дискриминация нещо, а? Че ти да не си си у вас, че да се възмущаваш че някой е влязал в дома ти облечен ве, докато ти си гол ве, кавалчец нудистки?
3
15
 
11
 
! Отговори
В.Узунов преди 8 месеца
Човек е роден гол и гол ще си отиде при Аллах. И аз практикувам нудизъм ,но понеже не работя и нямам пари за плаж редовно си свалям панталоните пред училището да впечатля ученичките.
2
10
 
21
 
! Отговори
456 преди 8 месеца
Стига с тия нудисти,който иска гол,у дома си,другото си е ексхибиционизъм!
1
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А що нудистите не уважават тези по бански? Това е victimhood в действие.

Спонсорирани публикации