След Габон: Кои бяха последните военни преврати в Африка

Това е осми успешен преврат от 2020 г. насам
31 авг 2023 18:49, Стела Стоянова
32
След Габон: Кои бяха последните военни преврати в Африка
Снимка БГНЕС

Група висши офицери в Габон обявиха чрез националната телевизия, че се завзели властта и резултатите от последните избори в страната са анулирани.

Това стана малко, след като резултатите показаха, че президентът Али Бонго Ондимба печели трети мандат.

Ако военният преврат в Габон е успешен, то той ще бъде осмият от 2020 година насам в Западна и Централна Африка, предава Ройтерс. Ето някои от последните преврати, които агенцията припомня.

Нигер

През юли армията в Нигер задържа президента на страната в двореца му и чрез националната телевизия лидерите на преврата съобщиха, че са завзели властта, за да сложат край на „влошаващата се ситуация със сигурността и лошото управление“.

Няколко дни по-късно военната хунта обяви, че началникът на президентската гвардия генерал Абдурахман Тиание е новият държавен глава.

Буркина Фасо

През януари 2022 г. армията на Буркина Фасо свали президента Рох Каборе след обвинения в неуспех в овладяването на насилието от страна на ислямистки бойци. Лидерът на преврата Пол-Анри Дамиба обеща да възстанови сигурността, но конфликтът се изостри.

Стигна се и до втори преврат през септември същата година, когато настоящият лидер на хунтата Ибрахим Траоре взе властта.

Гвинея

През септември 2021 г. командирът на специалните сили полковник Мамади Думбуя свали президента Алфа Конде. Година по-рано Конде промени конституцията на Гвинея, за да заобиколи ограниченията, които биха му попречили да се кандидатира за трети мандат. Решението му предизвика неодобрение и безредици.

Думбуя стана временен президент и обеща преход към демократични избори в рамките на три години, но все още не е изготвена пътната карта за връщане към конституционно управление.

Чад

През април 2021 г. армията на Чад пое властта, след като президентът Идрис Деби беше убит при посещение на войските на страната, сражаващи се с бунтовници.

Според конституционната рамка на Чад председателят на парламента трябваше да стане президент, но военен съвет разпусна парламента „в името на гарантирането на стабилността“.


Генерал Махамат Идрис Деби, син на убития президент, бе назначен за временен президент и натоварен със задачата да наблюдава 18-месечния преход към избори. Противоконституционното предаване на властта доведе до бунтове в столицата Нджамена, които бяха потушени от военните.

Мали

През август 2020 година в Мали, военна група, ръководена от Асими Гоита, свали президента Ибрахим Бубакар Кейт. Превратът бе предшестван от антиправителствени протести заради влошената сигурност, спорните парламентарни избори и обвинения в корупция.

Под натиска на съседите си хунтата се съгласи да даде властта на правителство с цивилен ръководител, като то да организира прехода към демократични избори през февруари 2022 година.

Лидерите на преврата влязоха в сблъсък с временния президент и организираха втори преврат през 2021 година. Предвижда се страната да проведе президентски избори през февруари 2024 г., за да се върне към конституционно управление.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: АфрикапревратГабон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
8
 
! Отговори
ХАХА ХА ХА! преди 7 месеца
Вече страните - ресурси не искат без пари да снабдяват страните - печатници!
25
1
 
7
 
! Отговори
Краввария преди 7 месеца
кога ще свалят безмозъчната мумия на конци?
24
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А ПРИГОЖИН И РАШИСТИТЕ КАКВО ПРАВЕХА ТАМ
23
2
 
5
 
! Отговори
Шопо преди 7 месеца
Я те тоа филм съм го гледАл - планетата на маймуните!
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Дописничката е зелена космата махмагонда.
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Кравар: От твоите уста в Божиите уши. Наздраве!
20
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Какво очаквате от държава с правописна грешка в името си? Гибон е видът *** маммуни. Поне стана ясно от къде идват македонците.
19
8
 
3
 
! Отговори
Кравар преди 7 месеца
Обожателите на сибирската имперойка мечтаят за същия военен преврат и в България . И после да ходим при бриксаджиите - онея там горе от снимката .
18
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Нямате си на представа колко споруьомения има между ЕС и Африка,стокообмена е около250млрд.евро годишно ,ЕС е заделил 150млрда кредити за проекти в Африка.А ,Расиушка какво има с Африка? Нищо! Аха ,забравих имат стокообмен за 10млрда $,нали ги хранят с жито и купуват банани и портокали !Турция е с повече 32млрда $.
17
4
 
9
 
! Отговори
Идеалист преди 7 месеца
Преди 80 години си отиде класическата колониална система. Сега идва времето да си замине неоколониализма. Старите колониални държави мислеха да потиснат народите с джендъризма, но тези народи имат достатъчно тестостерон и няма да се подадат на натиска и лъжите на дъртите колониалисти. Жалко, че повечето бели нации, вече са поражени от доктрината на *** идеологията. Бялата раса се самоизтребва!
16
1
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 7 месеца
крадлива пасмина са запада и янките, само нашите продажници им целуват гало-шите!....даже и банановите републики го разбраха!
15
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 13Забелязва се, че военните обикновено свалят утвърдени диктатори, подкрепяни от Запада///Какви диктари като всички са избрани на избори.
14
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Абе русофили проztи кви колонизатори ви гонят в Габон стана преврат ,защото избори там не се печелят по правилата и корупцията е почти колкото в Просия.Жозе Борел почти оправда преврата.В Африка който и да е на власт все ще краде.
13
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Забелязва се, че военните обикновено свалят утвърдени диктатори, подкрепяни от Запада. Разбира се, това са добри диктатори, защото позволяват ограбването на страните си. Не като Путин, Орбан и други лоши диктатори, които не позволяват това.
12
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Военен преврат имаше в Киев 2014 година когато укронацистите подкрепяни от САЩ свалиха законно избрания президент и започнаха да извършват геноцид над рускоговорящото население.
11
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Където минат "музикантите" на Пригожин и стават метежи и преврати.
10
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Има клипове как народа на Габон е по улиците и се радва че Бонго най накрая е свален.Наред с габонските се забелязват и руски знамена.Вова определено се превърна в пътеводна светлина за всички експлоатирани народи по света.Нещо като руският Че Гевара.А Бонго е избягал с 300 км в час от Габон.
9
2
 
10
 
! Отговори
Най-после преди 7 месеца
И от тук да се махат европейските и американските колонизатори!
8
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ако е в полза на САЩ по медийте е борба за свобода и демократични ценности, ако не е тога е преврат.
7
2
 
17
 
! Отговори
Габонеца преди 7 месеца
Най накрая и народа на Габон се отърва от френските колонизатори и техният слуга Бонго.Сега Бонго най вероятно е избягал във Франция при неговият господар Макарон.Бонго и шайката му грабиха Габон 50 години и открадаха милиарди докато обикновеният човек живее с 1 долар на ден в мизерия.

Спонсорирани публикации