Шедьовър на Пикасо на търг за 120 млн. долара

Френската художничка Мари-Терез Волтер е "златната" му муза
15 сеп 2023 13:42, Петър Бойчев
12
Шедьовър на Пикасо на търг за 120 млн. долара
Снимка Сотбис

Шедьовърът „Жена с часовник“ на Пабло Пикасо, изобразяващ една от спътниците и музите на испанския художник – френската художничка Мари-Терез Валтер, може да бъде продаден за 120 милиона долара на търг в Ню Йорк през ноември, предаде АФП, позовавайки се на аукционна къща „Сотбис“.

Картината е в колекцията на богатата нюйоркчанка Емили Фишър Ландау, която почина тази година на 102-годишна възраст. Тя притежава и колекция от творби на Джаспър Джоунс, Вилем де Кунинг, Марк Ротко и Анди Уорхол, която ще бъде предложена на търг на 8 и 9 ноември в рамките на есенния сезон на аукционите на изкуство в културната и финансова столица на САЩ.

От тръжна къща „Сотбис“ казаха, че очакват „доста над 400 милиона долара“ от продажбите на колекцията, повече от една четвърт от които ще отидат за „Жена с часовник“. Според Джулиан Доус, ръководител на отдела за импресионистично и модерно изкуство в „Сотбис“, картината на испанския майстор „е шедьовър във всичките си измерения“. „Нарисувана през 1932 г., тя е изпълнена едновременно с щастие и изоставена страст“, обяснява експертът.

Мари-Терез Валтер (1909-1977) е „златната муза“ на Пикасо, с която неговата съпруга се запознава през 1927 г. в Париж, когато испанският майстор е женен за руско-украинската балерина Олга Хохлова. Художничката, която има дъщеря от Пикасо, Мая Видмайер-Пикасо (1935-2022), е „обект на много от най-успешните му портрети“, посочва "Сотбис".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: музаПикасосотбис
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
4
 
! Отговори
Itso преди 7 месеца
Рамката я бива.
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ега ти шедьовъра? Пълна мацаница. Тоя си беше един мазач и като такъв си замина, а тълпи *** плащат милиони за цапаниците му.
6
1
 
7
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 7 месеца
Ако Леонардо да Винчи,види тоз...женски портрет,ша са...парализира моментално,поне ръката му,с която...рисува. ( платено...съобщение на Сдружението на рисуващите психиатри)
5
1
 
10
 
! Отговори
Виц преди 7 месеца
Испанка кълне другата: да та нарисува Пикасо дано-ушити в устата ,очити в носъ
4
3
 
16
 
! Отговори
ЗАКЛЮЧЕНИЕ преди 7 месеца
Аз, за този грозен продукт наречен шедьовър и 120 стотинки няма да дам!
3
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Злоба и завист не е успял да нарисува!
2
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Франкенщайново създание с елефантизъм нарисувано като една от над 35000 "творби" на бияча на жени пикасо. Той държи рекорда за друга "творба", продадена за над 190 милиона
1
7
 
23
 
! Отговори
Факт преди 7 месеца
Гнусни гротески. Не знам кой е излъгал Пикасо, че е гений и талант. Обикновено изпиране на пари са неговите прехвалени цапаници

Спонсорирани публикации