Защо Канада не е икономически гигант?

Ниската производителност е в основата на предизвикателствата пред растежа на страната
17 сеп 2023 16:37, Красимир Ангелов
248
Защо Канада не е икономически гигант?
Снимка: БГНЕС

Канада рядко попада в световните икономически новини. Когато това се случи, то често се отнася до подвизите на канадски творци и музиканти - Джъстин Бийбър, Селин Дион и Дрейк. За страна с около 40 милиона души, което е приблизително населението на Калифорния, това не е лошо представяне на знаменитостите. Но макар че страната може да надхвърля очакванията на поп и рап арената, обратното е в сила на международната икономическа сцена в сравнение с огромния ѝ потенциал, пише икономическият коментатор на Financial Times Тедж Парик.

По площ това е втората по големина държава в света, с най-дългата брегова линия. Миеща се на огромните Тихи и Атлантически океан, тя има значителни търговски предимства, наред с достъпа до до голяма степен неизползваната Арктика на север. Канада е нетен износител на енергия; има третите по големина доказани петролни залежи и е петият по големина производител на природен газ - но също така може да се похвали с големи находища на критични минерали, жизненоважни за прехода към зелена енергия. И, разбира се, граничи с най-голямата икономика в света - САЩ.

По всяка мярка географията на Канада предполага, че тя може да бъде икономическа сила. Но малцина говорят за нея така. По паритет на покупателната способност нейната икономика е класирана на 15-то място в световен мащаб, след Турция, Италия и Мексико. ОИСР прогнозира, че растежът на канадския брутен вътрешен продукт на глава от населението до 2060 г. ще бъде най-ниският сред развитите нации.

Канада преживява бум в началото на 20-ти век. Поселенията се разрастват, индустриализацията е в разгара си, инвестициите се стичат от Великобритания и САЩ. През 1904 г. Уилфрид Лорие, тогавашен министър-председател, прогнозира, че „20-ти век ще бъде векът на Канада и канадското развитие“. Но експанзията след Втората световна война отстъпва място на периоди на висока инфлация, нарастващи дефицити и ниски цени на суровините. Прогнозата на Лорие не беше вярна за миналия век и не важи досега и за 21-ви: докладът на PwC "Светът през 2050 г." очаква икономиката на Канада да се смъкне до 22-ро място към средата на века.

Ниската производителност е в основата на предизвикателствата пред растежа на страната. За един час канадският работник произвежда малко над 70 процента от това, което прави един американец; също така под нивото в еврозоната и дори в Обединеното кралство, въз основа на данни от 2022 г. Мнозина биха очаквали богатата на ресурси икономика да се възползва от напредъка на глобализацията, но нейната относителна производителност на труда всъщност е спаднала от 2000 г. насам.

Канада агресивно преследва споразумения за свободна търговия; в момента тя е единствената държава от Г-7, която има в сила такива с всички останали членки на групата. Но не успява да се възползва от това. "Два от предишните основни двигатели на икономическия растеж на икономиката – природните ресурси и промишлеността – се затрудняваха да отчетат ръст през последните години поради комбинация от по-обременителна регулаторна среда и повишена конкуренция от чужбина", коментира Стивън Браун, заместник-главен икономист за Северна Америка в Capital Economics.

Изследователи от Центъра за производителност и просперитет към университета HEC Montreal твърдят, че канадската индустрия не е достатъчно силна, за да се конкурира в световен мащаб. Наистина, огромният размер на страната, планинската география и законодателството на отделните провинции може би възпрепятстват конкуренцията, инвестициите и иновациите сред нейните компании. Бизнес съветът на Албърта изчислява, че тези вътрешни търговски бариери са еквивалентни на 6,9% мито върху стоките. Протекционистките мерки пък често са глезили канадската индустрия.

Много неща се свеждат до населението. Канада има една от най-ниските гъстоти в света. Коефициентът на раждаемост рязко намалява и няма достатъчно хора, за да се възползва страната от икономическия си потенциал. Приоритетите ѝ също така може би са различни от тези на други страни. Канада се класира напред по показатели за здраве, образование и удовлетвореност от живота; нейните водещи градове, Калгари, Ванкувър и Торонто, се смятат за едни от най-добрите за живеене в света. И страната неизменно се нарежда сред най-добрите дестинации за емигранти.

Привлекателността на Канада като място за живеене и нейната отвореност към имиграцията означава, че има възможност за преодоляване на демографските проблеми. Миналата година страната постигна най-високия си годишен темп на нарастване на населението от повече от 60 години, отчасти поради усилията на правителството да привлича мигранти. Климатичният преход вече повишава търсенето на огромните канадски ресурси от мед и никел. Топенето на ледения шелф на Арктика ще отвори нови търговски възможности пред Северна Канада.

Изкачването в класацията по БВП не е всичко за която и да било нация. И очевидно канадският начин на живот е желан по целия свят - и не само в развиващите се страни. Но докато настоящите тенденции в производителността продължават, жизненият стандарт ще спада и огромният икономически потенциал на Канада ще остава латентен. Това би било много жалко за хилядите, които се преместват там в търсене на по-добър живот, както и за световната икономика.

Още икономически новини и анализи четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


248
Още по темата: канадаикономика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
189
0
 
3
 
! Отговори
да обобщим преди 7 месеца
българския *** от долно нанагорнище специалист как се живее в Канада и по целия свят,но нека някой да се опита на него да му каже нещо,ще бъде смлян безмилостно,и да заплатите навсякъде по света са мизерни,а не космически като българските,хората работят,борят се,едва успяват да платят по едно жилище,а българина ден през ден с нов палат се хвали,колко пъти ви казвам,е такъв рай няма да намерите никъде,но вместо да оцените продължавате да хленчите,намери,че премерили сте
188
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Когато в бг свърши златото там ще е вече супер мега хипер яко. Ако още някой не е разбрал , Дънди метал прешъс изнася златото на бг с благословията на Доган, Борисов , Костов и ЕС. След това е отвратително студено, много по студено от Европа на същите ширини. Бг е много по добре за живот , пречат ни само българите.
187
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Защо Канада не е икономически гигант?" - Защото е западна страна която не експлоатира свои колонии и не краде директно от 3тият свят.
186
6
 
7
 
! Отговори
Я па ти.. преди 7 месеца
До MIKE 188 Че от какво да се спасява Канада ?Кажи ние как да се спасяваме от Русия , че съсипа Украйна и Европа.
185
11
 
8
 
! Отговори
Съвет преди 7 месеца
Хайде да не се грижим за Канада. Там всичко е на ред. Да видим какво ще се прави с богатата и пр-им-итив-на Русия .Има ли шанс след Путин да изберат нормален човек за президент , който да ги поведе към мир и благоденствие.Стига са дрънкали железа и набивали ботуши всяка година на Червения площад.Видяхме им могъществото.
184
2
 
12
 
! Отговори
Така е .. преди 7 месеца
Имам приятелско семейство в Канада , и това което са ми разправяли ме шашна. Много висок стандарт на живот със страхотна социална политика. Няма да влизам в подробности , но тава и капиталистически социализъм , нещо за което можем само да мечтаем.Канада е много богата на нефт , газ, , злато , диаманти и други редки метали. Нищо като Русия , но за разлика от нея не бесуват за въоръжение и война , а са си подредили живота.
183
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Канада е симпатична държава, но с население от 38 милиона и огромна територия, но 80% от нея ненаселена заради климатични особености и други фактори няма как да е икономически гигант. Канадците имат нефт в Албърта, имат доста гори от които добиват дървесина, големи залежи на някои полускъпоценни камъни, имат известни производители на добавки, но не могат да се мерят с държави, като Китай, Русия и САЩ. Канада като ниво е малко над Австралия.
182
3
 
7
 
! Отговори
Мария преди 7 месеца
Интересното е, че ние, българите, можем да пътуваме до Канада без виза! Уж руснаците били наши братушки, а не можем да пътуваме до Русия без виза! На всичко отгоре ни наричат "вражеска държава" - явно са забравили, че половин век им близахме задниците, а някои още продължават да ги ***. А колкото до Канада - ние българите и след сто години няма да можем да я стигнем!
181
7
 
9
 
! Отговори
Абе.... преди 7 месеца
Преди 30 години мои братовчеди емигрираха в САЩ.Тя с висше , инженер , а брат и беше студент. Да, трудни години бяха. Как се развихме: Те 10 години бяха нелегални там Родителите им починаха...така и не ги видяха повече. Разносвачи на пици бяха, но дъщеря им изучи , стана маркетинг специалист в някаква компания, та скоро успяха да посетят родината. Аз тука - директор в международна компания, обикалям света. И двете ми деца на високи позиции в световно известни компании. Избор...
180
3
 
8
 
! Отговори
До 181 и др преди 7 месеца
Всеки сам трябва да усети и избере мястото което най- добре му пасва. Щом ви харесва , ваше е. Факт е , че има хора за които най- доброто място за живеене е затвора и хора , за които единственото такова е двореца. Разни хора, разни идеали. Факт е и че познавам трима интелигентни хора с канадски паспорти , които за нищо на света не биха се върнали да живеят там...но щом на вас ви харесва...
179
6
 
17
 
! Отговори
Чужденец преди 7 месеца
В Канада 1/3 от населението са емигранти от недоразвити страни и те носят със себе си всичките недъзи на тези страни, включително мързел, придирчивост и скатаване; оттам производителността е ниска. Това, съчетано с цоциалната политика крепяща паразитизма влошава икономиката от година на година. Това е една икономика характерна са недоразвитите страни - изключително базирана на износа на суровини. Бъдещето на Канада не е за завиждане.
178
3
 
28
 
! Отговори
До 192 преди 7 месеца
В Чикаго е пълно с такива, слушат чалга, правят лютеница и интриги.А като додрапат до пенсия се прибират на село и разправят басни какви баровци са там. Никаква интеграция с местните, никакъв опит да поемат някаква култура....Страшни чукундури!
177
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 174 Баш най големите тарикати и мизерници отидоха в северна америка през 90те дето така и не научиха английски и живеят е гетата на чикаго. Нещо си сбъркал топки с шкембе
176
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Защото има твърде много индийци
175
4
 
19
 
! Отговори
Dedo преди 7 месеца
Я кажете, тея дето се превъзнасяте за здравната система, по колко месеца чакате за преглед???..Кажете, кажете, щото това там е не гигантски, а вселенски проблем..С месеци, дами и господа, с месеци за един преглед!
174
8
 
12
 
! Отговори
Do 184 преди 7 месеца
Торонто е като трудов лагер-от работа в къщи и обратно. Забавления-нула, трафик -зверски. Градът е с 1 мол и половина Yorkdale и Fairview и 1 в Mississauga.
173
5
 
19
 
! Отговори
MIKE преди 7 месеца
Причината в 3 думи: Корупция, върл Комунизъм и Джъстин Трюдо. Спасение за Канада няма да има скоро.
172
5
 
17
 
! Отговори
Бил и видял преди 7 месеца
Една от най фашизираните страни. Полицейщина и двоен стандарт. Безспорно красива и величествена природа, но управлението е безкомпромисно и далече от демокрацията. Пълно е с индийци, които ходят на глутници и са безпардонни.....няма бъдеще тази страна
171
5
 
14
 
! Отговори
ИСТИНА преди 7 месеца
Към 184 В Монреал съм живял и работил така, че скрий се сигурно си от 2-3 години и още нищо не знаеш ще ти съсипят децата, аз моите ги спасих с 300 зора последната година в средното принудиха детето ми да влиза в часове по сексуално образование беше травматизирано, направо отвратително ... Ти си в провинцията където е най зле, махай се спаси си семейството
170
5
 
7
 
! Отговори
ИСТИНА преди 7 месеца
Към 181 Спаси си децата и разбери кой е антихриста Сорос и какви ги върши в Канада, чудовището Сорос е ментор на пудела Трюдо ... 16 г. съм живял в Канада, където има масова заблуда медиите прикриват истината, н България са по свободни медиите повече знаят какво става в Канада ... и деца вземат тия ЛГБТИзвратеняци : https://youtube/watch?v=K7Ru7exya2g

Спонсорирани публикации