Овче сирене на етикета, а млякото - краве, това може и да е опасно

На пазара има и биволско сирене без грам биволско мляко
Обновена: 25 сеп 2023 09:18 | 25 сеп 2023 09:16, Камелия Цветанова
104
Овче сирене на етикета, а млякото - краве, това може и да е опасно
Снимка: Pixabay

Само един от 10 тествани вида овчи сирена и кашкавали са приготвени единствено от овче мляко, сочи проучване не Сдружението за достъпна и качествена храна. Проучването показва още по-фрапиращи данни - изследвано е биволско сирене, в което е установено, че няма грам биволско мляко.

"Надявахме се, че качеството ще се покачва, а няма да пада драстично. Това е предмет на националната сигурност, на всеки му е важно с какво се храни. Резултатът е в една от най-реномираните в света лаборатории, която направи количествен ДНК анализ. На места имаме производители с над 50% краве мляко, което е чиста измама и в ущърб на потребителите. Повторихме тези, които тествахме преди няколко месеца. Повтори се същият резултат, даже има влошаване", обясни председателят на Сдружението за достъпна и качествена храна Андрей Велчев в студиото на "България сутрин".

По думите му в България количествен анализ не се прави, а от Сдружението за достъпна и качествена храна са първият клиент, поръчал подобен анализ на международна лаборатория.

"Апелът е, освен БАБХ и Комисията за защита на потребителите, от Правната комисия на НС също да вземат да отговорят. Три месеца нямаме отговор, а оправдания не може да има. Няма случай на изтеглени продукти. Докато тече тестът и Агенцията по храните вземе отношение, тези партиди се изчерпват. Проблемът се задълбочава. Надявам се да не получаваме copy-paste отговори", каза още Велчев пред Bulgaria ON AIR.

Критиката към нас също расте, защото обществото иска да види някой наказан, отбеляза той.

Гостът отново посочи, че слагат краве мляко в продуктите, които са рекламирани като овчи такива.

"Това може да бъде опасно и да има сериозно отражение при хора със сърдечно-съдови проблеми или алергични към това мляко. Потребителят е най-ощетен. Когато те разчитат на етикета, а не е това, което се съдържа вътре, кой трябва да се самосезира? Най-вероятно Комисията за защита на потребителите", коментира Велчев.

Председателят на Сдружението за достъпна и качествена храна напомни, че касовата бележка е единствената гаранция, с която можем да докажем откъде сме закупили продукта.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още по темата: сиренемляко
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
5
 
! Отговори
Но само някои крави преди 7 месеца
Кравите започнаха да дават овче мляко -- след като разбраха, че в овчето е пазарната далавера.
95
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Спечелиха милиони от фалшивите продукти! Къде е прокуратурата, защото тове е крежба, къде са БАБХ,ХТИ, какво ли още не, получаващи огромни заплати, без да въръшат нещо! И защо криете имената на тези фирми ,може би ви плащат за това ?!?
94
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Коя марка е качественият продукт?Иначе, просто няма смисъл от написаното!Бо..клуци!!!
93
0
 
27
 
! Отговори
Цъ преди 7 месеца
Какво да очакваш от мафиотска, корумпирана, мошенническа, крадлива държава
92
0
 
32
 
! Отговори
корекци преди 7 месеца
мама ви даева, кажете тия марки бе! Алергичен съм към кравешки продукти и се чудех наскоро защо ям ОВЧЕ сирене а ми е кофти после. Защо ги криете бе?
91
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Имената на такива измамници трябва да се казват.
90
2
 
20
 
! Отговори
Обективен преди 7 месеца
Най-корумпираните органи са БАБХ и КЗП - само лапат.
89
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
опасн е за хора с лактозна нетолерантност, козето е приемливо за тях, но кравето... от него боли
88
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
От толкова писания някой разбра ли кои са нарушителите.............................................................
87
0
 
8
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 7 месеца
количеството нишесте и палмово масло в популярни марки млечни продукти е опасната съставка, щото тия дето продават щърк за гъска им е малко скъпо да купуват истинско мляко
86
0
 
2
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 7 месеца
едно масло с марка "краве масло от германия" не е задължитело да е немско. киселото мляко с марка "вършец" не е задължително да е произведено някъде в балкана. хондата ти не е джип, а тошибата в офиса не е ксерокс, а копирна машина. "дънките" са само ливайс, щот на етикета им има магаре.
85
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Сирене с мляко!!!Дайте го насам!
84
0
 
26
 
! Отговори
Закона ги ПАЗИ преди 7 месеца
В България мошениците и бандитите са ОПАЗВАНИ и ОБГРИЖВАНИ от Държавата. Няма да ги кажат КОИ СА ИЗМАМНИЦИТЕ! Хората ако разберат с тези фирми ще е свършено ще фалират.
83
0
 
18
 
! Отговори
Това е държава менте преди 7 месеца
Подиграват се някои българи на китайски фалшиви стоки. Ама цялата ни държава е МЕНТЕ всичко е ФАЛШИВО, много се краде и ***. Самото правителство е ФАЛШИВО и самата политика също е против България. Така е нашата държава е мошеническа и бандитска.
82
1
 
8
 
! Отговори
до Анонимен 79 преди 7 месеца
Ми то е ясно, но защо и тука да не се гледат домати краставици че даже и крави овце и кози!? Някой забранява ли ни го и ако да кой?
81
0
 
10
 
! Отговори
Млекар преди 7 месеца
БългарЕте са глупави и лаппат всичко.
80
0
 
34
 
! Отговори
хмм преди 7 месеца
живеем в двоен стандарт . хващат те пиян и ти взимат колата , хващат те че мамиш като произвеждаш сирене и ти дават още субсидии ....
79
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 67 Ти си готов да въведеш комунистическа диктатура в България.
78
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До ... 69 Ти още ли не си разбрал, че Тодор Живков падна преди 33 години и вече границите са отворени и може да се внася мляко от цял свят?
77
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 75 Ти първо си купи читанка и буквар и научи в кой род е въпросителното местоимение,че пишеш като че ли Димитър Пенев се изразява.

Спонсорирани публикации