България: Открий и сподели - Параклис на чудесата над Трън

28 сеп 2023 20:32, Александър Попов
0

В "Параклиса на чудесата" в скалите над град Трън в продължение на хилядолетия хората отправят молитвите си към Света Петка, за част, от чийто живот говорят каменните стени. А посетителите излизат от храма с думите:"Сбъдна ми се!".

Малка пещера, пълна със светини и икони, се е сгушила в скалите над Трън. Там всяка година хиляди отправят молитвите си за изцеление и здраве към Света Петка. Родена в турския град Епиват, тя от малка дарявала дрехите и обувките си на бедните. Впоследствие започнала да пътува, да лекува и да проповядва. Срещу нея започват гонения, принудена е да търси убежище. Смята се, че през първата половина на 11 век стига до Трън и остава в пещерата, днес скален параклис, събрал хиляди чудеса.

"Става рано за молитва, замесва погачата, изпича я в огнището, става готова, изважда я и оставя, за да изстине. Чува шум, наднича от пещерата. Хората, които са я гонили – това са били все още отричащи християнството и завистливи клеветници, които я оклеветили, че е вещица или магьосница заради дарбите, които имала. Аз ги наричям преследвачи, който иска неверници", каза уредникът на скален параклис "Света Петка" Магдалена Георгиева.

Когато разбира, че са я открили, светицата се скрива в дупка в пещерата.

Легендата разказва, че по пътеката светицата се върнала в родното си място, където не след дълго умира. А днес в скалния параклис край Трън хиляди търсят спасение с молитви, поставяйки ръка на каменните следи от бягството ѝ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации