Папата: Може и да има начин да се благословят еднополовите съюзи

ЛГБТК+ католиците са на дневен ред по време на среща във Ватикана
3 окт 2023 21:30, Нели Христова
134
Папата: Може и да има начин да се благословят еднополовите съюзи
Снимка: БГНЕС

Папа Франциск предположи, че може да има начини да се благословят еднополовите съюзи, отговаряйки на петима консервативни кардинали, които го предизвикаха да потвърди църковното учение за хомосексуалността преди голяма среща, на която LGBTQ+ католиците са на дневен ред.

Ватиканът публикува в понеделник писмо, което Франциск е написал на кардиналите на 11 юли, след като ден по-рано получи списък от пет въпроса от тях. В него Франциск предполага, че такива благословии могат да бъдат изучавани, ако не се бърка благословията с тайнствения брак.

Министерството на New Ways, което се застъпва за ЛГБТК+ католиците, каза, че писмото "е значителен напредък" в усилията ЛГБТК+ католиците да са добре дошли в църквата и представлява "една голяма сламка, преляла чашата" в тяхната маргинализация.

Ватикана смята, че бракът е неразривна връзка между мъжа и жената. В резултат на това отдавна се противопоставя на гей браковете. Но Франциск изрази подкрепа за гражданските закони, които разширяват правните предимства на еднополовите съпрузи, а католическите свещеници в някои части на Европа благославят еднополовите съюзи без порицание от Ватикана.

Отговорът на Франциск към кардиналите обаче бележи обрат спрямо настоящата официална позиция на Ватикана. В обяснителна бележка през 2021 г. Конгрегацията за доктрината на вярата каза, че църквата не може да благослови гей съюзите, защото "Бог не може да благослови греха".

В новото си писмо Франциск повтори, че бракът е съюз между мъж и жена. Но в отговор на въпроса на кардиналите за хомосексуалните съюзи и благословиите, той каза, че "пастирската милосърдие" изисква търпение и разбиране и свещениците не могат да станат съдници, "които само отричат, отхвърлят и изключват".

"Поради тази причина пастирското благоразумие трябва адекватно да разпознава дали има форми на благословия, поискани от едно или повече лица, които не предават погрешна концепция за брака", пише той. "Защото когато се иска благословия, то изразява молба за помощ от Бог, молба да можем да живеем по-добре, доверие в баща, който може да ни помогне да живеем по-добре."

Той каза, че има ситуации, които обективно "не са морално приемливи", но същото "пасторско милосърдие" изисква хората да бъдат третирани като грешници, които може да не са напълно виновни за своите ситуации.

Франциск добави, че няма нужда епархиите или епископските конференции да превръщат такава пастирска благотворителност във фиксирани норми или протоколи, като каза, че въпросът може да се разглежда за всеки отделен случай, "защото животът на църквата протича по канали извън нормите".

Франсис Де Бернардо, изпълнителен директор на New Ways Ministry, приветства откритостта на папата.

"Разрешаването на пасторските служители да благославят двойки от един и същи пол предполага, че църквата наистина признава, че може да съществува свята любов между двойки от един и същи пол и любовта на тези двойки отразява любовта на Бог", каза Де Бернардо в изявление. "Тези признания, макар и да не са напълно това, което LGBTQ+ католиците биха искали, са огромен напредък към по-пълно и всеобхватно равенство."

Петимата кардинали, всички консервативни прелати от Европа, Азия, Африка и Америка, предизвикаха Франциск да потвърди църковното учение за гейовете, ръкополагането на жените, авторитета на папата и други въпроси в писмото си.

Те публикуваха материала два дни преди началото на голям триседмичен синод във Ватикана, на който LGBTQ+ католиците и тяхното място в църквата са на дневен ред.

Подписалите са едни от най-отявлените критици на Франциск, всички пенсионирани и от по-доктринерското поколение кардинали, назначени от Свети Йоан Павел II или Папа Бенедикт XVI.

Те са Валтер Брандмюлер от Германия, бивш ватикански историк; Реймънд Бърк от САЩ, когото Франциск освободи от поста ръководител на Ватиканския върховен съд, Хуан Сандовал от Мексико, пенсиониран архиепископ на Гуадалахара, Робърт Сара от Гвинея, пенсиониран ръководител на литургичния офис на Ватикана; и Джоузеф Зен, пенсионираният архиепископ на Хонконг.

Брандмюлер и Бърк бяха сред четиримата подписали предишния кръг от dubia на Франциск през 2016 г. след противоречивото му отваряне да позволи на разведени и повторно женени двойки да получават причастие. Тогава кардиналите бяха загрижени, че позицията на Франциск нарушава църковното учение за неразривността на брака. Франциск така и не отговори на въпросите им и двама от техните съподписали впоследствие починаха.

Той наистина отговори по това време. Кардиналите не публикуваха отговора му, но явно го намериха за толкова незадоволителен, че преформулираха петте си въпроса, изпратиха му ги отново и го помолиха просто да отговори с да или не. Когато не го направи, кардиналите решиха да направят текстовете публични и да издадат предупреждение за "уведомление" към вярващите, припомянт от The Times.

Службата за доктрината на Ватикана публикува отговора му няколко часа по-късно, но без неговото въведение, в което той призова кардиналите да не се страхуват от синода.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Абе света се управлява само от откачалки.
88
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тоя се кой се мисли за по-голям от господ да преиначава неговите думи!Да подава оставка,изперкал тип!
87
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Католизмът си е прикрит сатанизъм. То не бяха индулгенции, то не бяха дяволи и прочи по катедралите, свещеници детофили
86
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
не върви на добре този свят и папата обърна резбата
85
3
 
10
 
! Отговори
Abu Darda преди 7 месеца
С обетите си за безбрачие християнството подтиква към това. В манастирите поповете какво излезе, че правят навремето? Спомняме си баба гуси и сие. Сексуалната енергия трябва да намира приложение овреме. Затова в исляма когато първите такива щения се появят съвета е да се задомяват младежите. И затова са и най-бързоразвиващата се религия. Педдерастията няма какво да направи освен да затрие едно общество. Така беше затрито племето на Лут. Има го в Корана, а причината е хомосексуализма.
84
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
94, нито е отец, нито е свети. Това е жив дявол.
83
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
САТАНАТА доказва за пореден път че католическата църква няма нищо общо с истинското библейско християнство.
82
1
 
2
 
! Отговори
666 преди 7 месеца
Да живее Свети Сатанас Велики най-добрият Бог несправедливо прокълнат от истинското Зло - Църквата.
81
0
 
5
 
! Отговори
търпелив преди 7 месеца
LGBTQ+,само първите три букви търпеливо приемам,но последните две букви и + не ги разбирам и не желая да ги разбера.
80
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Новият Завет е лош ПЛАГИАТ на еврейския ТАНАХ, скалъпен по заповед на цезарите, за да влияе Рим по света. Христос и светиите са измислени. Моли се от сърце на духове на прародители и ще ти помогнат. От хилядолетия при ритуала ръченица извикваме: Йе хо ва ! Така прославяме истинския БОГ ЙЕХОВА ! По българския календар сме 7527 година. С ритуални жертвоприношения на прасе в декември, агне в май, пиле по петровден в нечетни мъжки месеци. Женските са четни.
79
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
даааа
78
0
 
7
 
! Отговори
За благословията преди 7 месеца
До ПРОСТОТИЯТА УБИВА! /90/ В такива случаи е най-разумно да се даде благословия за изцеление или поне за ефективна медицинска помощ на горките индивиди, които са се родили с малформация на определени дялове на мозъка и затова имат противоестествено полово влечение.
77
0
 
8
 
! Отговори
До папата преди 7 месеца
Не богохулствай, свети отче!
76
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Новият Завет е лош ПЛАГИАТ на еврейския ТАНАХ, скалъпен по заповед на цезарите, за да влияе Рим по света. Христос и светиите са измислени. Моли се от сърце на духове на прародители и ще ти помогнат. От хилядолетия при ритуала ръченица извикваме: Йе хо ва ! Така прославяме истинския БОГ ЙЕХОВА ! По българския календар сме 7527 година. С ритуални жертвоприношения на прасе в декември, агне в май, пиле по петровден в нечетни мъжки месеци. Женските са четни.
75
1
 
8
 
! Отговори
Презвитер Козма преди 7 месеца
Струва ми се, че повечето от коментиращите нито са християни, нито някога са влизали в църква, а едва ли има и един-двама католици. Особено забавно (но и зловещо) е нелепото изявление на един, който заклеймява ,,краварите" ни в клин, ни в ръкав -- с оглед на това, че в САЩ преобладават различни протестантски деноминации, нямащи нищо общо с папата. И така, в България над 82% от населението са православни, близо 12% са мюсюлмани, а като римокатолици по източен обряд са се самоопределили 0,6%.
74
3
 
15
 
! Отговори
ПРОСТОТИЯТА УБИВА! преди 7 месеца
За неграмотните русофоби-"евроатлантици" - християнската църква има седем тайнства, едно от които се нарича "брак". Венчанието. Папата говори за това, че НЕ може да се извърши това тайнство м/у еднополови двойки, НО може да се даде благословия. Той говори за благословия, не за венчание. Различни работи. Вземете попрочетете нещо преди да преписвате, вие от редакцията, личи си че хабер си нямате от нищо, освен крещене на русофобски лозунги и манипулиране на плюсчета
73
1
 
13
 
! Отговори
Госпуд Бок преди 7 месеца
... а след това благословете некрофилите и зоофилите, ваща мааааама . Ватикана отдавна си е заслужил да го гори Небесния Огън. Содом и Гомора ще ви се сторят като весел слънчев ден в сравнение с това дето заслужава да се изсипе над Ватикана и алчните перверзници там.... Госпот забавя но не забравя. Покайте се, грешници докато е време. Второто пришествие е близо.
72
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Отвратителен, тотално неграмотен превод отвсякъде погледнато. Сигурно е направен от гугъл без грам разбиране за какво става въпрос
71
3
 
10
 
! Отговори
ПРОСТОТИЯТА УБИВА! преди 7 месеца
"тайнствения брак" - не тайнствения брак, а ТАЙНСТВОТО брак! :))) Пълна неграмотност по отношение на религията е да се напише такова нещо. Неграмотността е типична за всички русофоби
70
1
 
12
 
! Отговори
изрод преди 7 месеца
тоя унищожи окончателно църквата. А посланието плодете се и се множете как се връзва? католиците са ***. Защо трябва да благославяш бездетни хора? за много секс ли ? всичко идва зашото католицизма забранява браковете, а Бог никъде не е казал не се жени, казал е не пожелавай жената на ближния, не мъжа на ближния

Спонсорирани публикации