Британската пивоварна, която снабдява Северна Корея със студена бира

Тя е построена в Пхенян по времето на Ким Чен Ир
8 окт 2023 21:17, Нели Христова
48
Британската пивоварна, която снабдява Северна Корея със студена бира
Снимка: Twitter

Пивоварна, изпратена от Великобритания, за да бъде възстановена в Северна Корея, беше приветствана от държавата партия като един от десетте най-големи предприятия.

Компанията Taedonggang беше сред фирмите, "препоръчани като отлични предприятия от провинциалните и централните институции и провинциалните народни комитети" като част от петгодишния национален план за икономическо развитие на нацията, съобщи държавната медийна агенция KCNA.

Корените й могат да бъдат проследени до пивоварната Ushers of Trowbridge в Wiltshire, която затвори през 2000 г. след 176 години в бизнеса. Тя беше закупена за £1,5 милиона от правителството на Северна Корея, а след това беше разглобена и изпратена за ново построяване тухла по тухла в Пхенян.

След това пивоварната е преименувана на Taedonggang Brewing Company на името на река Taedong, която тече през столицата. Тя е посетена от Ким Чен Ир, бащата на Ким Чен Ун, който го наследява като лидер на страната.

По време на откриването й ООН изчисли, че девет милиона души в Северна Корея не са имали достатъчно храна в резултат на годините на глад през 90-те години, довели до смъртта на милиони.

Продажбата беше разрешена едва след като британското правителство получи гаранции, че машините няма да бъдат използвани за производство на химически оръжия.

Гари Тод, бивш мениджър пивоварна на Ushers, каза, че е дал на работниците "интензивен курс по пивоварство", след като е бил помолен да помогне.

Тод каза пред The ​​Daily Telegraph: "Имаше доста голяма група, която пристигна, с правителствени служители, преводачи и "експерти по пивоварството",  които нямаха представа какво е пивоварството, тъй като никога не са имали пивоварна в Северна Корея.Те искаха да построят отново пивоварната точно както беше по времето на Ашърс, така че разглобиха цялата тухлена зидария една по една, свалиха всички плочки от пода и всички болтове, които стърчаха от пода."

Той добави, че въпреки че не е посещавал новата пивоварна, той е успял да опита бирата й - 5,7 процента алкохол.

"Трябва да кажа, че бях приятно изненадан, защото не бях сигурен какво използват за своите пивоварни материали", каза той, цитиран от The Times. "Беше леко окислено, но вкусът беше доста добър, беше доста приятно."

Миналата година Северна Корея отбеляза 20-годишнината на пивоварната. KCNA съобщи, че при откриването на 17 юни 2002 г. Ким Чен Ир "изрази голямо задоволство, че нашите хора вече могат да пият студена бира през цялата година" и "разкри задачите и начините за нормализиране на производството".

В него се добавя: "През последните 20 години работническата класа на фабриката се превърна в разработчик и изследовател, посветявайки искрени усилия на разработването и завършването на нашата известна напитка и бродирайки историята на фабриката с горди постижения и подвизи."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
нашите ще пият даже през цялата година останалите на къра.и ние при соца чакахме на опашки понеже са докарали бира в магазина.
35
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Малко инфо . При информацията, с която разполагаш и аналитичното ти мислене, би трябвало да си стигнал на извод, че трябва да бягаш или към Русия или към Северна Корея. Ние, които сме заблудени и нямаме идея колко е зле положението ще останем тук или някой още по-заблуден може и на запад да замине.
34
0
 
1
 
! Отговори
До Анонимен 36 преди 6 месеца
Ми не са по добре! До 2020 работих към WPF Мога да ти кажа, че тези хора умират от глад! При това не говоря за 90-те години на миналия век! Когато милиони умряха от глад в северна корея! Говоря за сега! в момента десетки хиляди умират от глад в северна корея всяка година! Инак северно корейците умират да избягат към Китай или Южна корея! Китайците дори използват роби избягали севрно корейци! особено такива детосе намират в буферната зона м/у Китай и северна корея! Бе не са добре! Никак!
33
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Северна Корея е абсолютно затворена държава за която никой нищо не ззнае, но това не пречи на големи компании да търгуват там. Ами ако са по-добре от нас, например? Няма как да узнаем. Ако имаше нещо толкова зле нямаше да е трудно да им се спретне едно майданче, нали? Защо навсякъде да може, а там да не може? И кой не скача е червен. Да, ама не.
32
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Фактически, украинците вярват, че войската им вече е в Москва и пред Кремъл. Просто нямат друга инфо, освен тяхната. Аз лично чух как им обясняват, че са пред Кремъл. Така и за Северна Корея-нищо не знаем за нея, освен това, което ни казват. Ами ако не е вярно?
31
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Манипулатор ще да съм , защото съм казал, че в Северна Корея е мизерия. Лъжа ви, местата за там са ограничени и искам да се вредя аз, иначе много конкуренция за там.
30
1
 
3
 
! Отговори
Аууу преди 6 месеца
безобразие! И бирата даже студена, а не гореща?
29
1
 
7
 
! Отговори
Е па шо е то бира... преди 6 месеца
Сегашната бира, не е никаква бира...Колкото и вносна да е, няма нищо общо с оная бира преди 30-40г.дето втасваше в бутлките за 5-6 дена и от една бира се пи*ка-ше на поразия, а сега нищо. Нито се разваля, като стои отворена нито се пик*е...Химия с различни етикети. Да сте виждали някъде хмел...? Преди 30г. все още имаше тук-там...Сега се внасят някви дрожди от нейде си и с фокуси се прави нещо подобно на бира от което само се дебелее и още други лоши неща...
28
7
 
9
 
! Отговори
леля чичо преди 6 месеца
до РАЗЛИКАТА, в северна корея няма бездомници а в южна е пълно, една от характерните черти на капитализма е че в подножието не лъскавите небостъргачи е пълно с гладни и ки.р.л.и.в.и. бездомници, в северна корея може да нямат лъскави телефончета но имат безплатна медицина, образование, и имат истинска храна , а не пласмаса докарана от фащ
27
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Благодаря ти Боже,че не живея в тая психиатрия - Северна Корея.
26
5
 
6
 
! Отговори
РАЗЛИКАТА преди 6 месеца
в Северна Корея бруто прадуктът на глава от населението е 1800$, в другата 35000, която освен това е 50мил. северняците, 18, умножи всички разлики поне по 10 между ГФР и ГДР и ще ведеш какво е там. МИЗЕРИЯ!
25
3
 
3
 
! Отговори
Британски учЕн преди 6 месеца
нЕкой да ме светне за добра английска бира, че като влЕзна в нЕкой английски пъб все се чудя какво да си поръчам - Стела ли, Гролш ли или Морети?
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
до 28 - Никой никога не е казвал, че да се живее в Сееверна Корея е прекрасно, няма какво да провокираш, бе манипулаторче криворъбоглаво и да си кривиш устичката да лъжеш. Много страни си купуват цели заводи - какво чудно има в това. През 60-те години БГ си купи захарен завод от Белгия и пивоварни от Чехия и т.н. Ама дай да си правим вятър на устата
23
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Нямали бира допреди 20 години, умирали от глад преди тридесет, а нашите русофили си мислят, че е нещо прекрасно да живееш в такъв режим и го изразяват гласно по форумите, нещо като любимо тяхно занимание, за което в Северна Корея ще ги е страх и да си мечтаят.
22
9
 
3
 
! Отговори
Дон Кикот преди 6 месеца
Големият търбух иска много бира по цял ден да се зарежда търбуха буре.
21
6
 
10
 
! Отговори
Информационна война преди 6 месеца
срещу Северна Корея.
20
7
 
3
 
! Отговори
Не става! преди 6 месеца
Корейска бира от английска пивоварна не ми звучи като бира нещо.Това е както навремето дето ингилизите ни бяха инсталирали машини тук в България, да произвеждаме Ровер.
19
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"ООН изчисли, че девет милиона души в КНДР не са имали достатъчно храна в резултат на годините на глад през 90-те години, довели до смъртта на милиони." - - - - - - - - - - - - Не ви излиза сметката. Няма как през 90-те години 9 милиона души в КНДР да са гладували, което било довело до смъртта на милиони, а през 2023 година населението на КНДР да наброява 26 милиона души. Умрялите от глад родили милиони деца и внуци ли?
18
2
 
3
 
! Отговори
до И сигурно преди 6 месеца
Експерта ти каза - била е леко окислена, демек леко вкисната. Няма как ако преди не са дегустирали качествена бира да направят нешо свястно
17
15
 
16
 
! Отговори
Алекс преди 6 месеца
Южна Корея-световен лидер в производството на кораби,автомобили,телефони,телевизори и т.н.Северна Корея-пивоварна втора употреба.Видими резултати от комунизма.

Спонсорирани публикации