$16 милиона на час струват климатичните промени

Щетите възлизат на т $140 милиарда годишно от 2000 до 2019 г.
17 окт 2023 21:32, Нели Христова
74
$16 милиона на час струват климатичните промени
Снимка: БГНЕС

Щетите, причинени от климатичната криза чрез екстремни метеорологични условия, са стрували 16 милиона долара на час през последните 20 години, сочат данните от нова оценка.

Бури, наводнения, горещи вълни и суши отнеха много животи и унищожиха имоти през последните десетилетия, като глобалното затопляне направи тези събитията по-чести и интензивни. Проучването е първото, което изчислява глобална цифра за увеличените разходи, които се дължат пряко на промените в климата, причинени от човека.

То установи средни разходи от $140 милиарда годишно от 2000 до 2019 г., въпреки че цифрата варира значително от година на година. Последните данни показват 280 милиарда долара разходи през 2022 г. Изследователите казаха, че липсата на данни, особено в страните с ниски доходи, означава, че цифрите вероятно ще бъдат сериозно подценени. Допълнителни климатични разходи, като например спад в добивите и покачване на морското равнище, също не са включени.

Изследователите изготвиха оценките, като комбинираха данни за това доколко глобалното затопляне е влошило екстремните метеорологични явления с икономическите данни за загубите. Проучването установи също, че броят на хората, засегнати от екстремни метеорологични условия поради климатичната криза, е 1,2 милиарда за две десетилетия.

Две трети от разходите за щети се дължат на загубените животи, докато една трета се дължи на имущество и други активи, които са унищожени. Бури, като урагана Харви и циклона Наргис, са отговорни за две трети от климатичните разходи, с 16% от горещи вълни и 10% от наводнения и суши.

Изследователите казаха, че техните методи могат да се използват за изчисляване колко финансиране е необходимо за фонд за загуби и щети, създаден на срещата на върха на ООН за климата през 2022 г., който е предназначен да плаща за възстановяване от екстремни метеорологични бедствия в по-бедните страни. Може също така бързо да определи специфичните за климата разходи за отделни бедствия, което позволява по-бързо предоставяне на средства.

"Основното число е 140 милиарда долара годишно и, на първо място, това вече е голямо число", каза проф. Илан Ной от университета Виктория в Уелингтън в Нова Зеландия, който проведе проучването с колегата си Ребека Нюман. "Второ, когато ги сравнявате със стандартното количествено определяне на цената на изменението на климата [използвайки компютърни модели], изглежда, че тези количествени показатели подценяват въздействието на изменението на климата."

Ной каза, че е имало много екстремни метеорологични явления, за които няма данни за броя на убитите хора или икономическите щети:

"Това показва, че основната сума от 140 милиарда долара е значително подценена. Например данните за смъртните случаи от горещи вълни са налични само в Европа. „Нямаме представа колко хора са загинали от горещи вълни в цяла Африка на юг от Сахара."

Според Световната метеорологична организация от 1970 г. насам има седемкратно увеличение на докладваните загуби от екстремни метеорологични бедствия. Въпреки това, отделянето на ефекта от глобалното затопляне от нарастването на населението, градската миграция и по-доброто докладване на бедствия е трудно.

Проучването, публикувано в списанието Nature Communications, възприема различен подход въз основа на това как изменението на климата е влошило екстремните метеорологични явления. Направени са стотици проучвания за "приписване", изчисляващи колко по-често глобалното затопляне води до екстремни метеорологични явления. Това позволява да се оцени частта от щетите, причинени от затоплянето, предизвикано от човека.

Изследователите прилагат тези дроби към щетите, записани в Международната база данни за бедствия, която събира налични данни за всички бедствия, при които са загинали 10 души или 100 са били засегнати, или страната е обявила извънредно положение или е поискала международна помощ.

Централната оценка беше средна климатична цена от 140 милиарда долара годишно, с диапазон от 60 до 230 милиарда долара. Тези оценки са много по-високи от тези от компютърни модели, които се основават на промените в средната глобална температура, а не на екстремните температури, които все повече се наблюдават в света.

Годините с най-високи общи климатични разходи са 2003 г., когато гореща вълна удари Европа, 2008 г., когато циклонът Наргис удари Мианмар и 2010 г., когато сушата удари Сомалия и горещата вълна - Русия. Имуществените щети бяха по-високи през 2005 г. и 2017 г., когато ураганите удариха САЩ, където стойността на имотите е висока.

Анализът използва статистическа стойност на изгубен живот от 7 милиона долара, средно от цифрите, използвани от правителствата на САЩ и Обединеното кралство.

"Много хора се чувстват много неудобно от идеята, че поставяме цена на живота", каза Ной. "Но това е много стандартна икономическа практика и се получава, защото в крайна сметка трябва да вземем решения относно стойността на инвестициите в различни неща."

Ной каза, че само отчитането на икономическите щети, причинени на инфраструктурата, би изкривило значително оценките на разходите за богатите страни, въпреки че голяма част от щетите от екстремните метеорологични условия засягат по-бедните. Той сравни оценката на щетите от 140 милиарда долара със 100 милиарда долара, обещани от богатите страни на по-бедните, но тепърва да бъдат предоставени изцяло, и отбеляза, че 90% от тези пари са за намаляване на емисиите. Цифрите също контрастират със субсидиите от $7 трилиона годишно, на които се радва индустрията с изкопаеми горива.

На срещата на върха на ООН за климата Cop27 през 2022 г. страните се съгласиха да създадат фонд за загуби и щети, за да помогнат на по-бедните да се възстановят след бедствия, свързани с климата.

"Можете да използвате нашата методология, за да започнете да изчислявате колко пари имаме нужда във фонда", каза Ной.

В идеалния случай, каза той, бързо проучване на приписването на екстремно метеорологично събитие би оценило щетите, свързани с климата, и би довело до бързо предоставяне на средства:

"Това би било един вид застрахователна схема за страните. Методологията може да бъде полезна и за определяне на щетите в климатичните условия", каза той.

Д-р Стефани Халегейт от Световната банка, която не е част от изследователския екип, каза:

"Основното послание е, че изменението на климата видимо увеличава глобалните икономически загуби от бедствия. Това е тема на противоречиви фактори, като някои твърдят, че ефектите от изменението на климата са незначителни в сравнение с други като икономически растеж и урбанизация. Това проучване разглежда приписването на физическото събитие – то е много по-просто, стабилно и осигурява убедителна теза. Това е нововъзникваща област и несигурността е наистина голяма. Един урок от проучването е, че глобалните изследователски центрове – предимно разположени в богати страни – трябва да работят повече върху това, което се случва в по-бедните страни."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
0
 
! Отговори
боб преди 6 месеца
Един полицай получил Нобелова награда за това че обединил разстояние и време в едно: казал на един затворник : - ще копаеш от тук до обяд...
56
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Първо това са произволни цифри на едно поръчково екотолибанско псевдопроучване, а целта е да шокира тълпата. Второ бури, наводнения, горещи вълни и суши винаги е имало и ще има, това че се били увеличи последните години е лъжа. Истината е че с всяка следваща година жертвите от природни бедствия намаляват, а в миналото е имало многократно по-тежки катаклизми.
55
1
 
2
 
! Отговори
Bormann преди 6 месеца
Това се казват новини за "кликване" и нищу повече....
54
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
На фона на това засаждането на дървета струва стотинки! Но никой не го прави, вместо това едни тлъсти чиновници прибират пари за въглеродни емисии в джобовете си! Никой, който не е посадил поне 1 дърво няма право да говори за климатични промени!!!
53
0
 
2
 
! Отговори
ЗАЮВАТА ДУПКА преди 6 месеца
ЕТО ЕДНИ РАЗУМНО ИЗРАЗХОДВАНИ СРЕДСТВА ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ НА КЛИМАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ, ЩЕТИТЕ ОТ КОИТО СА САМО 7 ПРОМИЛА ОТ БВП. Я ДА ИЗСЛЕДВАТ КЛИМАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ ПРЕДИ 3500 ГОДИНИ КОГАТО "7 ОХРАНЕНИ КРАВИ ИЗЛЯЗОХА ОТ НИЛ,А СЛЕД ТЯХ 7 МЪРШАВИ И ГИ ИЗЯДОХА"!!!...
52
0
 
6
 
! Отговори
НАРОДА преди 6 месеца
300 милиона в европа се загрижили за 8 милиарда по света , дето не им пука . много прости дето войдисват на акъла на алчните хамериканци. абе въобща това са големи простотии за наивници
51
0
 
5
 
! Отговори
шмatka преди 6 месеца
Да ги плащат тези,които ги правят!
50
0
 
14
 
! Отговори
КаскетЯ преди 6 месеца
По добре ще да е да напишете статия, (ако наистина сте журналисти а не ***) колко печелят тарикатите дето плашат света с климатичните проблеми! Климатични промени има от както света съществува, те не са започнали от вчера !
49
0
 
9
 
! Отговори
noFreeman преди 6 месеца
по-големи глупости не бях чел...
48
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 60 - скоро. Ако ги оставим тия да си разиграват коня всичко ще искат да плащаме с "въглеродни кредити"/емисии. Най-вече яденето на боб.... Майтапа настрана - в Ирландия "съкратиха" едни кравеферми точно заради това. Еко-'жендърите мразят хората и ако им се разреши, ще ни върнат в каменната ера. Ходи разправяй че човечеството има толкова влияние на климата колкото една муха влияе на влака от София до Бургас. Ама нали си мислим че сме голяма работа....
47
0
 
14
 
! Отговори
Бай Дрън преди 6 месеца
Ако 9 човека се иззссеррат и десетият тръгне да чисти след тях, няма да им насмогне. ВЕИ хубаво, само дето никой не казва, че реално те имат почти същия въглероден отпечатък, ако се проследи целият цикъл. Сега ще правим Водород в Стара Загора. А знаете ли колко енергия изисква това и колко вода ще заминава? Защо? За кефа на някои еврогендъри, да се бият в гърдите, колко екологични са страните им! Затова ли тук изнесоха заводите за биодизел и рапицата стана национален продукт?
46
0
 
3
 
! Отговори
Пенсионер преди 6 месеца
До Йоско 42 Йоско , никой нищо не им плаща. Те толкова си могат.
45
0
 
12
 
! Отговори
Дядо Соци преди 6 месеца
Значи бури , урагани , земетресения, вулкани са основни виновници за климатичните промени , а не толкова човешката дейност и колите.
44
0
 
9
 
! Отговори
Бай Дрън преди 6 месеца
А относно климатичните промени, те винаги са съществували. От времето на динозаврите знаем това. Теоретично нищо не можем да направим. Най-малкото защото, тия дето биха направили нещо, са едва десетина процента от населението на Земята.
43
0
 
12
 
! Отговори
Бай Дрън преди 6 месеца
Добре, че има и такива добри люде, да изчисляват загубите ни. Сега да дойдат да изчислят и колко губя аз на час в България, работейки за феодала.
42
1
 
15
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 6 месеца
Проф. Витански ли изчисли загубите ?
41
0
 
16
 
! Отговори
Климатични промени преди 6 месеца
До антиИдиотите: съществуват само във ваксинираните мозъци на евро-атлантическите 3-тополовци
40
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
50, козяците страдат много повече, обещавам ти, заедно с жълтокривозъбите си приятелчета от сатанисткия остров, и те страдат за нас, много!
39
2
 
5
 
! Отговори
Мутрофанова преди 6 месеца
Руските олигарси и приятели на Путин- Мордашов,Чорни,Милер, Усманов,Дерипаска, Викселберг, Микелсон,Ротенберг ,Абрамович,Авен са дълбоко загрижени и страдат за съдбата на средностатистическия българин.
38
0
 
2
 
! Отговори
Христо преди 6 месеца
Много широк годишен диапазон-от 60 до 230 милиарда , годишно,яки климатични промени и проблеми!

Спонсорирани публикации