Как малка Албания направи отбор, който почти сигурно ще играе на Евро 2024?

Едва седем от националите им са родени в страната
17 окт 2023 18:37, Красимир Ангелов
57
Как малка Албания направи отбор, който почти сигурно ще играе на Евро 2024?
Снимка: БГНЕС

Албанският национален отбор по футбол се превърна в истински хит в квалификациите за Евро 2024, след като почти сигурно ще изхвърли от първенството на континента скъпата селекция на Полша, начело с голямата звезда на Барселона Роберт Левандовски.

Група "Е" не включва някоя от големите футболни сили, но там - освен поляците, са винаги стабилната формация на Чехия, а също така и трудните за побеждаване Молдова и Фарьорските острови. И докато предварителните очаквания бяха за промоция за отборите на Полша и Чехия, то албанците категорично разбиха тези прогнози.

На пресконференцията вчера преди контролната среща Албания – България въпросът беше как са постигнали такъв забележителен напредък, каква е ролята на треньора, на начина на подбор на състезателите и какви са играчите, които са на път да гарантират второ участие на малката балканска страна на Еврофинали след 2016-а година.

Вратарят Томас Стракоша, който премина от италианския Лацио в английския Брентфорд, дава своето обяснение: "Имаме силен отбор и си вярваме. Не мислим кой е срещу нас, а се стараем ние да играем смело и силно. Играем за страната си и това не са само думи. Това е ключът за добрите резултати на Албания", каза 28-годишният вратар. Селекционерът Силвиньо почти потвърди: Мислим еднакво с футболистите и затова ме разбират лесно.

Но всъщност кой е създал този отбор и как? Откъде страна с население 2,8 милиона намира играчи, които се представят така добре? И защо албанците го правят, а в България не може да се случи? При все, че преди 30-тина години албанците ни бяха абонати.

Само седем футболисти от групата на албанския национален отбор, селектирана от бразилския специалист за мачовете с Чехия и България, са родени на територията на страната. Това означава, че групата от 23-а футболисти се попълва с 16 човека, които са от албанската диаспора в Европа.

И както преди години Косово направи бум по подобен начин, сега Албания се възползва максимално от емигрантските деца в Западна Европа. Но за много от седемте местни също е  доста условно да се каже, че е продукт на албанската футболна система.

Например лидерът в защитата Елсейд Хисай с 80 мача за червено-черните, който в момента е в Лацио, още на 16 е селектиран от една от водещите италиански академии Емполи. Подобен е случаят с третия вратар Елхан Кастрати, който на същата възраст е привлечен в школата на Пескара. Халфът Казим Лачи също е роден в Албания, но още на 8-годишна възраст започва пътя си в школата на гръцкия гранд Олимпиакос. Абсолютно същата е историята и с младата 21-годишна звезда на Интер (Милано) Кристиан Аслани. Той никога не рита по албанските терени, макар да е роден в Елбасан. Футболната му кариера започва в продуктивната школа на Емполи.

Нападателят Ернест Мучи е един от малкото, който извървява стандартния и смятан за обичаен път – роден в Тирана, започва в школата на местния ФК Тирана, след това рита във втория отбор в трета лига, а после играе три сезона за представителния тим. Там вкарва 16 гола и е привлечен в Легия (Варшава), където се намира във втората от трите години договор.

Интересна е историята на извикания само за мача с България нападател Марвин Чуни. Той е роден в малко германско градче и е юноша на Байерн (Мюнхен). След няколко сезона под наем във втора и трета лига, баварците са имали варианти и в Германия - Вердер Бремен от Бундеслигата попита за 21-годишния футболист, както и Карлсруе и Айнтрахт Брауншвайг от второто. Имало запитване и от френската Лига 1, от Клермон. Но високият 188 сантиметра централен нападател решил да се премести в Серия А, където е силно желан от нови треньор на Фрозиноне Еузебио ди Франческо.

Мирто Узуни, Сокол Цикалеши, Ернест Мучи са другите, които са родени в Албания и са започнали да играят в местни клубове и школи.

В отбора има и една група футболисти, които са албанци по произход, но са родени в съседните Косово и Република Северна Македония. Явно при тях националната принадлежност е надделяла над гражданството и страната на произход. Такъв е случаят с нападателя Таулент Сефери, който сега играе за Банияс (ОАЕ). Роден е в Куманово, Република Северна Македония, и дори има два мача за тази страна през 2014-а. Но след среща и няколко разговора с добре познатия у нас бивш нападател на Литекс Албан Буши той решава да приеме предложението да играе за Албания. Същата е ситуацията с Ясир Асани, а вратарят и капитан Етрит Бериша, Арбнор Муя и Мирлин Даку са родени в Косово, но играят за Албания.

Вратарят Томас Стракоша е роден в Атина и започва да играе за Паниониос. Също в гръцки клубове започват кариерите си Марио Митай и Енеа Михай. Защитникът Иван Балиу е от Малавеля (Испания), в момента футболист на Райо Валекано. Клаус Гясула, Илбер Рамадани и Марвин Чуни са от Германия. Ритащият за Челси нападател Армандо Броя е роден в Слоу (Англия) и преди да пристигне при "сините" от Лондон, е минал през школата на Тотнъм за две години. Но най-голяма е групата от Швейцария - Фредерик Весели, Берат Джимсити, Арлинд Айети, Недим Байрами. Всички те са продукт на школите на ФК Цюрих, Грасхопърс, Базел и Йънг Бойс.

Но ако се класира за Европейското, Албания като нищо ще представи на света още играчи от европейска класа. На първо място той направи нещо, което прави и Младен Кърстаич в България - извика за първия тим на страната момчета от Европа, които дори не играят мъжки футбол. Така шансът се усмихна на Адриан Байрами от юношите на Бенфика, на Деан Враничи от старшата възраст на Парма и на неговия връстник Флавио Сулеймани от Лацио. Но предвид резултатите или пък заради друго, никой не атакува треньора какво правят те в мъжкия тим. А както казва самият Силвиньо: "Има милиони албанци, пръснати по целия свят, които играят футбол. Ние просто продължаваме да ги търсим". (БТА, Атанас Василев)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Навярно шефовете на футбола в Албания не си падат по алкохол и Преслава, нямат собствени хотели и не назначават роднини и познати? И се занимават с това, което им е работата - изобщо скучни хора
51
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Перуката има сичката влас и е некадърден да оправи футбола.
50
1
 
1
 
! Отговори
Bormann преди 6 месеца
Mижжава шипощина не е направила нищу.... участие на еврото не значи нищу..... историята помни само победителите :)))
49
0
 
2
 
! Отговори
Аз мога... преди 6 месеца
...на дълго и широко да ви разкажа как БГ направи силен отбор за САЩ 94.Но това може да каже всеки втори фен, който по-задълбочено се интересува от футбол, да не попадате пък на Нойзи. Аз съм водил детски отбори докато даскалувах, 5-6 кл. на малки врати и 7-8кл. на голямо игрище. В нашия район бяха десетина села, мачовете бяха с разменени гостувания, беше голям ентусиазъм и подкрепа, но имаше дисциплина и тренировки. Победителят играеше финал с градския първенец.
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 50: Защото е позор! Даже джурналята в тоя сайт ги е срам да пишат за това.
47
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А защо няма статия за мача с Албания?
46
0
 
0
 
! Отговори
карачанаков преди 6 месеца
Аз съм ГОСПОДов,пардон Десподов,съжалявам колеги ама писна ми да ни и да ме смятат за некадърници, да си кажем истината нещата ще се оправят когато бате Митко стане президент,тогава и дузпите ще вкарвам и точно ще подавам.Бате Митко Бербатов президент.
45
0
 
2
 
! Отговори
гост преди 6 месеца
Уважаеми журналисти и спортни анализатори, време е да започнете да назовавате истинските причини за неуспехите ни , а не като ощипани моми да премълчавате и само да заявявате това което и ние виждаме. Нали това ви е професията или сте просто говорители на определени кръгове. Докато всеки от нас не остави удобствата и не си сложи "главата в торбата "тая държава няма да се промени.
44
0
 
0
 
! Отговори
Чорбаръ преди 6 месеца
Колко струва на държавата този Национален отбор,?Министъра на спорта да им спира кранчето и вероятно фигурантите ще се откажат сами.То бива да излизаш със свалени *** ама да стоиш в партер и да чакаш да те оправят не е добре.
43
0
 
4
 
! Отговори
Ali Ahmed преди 6 месеца
Како кажа: Играли добро али немали шанс!
42
0
 
10
 
! Отговори
Наши хора само... преди 6 месеца
То и в националния както и на всякъде само връзкари и калинки ,чичовото, батевото на спонсоро племенника на богатия сина -да рита там да не се дрогира само или да бачка там в неква агенция пакетите да събира да не ходи по мъжки *** и да се боцка .И те така я докарахме до тука във всички сфери на бита в държавата...
41
0
 
1
 
! Отговори
Футбола е колективен преди 6 месеца
Наще са добри индивидуалности, бих казал са с по-голямата индивидуална класа, но не играят като отбор. Елементарни неща, които трябва да са сработени не им се получават в отборната игра.
40
2
 
6
 
! Отговори
Елементарно Уотсън преди 6 месеца
Нямат хора с перуки на ръководни постове.
39
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Българите не могат да спират топката, да обработват и да подават. Не могат да шутират точно и да играят с глава. Да не говорим, че не могат да тичат. Албанците горе-долу го могат. Това създава разликата, едните са футболисти, другите - не.
38
0
 
10
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 6 месеца
Вместо да получават големите си заплати можеше да построят някой национален стадион и ритнитопковците, и шефовете им.Това няма да се случи докато не бъде закрит този отбор:)))).
37
4
 
4
 
! Отговори
Да се знае и помни! преди 6 месеца
До ОбективенАлбанското правителство отдааавна изпрати на Украйна каквото имаше от съветската техника...И както по-долу писаха, в Албания има паметник на Джордж Буш, а не на Енвер Ходжа (или Тошо, като у нас!)
36
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Рибата, се вмирисва от към перуката!
35
1
 
12
 
! Отговори
От хайманите му съм преди 6 месеца
Питайте го това шефовете на БФС. Те си мислят, че сега е 1994 г, а Бобито им е вратар на дузпите. При това трезвен. Доста години минаха от тогава, а дори и сега му се случва да е трезвен. Така е и с бившия кмет на Слимен, когато не е дрогиран. Както и със собстевика на Левски от Пподуяне, който не знае, че дълговете и заемите си се плащат. А пък, то нито пари, нито футбол има. Добре, че дойде сърбина, за да им го каже. То, футбол си се прави с футболисти. Имам около 250-300 официални мача.
34
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
попитали радио Ереван: - Каво прави пееруката след мач на БГ националите. Радио Ереван отговаря: - Литва.
33
0
 
11
 
! Отговори
Само питам преди 6 месеца
Кога ще ги стигнем албанците?