Вълнуващо или зловещо? Археолозите в Египет откриха "Книга на мъртвите"

Подробности за нея остават неразкрити
26 окт 2023 11:37, Нели Христова
63
Вълнуващо или зловещо? Археолозите в Египет откриха "Книга на мъртвите"
Снимка: Wikipedia

Вълнуваща новина за любителите на археологията. „Live Science“ съобщава, че при скорошни разкопки в Централен Египет е открито невероятно изобилие от древни артефакти, включително и особено дълъг папирус "Книгата на мъртвите". Разположено в Туна ал-Гебел, 3500-годишното гробище датира от периода на Новото царство в Древен Египет, от 1550 до 1070 г. пр.н.е.

Освен това египетското гробище съдържа много повече от мумии. В него има и различни фигурки "шабти" (или ушабти), саркофази и амулети, разкрива египетското Министерство на туризма и антиките. По-специално фигурките "шабти" запазват забележителна степен на културно значение и древните египтяни са вярвали, че помагат на починалите в задгробния живот. При това споменаваният по-рано папирус "Книга на мъртвите" е с изразено значение и забележителна дължина.

Макар че откритието в египетското гробище е много важно и може да изкуши превъзбудените фенове на филмите на ужасите да си представят, че става дума за нещо свръхестествено, конкретни подробности за тази конкретна „Книга на мъртвите“ остават неразкрити.

Въпреки че огромният папирусов текст, намерен в египетското гробище, често е наричан „Книга на мъртвите“, функционално той представлява колекция от древни погребални документи. Тези текстове са били смятани за жизненоважни за подпомагане на починалите при преминаването през предизвикателствата на подземния свят. Често срещана практика е била да се погребват откъси от текста до починалия.

Въпреки това академичната общност е залята от интерес и ентусиазъм. Изтъкнатият египтолог от Чикагския университет Фой Скалф подчертава изключителното значение на откриването на „Книга на мъртвите“ в оригиналното ѝ място на погребение - египетското гробище. Лара Вайс от музея "Румер и Пелизеус" в Германия - учен, който е особено признат за експертния си опит в областта на "Книга на мъртвите" - потвърди, че ако папирусът е толкова добре запазен, колкото и впечатляващо дълъг, находката ще бъде наистина забележителна.

Освен това разкопките помагат да се хвърли светлина върху други исторически личности от периода. Сред откритите мумии е и тази на дъщерята на Джехути, живяла преди 3500 години, която е била високопоставен жрец на бог Амон. Друг гроб, очевидно принадлежащ на жена, която е изпълнявала функциите на певица в храма на Амун (божество, свързано със слънцето и историческия град Тебес), е открит в египетското гробище.

Освен това археолозитеса открили множество канопични буркани, които традиционно са били използвани за съхранение на органите на починалите. Единственият по рода си обект включва и останки от каменни саркофази, които са заменяли по-малко издръжливите дървени ковчези.

Светът с нетърпение очаква по-нататъшни разкрития от древното египетско гробище, докато разкопките и подробните анализи все още продължават.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: Египетархеолози
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Какво точно ти бърка християнството, та си заподскачал? В България християни фундаменлисти няма, виж на други места сектанти има всякакви. А и защо не кажеш, че и ислямът яко е преписвал от юдеите, ама нали трябва да се заяждаме с хората тука. Освен това дали имаш идея въобще за тенгризма или само си плеснал некво име?
21
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Невероятно колко простотии могат да се изпишат под статия за археология. Сега по същество - заглавието е глупаво и направо неточно, защото Книга на мъртвите е открита отдавна, преведена и издадена на много езици, включително и български. Може би новото е, че намереният сега текст е по-пълен и затова вероятно ще има и нови издания после. Освен това град Тебес в статията на български е Тива.
20
2
 
15
 
! Отговори
ЕСГРАОН преди 6 месеца
Е, хубава работа!Да пишете за архива ни, точно преди избори! Ние по тази книга правим изборните списъци.Оставете ги египтяните- те са аматьори.
19
3
 
10
 
! Отговори
Сарказъм Радомирски преди 6 месеца
Аз тази кига я намерих през 1982. Беше на един рафт в книжарницата. Да ме беше питал мистър Склаф, вместо 40 години да обикаля като Моисей в пустинята, да чака някой турист да я загуби.
18
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Нито вълнуващо, най-малкото зловещо. Поредната простотия за цокане на бюджети.
17
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
аз я имам тази книга, в хеликон я продават
16
4
 
5
 
! Отговори
ъхъ преди 6 месеца
Мумията се завръща и Кралят на скорпионите. Хитрягите египтяни гледат да оскубят още някой долар от туристите. няма лошо.
15
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Че всяко по-знатно египетско погребение трябва да съдържа книга на мъртвите. Понякога си вадите заглавията от изходните си артерии.
14
3
 
3
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 6 месеца
канопични буркани?
13
6
 
4
 
! Отговори
Днес бг коментатор преди 6 месеца
Путин я е писал за Бойко. Да живее ***!
12
7
 
12
 
! Отговори
до 15 преди 6 месеца
До Анонимен::В очакване сме,да кажеш как са ги построили.Как се транспортират 80 тонни гранитни блокове от 600км.дестанция?Как се изравнява площадка от 550дка ,с 2 сантиметра отклонение?И защо въобще са построени?
11
2
 
33
 
! Отговори
Зевс преди 6 месеца
И ние си имаме книга на мъртвите, ама тук и викат избирателен списък :)
10
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Хората пишат за археологически находки, а коментарите са за Бойко, Путин, бай Тошо, Лили Иванова , комунизма, Украйна, скоростта на светлината. Вие тотално сдадохте багажа.
9
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тука коментират само откачалки.Какви пирамиди и скорости на светлината?Те са се придвижвали на каруци а пирамидите са строени с робски труд и са загинали хиляди работници.Впрегнали са 500 хиляди човека да работят като магарета и са ги построили.
8
3
 
4
 
! Отговори
Евразин Алахакбаров преди 6 месеца
До Анонимен7 татарин късак, нещо "държавно разпределениие" и "местожителство" да ти говорят, като си толко гъст с янко?
7
8
 
17
 
! Отговори
Картограф преди 6 месеца
Само да знаете интересен факт,че тези преди египтяните, който са строили пирамидите са построили пирамидата на Куфу, или по-точно центъра на пирамидата на координати: 29.9792458 N , 31.13418045919905 E. А скоростта на светлината е 299 792 458 метра в секунда. Точно както координатите. Можете да проверите на картата. Тези който са строили пирамидите, са знаели много повече от нашета цивилизация.....много.
6
6
 
21
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 6 месеца
жена, която е изпълнявала функциите на певица в храма....тия са намерили на лили иванова беквокалистката от шестия албум
5
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Това е известно отдавна.
4
8
 
8
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 6 месеца
В Република България всички управляващи след 9-ти Септември 1944 година пишат всеки ден текстове за " книгата на мъртвите в България " .
3
3
 
4
 
! Отговори
Стар Гейтов преди 6 месеца
До Любознайко дипломата на бънди от уест пойнт дето се хвалеше с нея ще да е на дъното на тоя монолит

Спонсорирани публикации