Погребението на Ли Къцян и тихата критика към Си

Смъртта му шокира обществото, появиха се и версии, че Си го е убил
3 ное 2023 21:45, Нели Христова
33
Погребението на Ли Къцян и тихата критика към Си
Снимка: БГНЕС

Най-високопоставените лидери на Китай се събраха в Пекин, за да отдадат почитта си на бившия премиер Ли Къцян на погребение, което послужи като възможност за дискретна индиректна критика към президента Си.

Ли почина от внезапен инфаркт миналия петък на 68-годишна възраст, месеци след пенсионирането си и след кариера, в която в крайна сметка беше маргинализиран от Си. Кончината му шокира обществото. Не закъсняха и версиите, че лично Си Дзипин е поръчал убийството му.

Погребението му беше извършено без инциденти или изрично предизвикателство към Си, но публикации в социалните медии, възхваляващи Ли като реформатор, ще бъдат прочетени от много китайци като упрек към режима.

Си и пълноправните членове на постоянния комитет на Политбюро на Китайската комунистическа партия се събраха на революционното гробище Бабаошан в западен Пекин, за да отдадат последната си почит на Ли.

Придружен от съпругата си Пън Лиюан, Си се поклони три пъти пред ковчега, завит в партийното знаме. Държавната телевизия показа как Си се ръкува с членове на семейството на Ли, включително неговата вдовица Ченг Хонг, учен и литературен преводач.

Тленните останки на Ли бяха кремирани след церемонията, която бе отбелязана със свалени наполовина знамена на обществени сгради в цялата страна.

Смъртта на висши лидери предизвика политически вълнения в миналото, включително протестите на площад Тянанмън през 1989 г., които започнаха като израз на траур за Ху Яобанг, сравнително либерален лидер на партията.

Един потребител на социалните медии написа: "Само той ме разбра. От четири години нямам стабилна работа."  По-късно коментарът беше премахнат.

Силното полицейско присъствие обезсърчи всякакви изрази на явно несъгласие. В родния град на Ли Хефей, западно от Шанхай, тълпи от хора се изредиха на опашка, за да положат цветя на нарастваща купчина, по същия начин, по който го направиха миналата година за покойния президент Дзян Дзъмин.

Ли беше икономист, който се издигна до висшите нива на Китайската комунистическа партия и беше широко смятан за кандидат за наследник на предишния президент Ху Джинтао. Той настоя за отваряне на възможности за частни компании.

Той обаче беше надхитрен от Си, който централизира властта и предпочита държавното влияние върху икономиката за сметка на "ликономиката", както беше известна доктрината на Ли Къцян.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
3
 
4
 
! Отговори
Нелченценценце, преди 5 месеца
плачеш ли миличка?!? Демонокрацията не успя в Китай,а? Прегазиха любимите ти трансатлантически ценности :) пиши,сладурченце,пиши булю булю булю булю ... ДукЪтУ сЪ научиш! :) :) :)
24
2
 
8
 
! Отговори
Танас преди 5 месеца
Западът направи луди пари от безплатен робски труд в Китай, и сега се бори срещу лидер, който мисли за доброто да обикновения китаец.
23
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Такава е тактиката на Тоталитарните лидери...Си....Путин....Ким...
22
3
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 5 месеца
Така е в азиатските koчини. Голяма хвалба и същевременно ядене на змии, паяци, прилепи, кучета и котки.
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Спрете злото, докато не съществува;задръжте болестта, преди да се появи. Лао Дзъ
20
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Най-вероятно е бил премахнат.
19
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 24....Там където има приятелство с Русия , зачестяват паданията от 12 етаж и умирането от инфаркт.
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 23...А сещаш ли се , че богатството някъде трябва да го е трупал Твоите приятели , английските учени могат ли каже къде Аз за ,,Барселона гейт" знам.Ама за ,,Париж гейт " не съм чувал".
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"Погребението на Ли Къцян и тихата критика към Председателя Си" - - - - - - - - - - Английските учени стигнаха до извода, че Робин Худ е грабил богатите, защото от бедните нищо ценно не можел да вземе.
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Дали целта на публикуваните тук изсмукани от пръстите съчинения е да се отклони вниманието от думите на лидера на френските "Патриоти" Флориан Филипо, нарекъл антируските санкции иди0тckи и разкрил, че през 2023 г. вносът на руски газ във Франция се е повишил на 40%, а вносът на руски газ в Испания е скочил с 50%. Ли Къцян настоявал за отваряне на възможности за частни компании, а Акушерката, чрез тоталитарното си еднолично управление, доведе ЕС до деиндустриализация и рецесия.
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Така оплаквате Ли Къцян все едно е бил западен агент на влияние. Силно съжалявате, че проводниците на либерастията в КНР не са победили.
14
5
 
8
 
! Отговори
Вкисната Боза преди 5 месеца
Атлантическа боза за неорентирани хора или атлантическо простолюдие хора които немогат да си намерят задните части без атлас по анатомия.
13
4
 
11
 
! Отговори
Франк преди 5 месеца
Хахаха, изсмукани от пръстите съчинения в стил Дойче Веле, целящи да направят черен PR на Си, колко са жалки списвачите, които гледатда извлекат ползи от едно погребение и засвидетелствано уважение.
12
5
 
7
 
! Отговори
Хайде, хайде! преди 5 месеца
От политическото убийство на главния архитект на сглобката доц. д-р Алексей Петров не са изминали и три месеца. За мащабите на България това показно убийство определено има по-голяма тежест от изсмукани от пръстите спекулации относно *** на маргинализиран приживе бивш китайски министър-председател.
11
3
 
15
 
! Отговори
Абе Ламби преди 5 месеца
Какви са тия глупости. Или в САЩ и България няма политически убийства. Колко президенти на САЩ бяха избити или имаше опити....Или пък 68 годишен не може да умре от инфаркт. Каквото и да е, вервай ми че ти си мравка в сравнение с тия всички хора. На никой не му пука за мнението ти.
10
15
 
5
 
! Отговори
бай Ламби преди 5 месеца
Тоя Си , и авера му Путин така и не разбраха че не мойш да спреш гората да се разлиства. Колкото по-вече убиват инакомислещите толкова по-вече ще стават те и ще увличат други след себе си.
9
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Цялата история на комунистическите върхушки по света е един непрекъснат низ от убийства и отравяния. И така вече 106 години,
8
6
 
9
 
! Отговори
Смях преди 5 месеца
Целия Китай е едно революционно гробище.
7
2
 
18
 
! Отговори
Тео преди 5 месеца
Много често хора, които цял живот са свикнали да действат на високи обороти, си заминават тихо в момента, в който се оттеглят в заслужена почивка. Да почива в мир човека. Всички алабалалистики са безсмислени и насаждането на съмнения ще тежи на съвестта на пищещите ги. Нима за Сислед като човекът се е пенсионирал е представлявал опасност?
6
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Сигурен съм, че някой арменец ще се насилва да разказва, че Ли Къцян има арменски корени.