Путин и Хитлер – прилики и разлики според германски публицист

„И двамата са са егомани, изпълнени с ирационални, анахронични идеи"
15 ное 2023 08:00, Елка Василева
357
Путин и Хитлер – прилики и разлики според германски публицист
Снимка: архив, БГНЕС

Публицистът Винфрид Шнайдер-Детерс, чиято нова книга се нарича „Войната на Русия в Украйна. Германските дебати за мира, фашизма и военните престъпления 2022-2023“, познава Украйна много добре – той периодично живее там. Пишейки за това как на Запад, и по-конкретно в Германия, се възприема войната в Украйна, той отправя критики към сдържаните позиции на Берлин както преди нахлуването на Русия, така и след това. Според него нерешителността на канцлера Олаф Шолц при доставките на оръжие за Киев е сред причините, довели до сегашната позиционна война в Украйна. Но до това е довела не само политиката на Шолц, но и на лидерите на водещите западни страни като САЩ, Франция и други, обяснява Шнайдер-Детерс пред Дойче веле.

Пацифисти или „полезните идиоти“ на Путин?

В книгата е отделено специално място на тези, които е прието да бъдат наричани пацифисти. През 2022 година германски журналисти, политици, учени, писатели, музиканти, артисти – предимно привърженици на левите възгледи и много от тях в пенсионна възраст – публикуваха няколко открити писма, в които осъдиха нахлуването на Русия в Украйна, но същевременно призоваха канцлера да не доставя тежко оръжие на Киев (тогава ставаше дума за танкове).

Основният им аргумент – страхът от възможна Трета световна война и замесването на Германия в нея. Шнайдер-Детерс нарича подписалите тези писма „полезни идиоти“. Той е убеден, че тези хора не познават ситуацията в Украйна. Авторът отправя остри критики към пацифистите, чиито възгледи са се формирали във ФРГ и ГДР по време на движението за мир и страха от ядрена война. Днес този страх се е върнал.

Всички германци бяха шокирани от нападението на Русия срещу Украйна, но пацифистите „вместо да си направят правилните изводи за агресора, говорят за това как може да се постигне договореност с него“, посочва Шнайдер-Детерс. Той определя това като наивен и погрешен опит за умиротворяване на агресора. Публицистът е възмутен от това, че призивите към Украйна да сключи с Русия сделка на принципа „замяна на земя срещу мир“ не отчитат факта, че на окупираните територии живеят милиони украинци.

Путин и Хитлер – прилики и разлики

Винфрид Шнайдер-Детерс е един от малцината германски експерти, които сравняват Путин и Хитлер. Има такива, които смятат, че подобни сравнения не бива да се правят. Но „да сравняваш“ не значи „да отъждествяваш“, изтъква авторът на новоизлязлата в Германия книга за войната на Русия в Украйна. Той иска както да покаже сходствата, така и да изтъкне различията. Едно от тях например е антисемитизмът, който е „важна част от националсоциализма на Хитлер“, но който решително отсъства при Путин, посочва публицистът.

Прилики освен другото има в реториката, пише Шнайдер-Детерс. Така например телевизионното обръщение на Путин от 24 февруари 2022 напомня речта на Хитлер от първи септември 1939. Путин говори за „голямата лъжа, която постоянно повтаря по маниера на Хитлер“, а именно – че украинското правителство в продължение на години „изтезавало и убивало“ рускоезичното население в Украйна. Шнайдер-Детерс припомня, че навремето Хитлер е оправдал нападението срещу Полша с това, че германското малцинство там е „лишено от права“ и е „подложено на изтезания“.

Ето и пример за разлики между двамата. Ако Хитлер е говорил открито за имперските си намерения, то шефът на Кремъл „отначало криеше своя проект за възстановяване на Руската империя“, смята Шнайдер-Детерс. Той нарича Путин и Хитлер диктатори, които си приличат и по това, че са „егомани, изпълнени с ирационални, анахронични идеи. По думите на германския публицист, Хитлер е искал „да завоюва и пороби население“, а Путин също „може да бъде вписан в тази категория, неговата цел е да унищожи украинската идентичност“.

Методите на двамата

Но методите на нацисткия „фюрер“ и на руския президент „не са еднакви“. „Холокост срещу украинците в Украйна засега няма“, посочва Шнайдер-Детерс. Има обаче сходства в методите, особено ако се говори за действията на руската армия в Мариупол и в Буча. „На Путин му е все едно. Той оплаква съдбата на палестинските деца в Ивицата Газа, но въобще не се вълнува от това, което самият той върши в Украйна.“

Шнайдер-Детерс смята, че „при Путин има религиозни и расистки елементи, но те не са изявени така отчетливо, както при Хитлер“. Публицистът дава за пример изказванията на руския президент за разликите между руснаците и американците, за това, че в САЩ „всеки е срещу всеки“, докато „в кръвта на руснаците било братството и любовта към ближния и т.н.“. Шнайдер-Детерс нарича това мислене „расистко“.

Какви са шансовете за „Нюрнберг-2“?

Германският публицист и политолог разглежда и шансовете да бъде организиран „Нюрнберг-2“ - международен трибунал срещу тези, които той нарича „главните военни престъпници“ в Русия. Въпросът дали ще има такъв процес е открит, но в обозримо бъдеще Путин едва ли ще бъде предаден на Хага, признава Шнайдер-Детерс. Той обаче смята, че е необходимо да има присъда срещу Путин, дори и да не бъде изпълнена. Шнайдер-Детерс смята, че заповедта за арест срещу руския президент е първа крачка в правилната посока и пише, че резултатите от работата в Украйна на стотици международни следователи трябва по-бързо да дава резултати. Неговата оценка е, че има достатъчно доказателства за международен процес срещу „военния престъпник в Кремъл“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


357
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
248
0
 
1
 
! Отговори
Без паника, моля ! преди 5 месеца
ПИЙТЕ СИ УСПОКОИТЕЛНИТЕ ! И БЕЗ ВАС ЦИВИЛИЗОВАНИЯТ СВЯТ СЕ ЧИСТИ ОТ ДИКТАТОРИ !
247
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Сравнявайте Зеленски с Хитлер, защото и двамата са евреи и изповяват една и съща религия и идеология!
246
4
 
1
 
! Отговори
Да знаете! преди 5 месеца
В центъра на всеки град и село на тази земя трябва да има паметник с бюста на Путин и под него да има надпис: "Това населено място все още съществува само благодарение на този Човек!" Защото всеки един дри на мястото на Путин би запалил света и би превърнал САЩ и Европа в силно заразена с радиация територия.
245
3
 
1
 
! Отговори
едно ангелче ми каза преди 5 месеца
Ако Зеления нарконанизиран терорист разполагаше с ядрено оръжие, то той веднага щеше да го използва! Точно като Хитлер! Така, че за всички е ясно кой е Хитлер през 21 век! Хитлер може да бъде само евреин! Като Зеленски!
244
0
 
2
 
! Отговори
немец преди 5 месеца
не велика русия а се се се ре победи фашистка Германия и то само заради военната и икономическата помощ от САЩ, иначе сега нямаше да има славяни - ни българи, ни руснаци нито никакви... Войната хитлер я почна за "лебенсраум" т.е. за "място за живеене"... Щеше да е прекарал всичките ни дядовци и баби през комините и сега щеше това да е третия райх от биская до владивосток...
243
2
 
0
 
! Отговори
БПФ преди 5 месеца
Това, че укронaцистите тероризираха и избиваха руснаци, е документирано и от западни журналисти, и от изказванията на самите укpoпски политици !!! Какъв "агресор" е Русия, след като 404 и запада неколкократно я излъгаха, нарушавайки подписаните от самите тях споразумения? Германия не беше ли гарант на Минските споразумения? Не призна ли меркел, че са ИЗЛЪГАЛИ Русия и че никога не са имали намерение да спазват споразуменията? Ама иначе Русия е виновна, нали?
242
3
 
5
 
! Отговори
червената АРМИЯ преди 5 месеца
Разликата е че ВЕЛИКА РУСИЯ ПОБЕДИ Фашистка Германия,ВЕЛИК ВЛАДИМИР
241
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Професор Миършаймър:" Путин измъкна Русия от оня свят и върна статута и на суперсила"Това е истината,а пасквилите на разни празни са дъвка за оли**ф**рени! Да подсетя автора на статията,че държавата му в момента се управлява от внуците на нацисти,които неистово подкрепят укрофашистите ционфашистите!!!
240
1
 
4
 
! Отговори
ГЪДЮ преди 5 месеца
Разлика няма,бе!!! Подвеждане със заглавието!!!
239
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Пропагандата вече е паднала до тролско ниво.
238
1
 
6
 
! Отговори
Петров преди 5 месеца
шансът Шнапса да бъде предаден на съд е доста по -голям от този на Путин
237
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Путин и Хитлер си приличат че защитават интересите на собствената си страна. Зеленски се различава, той защитава интересите на господарите си и съсипва собствената си страна. Путин не е отменил изборите щото има война, а Хитлер и Зеленски си приличат защото са ги отменили.
236
5
 
5
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 5 месеца
Прилики и разлики могат да се намерят между всяка двойка произволно избрани политици или държавни лидери. Но не за всичко се плаща. А латерната на русофобската пропаганда трябва да се върти денонощно.
235
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Колко е мил украинският народ на Зеленюхов се вижда от десанта през Днепър.
234
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Намирам прилика само между Хитлер и зелю.Все за фашизъм става дума. Хитлер е пращал деца на фронта,Зелски вече мобилизира 70 годишни старци и жени,а и непълнолетни момчета.Жалко за Украйна.
233
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
брейй пак злият Хитлер на фокус, пуснете информация за пияницата Чърчил и масовия убиец Сталин
232
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
очакваме путин скоро да се застреля в психясалата тик.ва
231
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
не случайно спиртосаните ги наричам рашисти (фашисти), а рушландия може не чрез *** да е организирал гладомора в Украйна, но това показва като цяло политиката на колхозниците
230
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Абе Мишо, питаш къде са в Русия концлагерите. ГУЛААГ какво е било бре? Комплекс от санаториуми и почивни бази ли? Русия е изтребвала собствения си народ. Милиони руснаци са загинали в лагерите. Какво се правиш на улав?
229
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Да, Путин ви изяде десерта! Тъпани! Болни хора, ще ми сравняват психично болния неграмотен садист и психопат Хитлер, с Путин, който строи и руснаците създават полезни неща за хората!