10 храни, които могат да отслабят имунната ви система

Вашата диета влияе върху това как се чувствате и колко добре функционира тялото ви
18 ное 2023 15:24, Теодора Драгоева
2
10 храни, които могат да отслабят имунната ви система
Снимка: Getty Images

Докато богатата на хранителни вещества диета може да поддържа имунната ви система в перфектна форма, храненето с ниско съдържание на хранителни вещества и високо съдържание на ултрапреработени храни уврежда имунната функция на тялото.

В тази статия ще ви изброим 10 храни, които могат да отслабят имунната ви система и които точно този сезон е препоръчително да избягвате.

А ето и кои са тези храни:


1. Захар

Няма съмнение, че ограничаването на количеството добавена захар, която консумирате, подобрява цялостното ви здраве и имунната функция. Храни, които значително повишават кръвната захар, като тези с високо съдържание на добавени захари, увеличават производството на възпалителни протеини като туморна некроза алфа, С-реактивен протеин и интерлевкин-6, всички от които влияят негативно на имунната функция.

Това е особено уместно при хора с диабет, тъй като те могат да имат повишени нива на кръвната захар за по-дълго време от хората с добре регулирани нива.

Нещо повече, наличието на високи нива на кръвната захар може да потисне реакцията на неутрофилите и фагоцитите, два вида имунни клетки, които помагат за защита срещу инфекция.

Освен това е доказано, че високите нива на кръвната захар могат да навредят на чревната бариерна функция и да предизвикат дисбаланс на чревните бактерии, което може да промени имунния ви отговор и да направи тялото ви по-податливо на инфекции.

Освен това храненето с високо съдържание на добавена захар може да увеличи чувствителността към определени автоимунни заболявания, включително ревматоиден артрит.

Ограничаването на приема на храни и напитки с високо съдържание на добавена захар, включително сладолед, торта, бонбони и сладки напитки, може да подобри цялостното ви здраве и да насърчи здравата имунна функция.

Цялата статия можете да прочетете в Tialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: захар
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари