Може ли Гълфстрийм да изчезне, а системата от течения в световните океани?

Ако Северноатлантическото течение затихне, температурите не само в Европа рязко ще се променят
18 ное 2023 14:29, Елка Василева
37
Може ли Гълфстрийм да изчезне, а системата от течения в световните океани?
Снимка: архив, БГНЕС

"Докато Земята се върти, ще има и Гълфстрийм“, смятат експертите. В същото време има признаци, че теченията в Атлантическия океан отслабват, което може да доведе до сериозни последици, пише Дойче веле.

Най-напред да уточним: самият Гълфстрийм няма как да се разпадне. Просто защото неговият основен двигател са силните ветрове. "Докато Земята се върти, ще има и Гълфстрийм", обобщава пред АРД физикът Никлас Бьорс, който изучава океанските течения и преподава в университетите в Потсдам и Мюнхен.

Гълфстрийм е част от едно по-могъщо течение, което "обръща" водите на Атлантическия океан. То е известно като Атлантическа меридионална преобръщаща циркулация (АМОС), а друга част от него - Северноатлантическото течение, функционира като централно отопление на водите на Европа. Тази функция често неправилно се приписва на Гълфстрийм. Ако Северноатлантическото течение затихне, температурите не само в Европа рязко ще се променят. Подобен ход на събитията вероятно ще доведе до екстремни климатични явления.

Няма риск от "вечна зима", но има други опасности

Макар че тези картини сме ги виждали и по холивудските филми, опасенията от настъпването на "вечна зима" в Европа нямат връзка с действителността, пише авторката на материала в АРД Ясмин Апелханс. Ако голямото атлантическо течение АМОС спре, последствията за хората в Централна Европа навярно няма да бъдат толкова силни. Температурите вероятно ще се променят само с няколко градуса. В Северна Европа обаче може да стане доста по-студено. Климатът ще се промени сериозно и в други части от света.

Нека да добавим, че АМОС е част от една още по-мащабна система от течения в световните океани. Така наречената Термохалинна циркулация изважда на повърхността хранителни вещества от дълбините и захранва тези дълбини с кислород. Тя е единственият шанс за живите организми в дълбините да се сдобият с кислород. Защото дълбоко в световния океан не прониква слънчева светлина и няма растения. Ако АМОС спре, това ще доведе до големи последствия за живите същества навсякъде из световния океан.

Никой не може да каже със сигурност дали и кога АМОС може да затихне, пише АРД. Според авторите на едно ново изследване това може да се случи още през 2025 година. Но въпросното изследване е посрещнато с много критики. Никлас Бьорс казва, че статистиката на изследователите е правилна, но техните изводи са прекалено опростени. На сходно мнение е и океаноложката Йохана Баер от Хамбургския университет.

Няколко феномена тревожат учените

В последния си доклад Световният съвет за климата наистина посочва, че теченията в Атлантическия океан най-вероятно няма да затихнат изцяло до края на това столетие, но в същото време има признаците, че те отслабват. Според специалистите перспективата, че теченията ще спрат дори и в края на века, е достатъчно тревожна.

В същото време една друга тенденция създава смут сред учените. По време на антарктическата зима ледената покривка тази година зае неочаквано малка площ. Никой не знае какви са причините.

През лятото ледовете в Антарктида също се топят по-бързо от обичайното. Според едно проучване в резултат от това към 2050 година океанското течение около Антарктида ще намалее с 40%. Това течение също е част от глобалната термохалинна циркулация.

Австралийският експерт Стивън Рейнтул, който е един от авторите на проучването, казва пред ARD: "Намаляват ледовете като в Антарктида, така и в Гренландия. Ледът се топи и на двете места. Ние обикновено се тревожим, че в резултат от това ще се повиши равнището на световните океани. Нашето изследване разкрива обаче и още една опасност - забавянето на океанските течения."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Едно време все е имало Гълфстрийм и четири сезона все едно хаха.От Марс ли падате?Не сте ли учили история?Отваряте си учебника и четете :"човечеството е преживяло 4 ледникови епохи".Това си пише черно на бяло.Все ще оцелеем.Обаче ако тръгнат с ядрени войни да намаляват човечеството и сцепят планетата,защото са друсани и/или пияни няма да оцелеем.
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В природата нищо не изчезва, тя е съвършена, само човешка намеса - геоинженерство и подобни, може да промени нещо, но то ще бъде временно, докато отшуми ефекта.
24
0
 
0
 
! Отговори
... преди 5 месеца
с промяната на температурата на земята се променят много неща! Реално тези учени не са съвсем прави, но това е само ако може да се вярва на превода на статията! Защото гълфстрим, такова каквото е сега, не зависи само от въртенето на земята а зависи и от разположението на континентите! И когато отново имаме един континент то няма да има гълфстрим!
23
0
 
2
 
! Отговори
Преди... преди 5 месеца
...50 г. един "учен" предложи да се прокопае канал през Флорида, за да може Гълфстрийм директно да минава към Европа, а не да се върти в Триъгълника и така да поражда бури и тайфуни. Дали го уплашиха с лудницата или сам се усети, но оттогава няма нищо по въпроса. Подобни "проекти" имаше с Андите с цел да се укроти водния ад около нос Хорн, където се сблъскват Пасифика и Атлантика, вечно е мъгливо и бурно. Причината са въздушните течения и т.аномалии, породени от преминаването им през планината.
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 1600 км/ч е земната скорост.
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
При екватора Земята се върти с 2600 километра в час . Дайте да спрем въртенето на Земята щото африканците ще изхвърчат в космоса :) А иначе българския народ ще изчезне а гълфстрийм ще го има още многооо .
20
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Забрана колите и петрола, само електрички и евтин ток от АЕЦ а не ВЕИ. Икономическа реформа и намаление на населението с 60 % на Индия Китай САЩ Турция и ислямските. Това са мерките за климата и спасение.
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Нищо няма да изчезне,стига сте пълнили главите на хората с някакви полу-факти ,полу-истини от които са направили някакви изводи които я се сбъднат,я не...
18
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Най-важното е, че Перник си има Голфстрийм!
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Нищо не разбрах от заглавието. Да не сте превеждали с ИИ ?
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Що за заглавие? Объркан словоред..без смисъл...Писача от бюрото по труда ли го наехте?
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ако се стопли, ще дойде застудяване, което е много опасно, понеже защото. Дрън дрън вече и те не знаят какви лъжи и съчинения да редят. Оплетоха се.
14
2
 
8
 
! Отговори
Екоцид преди 5 месеца
Преди още в 4 калс ни учега ,че Амазонската гора регулира климата на Северното полукълбо с Течението Гълфстрийм.Бразилците секът тази гора с темпове рани на полощ половин колкото цяла Швейцария годишно за да съдят соя и рапица за износ за китайските ферми за прасета . А нашите евро ентелегенти ни карат да ядем буболечки и да катраме тесли за да опраим климато разбираш ли... Санкции за бразилия и спиране на сечтна на Амазонската джунгла и толкоз нема нужда да прецакваме семята си с панели и перки
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Стана ужасно объркано вече. Ще се стопля ли или ще застудява. Или и двете паралелно....
12
1
 
3
 
! Отговори
Име преди 5 месеца
Тези промени в силата на гълфстийм се дължат на наклона на на оста на Земята. Вероятно има и много други фактори, но важното е продажните "учени" да всяват страх у хората.
11
2
 
7
 
! Отговори
ЦИРК КЛАЙМЪТЧЕНЧ преди 5 месеца
Всеки ден всеки ден всеки ден яко клаймътченч пропаганда. Някой си я поръчва, организира и плаща. Понеже накрая планира да стане чного по-богат,а ние много по-бедни, докато се ужким-борим с "климатичните промени"
10
1
 
11
 
! Отговори
- преди 5 месеца
Неграмотно формулирано заглавие. Отново.
9
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ще се образува само едно ново ураганно течение , много по мощно от Гълфстрийм , и ще издуха всичко.
8
3
 
4
 
! Отговори
Жеймс Бонд преди 5 месеца
Може, НЕ може.
7
3
 
14
 
! Отговори
Христо Христов преди 5 месеца
До 4 "Западна Европа ще бегат към Русия и Африка." - в Африка ще е горещо, а в Русия - само с входни визи.

Спонсорирани публикации