От догодина във Венеция ще се влиза с билет от 5 евро

Засега мярката ще е само на 29 дати
23 ное 2023 20:55, Стела Стоянова
28
От догодина във Венеция ще се влиза с билет от 5 евро
Снимка БГНЕС

От 2024 г. посещенията на историческия център на Венеция ще стават срещу входен билет.

Кметът на града Луиджи Бруняро обяви експерименталната мярка на пресконференция, на която обясни и как точно ще функционира. Нейното прилагане ще стане засега на 29 дати през следващата година. Тя ще засяга всички туристи, които посещават, но не нощуват във Венеция. Те ще плащат по 5 евро, за да влязат. Градската администрация вече е определила периодите на експеримента в зависимост от притока туристи.

Първият е от 25 до 30 април, вторият - от 1 до 5 май, а после - всички уикенди от 11 май до 14 юли, с изключение на 1 и 2 юни.

Няма да плащат жителите и родените във Венеция, студентите и работещите в града, както и собствениците на жилища, дори ако нямат жителство. Всички останали категории като временни жители на Венеция, живеещите в област Венето, деца под 14 години, инвалиди ще трябва да резервират онлайн визитите си, без да ги плащат. От 16 януари ще бъде готова дигиталната платформа за резервации.

Представители на кметството ще контролират входовете към историческата част на Венеция, където ще проверяват qr-кодовете на "дневните" туристи.

Според съветника по туризма в общината Симоне Вентурини не съществува подобен модел в света.

Няма да се плаща такса за влизане в по-малките острови като Бурано, Лидо и др.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: Венециявходен билет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Не си разбрал явно? преди 5 месеца
Да - кафето е късо и много силно, НО задължително си искаш каничка вода или мляко, за да го разредиш по свое желание (видимо не си знаел, а и сервитьора не ти е предложил). Така е навсякъде в Италия. На площада (Сан Марко) пък докато се наслаждаваш в кафенетата с музикантите (няма не искам, няма недей) - си я плащаш отделно цигулката. Ама все пак туриста не е човек, който спестява, а харчи.
15
0
 
0
 
! Отговори
Венеция Ангова: преди 5 месеца
"При мен се влиза безплатно!"
14
1
 
0
 
! Отговори
toti преди 5 месеца
Що пък да не влизат всички от Европа в България с 100Е да им дойде акъла ,че ние НЕ СМЕ В ЕВРОПА И НЕ ВАЖИ ШЕНГЕН !!!..но нашите са балъци и само лижат задни части !!!
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Китайците тръгнаха по екскурзии и туризмът стана напрегнат.
12
0
 
5
 
! Отговори
Стоян Стелий : преди 5 месеца
Тц! На Карибите все още не ми искат вход 5 евро... На Мартиника си топвам пръстчетата на краката в топла като чай вода и ми е готино :) Който не е посещавал вонящите канали на Венеция,не е пропуснал нищо интересно :) Същите "забележителности" ги има и в Максуда :)
11
0
 
1
 
! Отговори
Петър преди 5 месеца
До Г. Я си стой на мястото бе....
10
1
 
0
 
! Отговори
Г преди 5 месеца
Край. Е тези 5 евро ми прецакаха 4те дни които бях планувал за 2024 срещу 150евро включващи полет, спане, шатъл, и мизерни покупки от супера.
9
2
 
8
 
! Отговори
ПорЦелан преди 5 месеца
Те и сега ги взимат. Всички които слизат на гарата се качват на кораПче на което билета е колкото картата за един месец на местните. По мостовете стигаш до Сан марко за 10 мин напълно безплатно и виждаш много повече интересни места. Ако искаш да видиш българи търсиш групи в които половината ходят с найлонови торби от Лидъл или Кауфланд с надписи на Кирилица.
8
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Венецианците са много алчни и надути. Да различно е, но чак пък и такса да ти искат да си късаш обувките по камъните и да ти смърди. В Нидерландия също има канали и даже е по-добре, че поне не миришат. Света ще бъде погубен от човешката алчност. Ще се превърнат, като мюсюлманските страни дето всеки за всичко иска да му даваш пари, всички просят. Чара на туризма ще бъде убит, никой не иска да е ходещ банкомат.
7
1
 
10
 
! Отговори
пияница мистик преди 5 месеца
От Венеция помня, доста отдавна беше де, доста млад бях, че в едно много уютно кафене пих кафе (тогава пиех, сега не пия изобщо), взех си една вода и един сандвич. Кафето беше много скъпо и много късо. Я имаше 1 пръст на дъното на малката чашка, я не. Водата беше двойна от тази която после си купувах в Испания по кафенетата, а сандвича беше все едно съм ял пържола. По скъпо от Венеция ми се видя само в Лихтенщайн
6
1
 
8
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 5 месеца
Венеция си заслужава да се разгледа за 1 ден - интересно музейче, кулата, затвора, 1-2 островчета с такси-лодка. Вземете си стъклена фигурка. После няма за какво да се връщате там.
5
1
 
10
 
! Отговори
шмatka преди 5 месеца
В България ще минем и без смрадливата и мрачна венеция
4
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Няма по- смрадливо място пълно с измамници, които ви взимат страшни пари за един сандвич! А ако видите касов бон да издаде някой все едно сте видели Халеевата комета! Трети свят!
3
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
На мен това няма да ми е проблем! -:) Ама хич не ми Пука какво се случва " там някъде"!-:))
2
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Kлoзeтнитe тakcи nockъnвaт...
1
3
 
15
 
! Отговори
Няма да стане преди 5 месеца
За тоя *** и 0.50 стотинки не давам

Спонсорирани публикации