10 млн. души по света ще загинат заради резистентност към антибиотици

В някои страни 40% от антибиотиците се приемат без лекарско предписание
28 ное 2023 19:15, Нели Христова
66
10 млн. души по света ще загинат заради резистентност към антибиотици
Снимка: Pixabay/padrinan

Прекомерната употреба на антибиотици опасно подкопава тяхната ефективност и увеличава риска от антимикробна резистентност, която до 2050 г. може да бъде причина за смъртта на 10 млн. души по света, предупреждава европейският клон на Световната здравна организация (СЗО), съобщи "Албениън пост".

Въпреки че антимикробната резистентност (която включва антибиотиците) е естествено явление, развитието и разпространението на супербактерии се ускорява от неправилната употреба на антимикробни средства, което затруднява ефективното лечение на инфекциите.

"Всички държави в нашия регион са въвели разпоредби, насочени към защита на "ценните антибиотици" от злоупотреба. Прилагането на тези разпоредби ще позволи решаването на повечето проблеми, свързани със злоупотребата с тях", заяви Роб Бътлър, директор на отдела за инфекциозни болести в СЗО за Европа.

Проучване, проведено в 14 страни от региона, разположени в Източна Европа и Централна Азия, показва, че причините, които се посочват като основание за прием на антибиотици, в 24% от случаите са обикновена настинка, следвана от симптоми на грип (16%), болки в гърлото (21%) и кашлица (18%).

"Тази ситуация е обезпокоителна, тъй като тези симптоми често са причинени от вируси, срещу които антибиотиците не са ефективни".

Освен това, според проучването, проведено в Албания, Армения, Азербайджан, Беларус, Босна и Херцеговина, Грузия, Казахстан, Киргизстан, Черна гора, Северна Македония, Молдова, Таджикистан, Турция и Узбекистан, една трета от 8200 анкетирани използват антибиотици без лекарско предписание.

В някои страни над 40% от антибиотиците се приемат без лекарско предписание - процент, пет пъти по-висок от този, измерен в Европейския съюз, според проучване от 2022 г.

За СЗО друг риск от антибиотичната резистентност е, че тя задълбочава неравенствата, тъй като хората с най-ниско образование и най-ниски доходи имат най-лоши практики, според проучването.

"Проучването ясно показва необходимостта от образование и осведоменост", подчерта Роб Бътлър.

"Антибиотичната резистентност може да се корени в усвоени социални и културни норми, като например да не довършваш опаковката с антибиотици, за да запазиш малко за следващия път, когато се разболееш или да споделиш лекарство с роднина или болен съсед", заключи директорът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Вируси няма! По повърхността на бактериите има точици които са имат генетичен код ДНК за производство на белтъчни вешества. Когато бактерията влезе в тялото на човека и животното именно тия генетини точици наречени от медицината "Вируси" произвеждат вещество за да могат да преживеят. Има хубави и лоши бактерии, които със своите Вирусни точици произвеждат Белтъци. А защо използуваме две Бактерии живеещи в стомаха на Българските овци за производство на Кисело Млако?
57
0
 
1
 
! Отговори
MIKE преди 4 месеца
Това означава ли, че медицината изключва вирусната мутация, както през последните 3 години изключи естествения имунитет. Или просто авторът е преписал статията, която се печата с едно и също съдържание периодически през последните 100 години след производството на Пеницилина плашещи със пандемия от гангрени и масова смърт от порязване.
56
1
 
2
 
! Отговори
Най-добре напишете, преди 4 месеца
че ще ни тресне един по-голям метеорит и да се свърши тая мъка. То не бе спин и ебола, не бе свински и птичи грип, луда крава, не бе ковид, пренаселване на земята, парникови емисии и глобално затопляне... Сега антибиотиците не били ефективни... Дайте някоя още по-катастрофална прогноза и мирясайте, а нас каквото ни сполети, това ще е. Пък може и да оцелеем, да му се не види!
55
0
 
2
 
! Отговори
Еколога преди 4 месеца
Антибиотиците са само рещу бактерии и други едноклетъчни. Вируса не се влияе от антибиотици, пият се за да се ограничи развитието на бактерии при вирусни заболявания.
54
0
 
3
 
! Отговори
Копенхаген преди 4 месеца
Ако не сте на легло и не ви виси нещо от некаде пийте за всичко ибопрофен -такава е системата на западната медицина през 21 век.
53
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Антибиотик GR 50 - най добрият антибиотик
52
0
 
2
 
! Отговори
Роко2 преди 4 месеца
Просто фармацефтичните гиганти не искат да разработват нови антибиотици на всеки 5 годи както трябва да е. Пестят пари с две думи. Едно време трябваше да се пият по 4 пъти по 4 хапчета български антибиотик сега има модерни антибиотици където се пие едно хапче за 24ч. А глобално погледнато истината е ,че средата става токсична и имунната система се прецаква защото тежките метали убиват белите кръвни клетки и нема кво да чисти микробите. Пийте по 50гр. на вечер и не правете куни на непознати моми.
51
0
 
1
 
! Отговори
До Анонимен 50 преди 4 месеца
Нали разбираш, че това е най-лошото което могат да направят богатите за себе си! не за друго ами на тези които не им дават антибитици и оцелеят, то те вече ще натрупат вътрешен имунитет срещу бактериите! и няма да имат нужда от антибиотици!
50
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Някои ще умрат, за да живеят други. Само на умиращите ще дават антибиотици, за да няма резистентност. А богатите ще продължат да се лекуват с антибиотици, но за даа им действат, налага се да се спре масовото изписване на антибиотици. Само Избраните, не Масата.
49
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Аз незнам защо не вземат да забранят цигарите, ГМО храната, наситените транс мазнини, пестицидите с които пръскат продукцията ами точно това което може да ти спаси живота
48
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
По-скоро без антибиотици могат толкова да загинат.Егати сатанистите...
47
0
 
2
 
! Отговори
... преди 4 месеца
10 млн. при 8.1 млрд. са малко над 0.1%
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Пробвал съм без антибиотик, и ме държи по 3-4 седмици настинката с антибиотик минава за седмица...
45
0
 
3
 
! Отговори
Пророк Антиваксарий преди 4 месеца
А от дяволските сиропи колко?!
44
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ще станем като САЩ, където народът не може да си купи лекарства и купува контрабандни индийски антибиотици, дозирани и пакетирани от най-чистите индийски ръце на улицата.
43
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Антибиотици ще има само за богатите. Бедните не заслужават антибиотици. Ще ги пазят и крият от народа. Както казва професор Келбечева, много го разглезиха и развалиха народа, 45 години социализъм развалиха хубавия селски народ с индустриализация, здравеопазване, социални придобивки.
42
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Къде има най-голяма резистентност на антибиотици? В болниците има. Нека болниците да спрат да лекуват с антибиотици и да лекуват с шаманство и баене, за да не става резистентност. Болниците са виновни за резистентността, заради тях ще *** 10 милиона. Те защо не са използвали правилно антибиотиците? Заради тях обикновения човек ще страда, че не може да си купи антибиотик. Най-големите виновници ограничават достъпа до лекарства, заради тяхната мърлявщина и некадърност.
41
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ще загинат без, а не от.:))
40
0
 
7
 
! Отговори
MNENIE преди 4 месеца
Трябва СЗО използва Българския Опит - Пълна Забрана на Антибиотици и Инсулин - Кой оцелее , кой не в Гробищата .Тази Новина е за ХАГА .
39
1
 
12
 
! Отговори
НАРОДА преди 4 месеца
100 000 000 ще загинат защото не са им дали антибиотик навреме

Спонсорирани публикации