Екстремните валежи ще бъдат по-силни и по-чести, човечеството да се подготви

Те ще са повече, отколкото се предвиждаше досега, сочи анализ
30
Екстремните валежи ще бъдат по-силни и по-чести, човечеството да се подготви
Снимка: БГНЕС

Периодите с много силни валежи, които могат да доведат до катастрофални наводнения, стават все по-чести и интензивни със затоплянето на планетата - повече, отколкото се предвиждаше досега, предаде АФП, като цитира ново проучване.

За да предвидят последиците от изменението на климата, специалистите използват климатични модели, но според това изследване те подценяват увеличаването на екстремните валежи.

Още по темата

Това изследване показва, че последиците "могат да бъдат много по-лоши, отколкото си мислехме", заяви в съобщение до медиите Андерс Леверман от Института за изследване на въздействието на климата в Потсдам, провел изследването.

"Екстремните валежи ще бъдат по-силни и по-чести. Обществото трябва да се подготви за това", добави той,цитиран от БТА.

Според проучването най-голямо увеличение на валежите ще има в тропическите райони и високите географски ширини, включително Югоизточна Азия и Северна Канада.

Явлението е свързано с факта, че топлият въздух може да съдържа повече водни пари.

"Нашето проучване потвърждава, че интензивността и честотата на проливните дъждове се засилват експоненциално с всяко увеличение на глобалното затопляне", подчертава Макс Коц, водещ автор на проучването.
Анализите сочат, че именно повишаването на температурата има най-голям ефект върху тези промени, а не други фактори като ветровете.

"Добрата новина е, че това улеснява прогнозирането на бъдещите екстремни валежи", подчертава Андерс Леверман.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
5
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 4 месеца
Повеке дъ вали,да има паша за добитъко! За другото мислете му гражданята,дето кунките са ви наврени у гзо,и ако не е нарязан ляба у магазиня и ляп нимой си отрежете!
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
2025 -та
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Светът, особенно западния го чака масово унищожение от природни бедствия до края на 202 -та. Ако съм ви развалил плановете - съжалявам!
21
1
 
7
 
! Отговори
Ангелина преди 4 месеца
Природата ,въпреки всичко все още е милостива към напълно самозабравилото се "човечество" !
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Валежите са в следствие от това,с което пръскат със самолетите.На всички е ясно това.Прекалено са мощни бурите,защото се мешат в работите на природата.Докато се регулира така ще е.
19
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Докато контролът върху HAARP е в ръцете на сатанисти така ще е!
18
1
 
9
 
! Отговори
Зелен Евро Атлантик преди 4 месеца
А с глобалното затопляне какво стана?! И то ли като контранаступа дето приключи с идването на есента?!
17
2
 
10
 
! Отговори
Проектант-инженер преди 4 месеца
Това са фейкове за да плашат простите и неграмотни хорица по света, а те са много. Целта е да се поизчисти планетата от поне 2/3 от популацията. Един от методите е със всяване на страх и ужас .България ще оцелее, а останалите да са мислили.
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Нема страшно, Бг е с малко население, един Ноев ковчег и всички от Бг в него, да му мислят др., много са. Зеленичките да не се плашат, има и много дървесина за строежа.:))
15
0
 
6
 
! Отговори
КАН Кубрат преди 4 месеца
Всеки ще се спасява както може с близките си .
14
1
 
11
 
! Отговори
В.В.Путин преди 4 месеца
Путин ви го каза на всички малко преди началото на СВО: "Ние не виждаме смисъл в съществуването на света без Русия". Ще ви напраскат термоядрените ракети и край с вас еврогеiски, краварски гюбрета мирижливи. Нямате шанс ще мреte murви!!! За сега братушките ви щадят, за да иZмрете от собствената си глуп0ст и невежеств0!!! Ще се давите в собствените си г0Vна мирижляци, еврогеiци и краваророби!!!
13
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Като не вали, що не вали. Като вали - що вали. Няма угодия, няма оправия. Медийни циркове. Само лоши новини и плашене на стадото. После се сърдят, че им викат "***". Направиха думата "журналист" на нищо, да те е срам да кажеш, че си такъв!
12
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ще става по-топло и ще вали повече. Храната на растениятао - СО2 - ще става повече, значи ще има повече зеленина. Но не, това е лошоораснострашно. Абе да не ни управляват извънземни? За хората топло и влажно и зелено е РАЙ.
11
2
 
13
 
! Отговори
Йосарян преди 4 месеца
Валя цяла нощ. Екстремна работа...., невиждана досега!
10
2
 
23
 
! Отговори
Българка преди 4 месеца
Виждали сте вие екстремну валежи. Вали един ден и викат - екстремни валежи. Преди години валеше по седмица и нямаше никакви наводнения. Просто не се изсичаха горите и се почистваха деретата, коритата на реките и канализациите.
9
1
 
19
 
! Отговори
Азимов преди 4 месеца
Ако повторите един милион пъти, че има екстремни валежи, ще станат ли валежите наистина екстремни?
8
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Зех си още един чадър от левчето.
7
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Гости сме на Земята и няма да сме първия вид , който ще изчезне тук.
6
6
 
6
 
! Отговори
Фори преди 4 месеца
Обаче точно в такова време е голям кеф като надуя пежото и се издига направо стена от вода дето се излива върху пешеходците в страни и те се разбягват. Понякога дебна - карам бавно, всички спокойнои и изведнъж на 10 метра от пешеходеца рязко натискам газта и цялата локва се вдига и му се стоварва върху косата. А като видя майка с количка и се прицелват да пратя цялата локва директно вътре в количката, като на баскетбол.
5
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Добре купуваме чадъри и шушляци :)))

Спонсорирани публикации