Пингвините спят само по няколко секунди, за да пазят бебетата си

Това означава хиляди миниатюрни дремки на ден
1 дек 2023 15:26, Елка Василева
5
Пингвините спят само по няколко секунди, за да пазят бебетата си
Снимка: архив, БГНЕС

Предизвикателство за всички нови родители е да спят достатъчно и същевременно да бдят над бебетата си. За някои пингвини това означава хиляди миниатюрни дремки на ден, установиха изследователи.

На антарктическите пингвини им се налага да пазят денонощно яйцата и пиленцата си в гъстонаселени и шумни колонии. Затова те си почиват хиляди пъти всеки ден, но само за около четири секунди, за да останат бдителни, съобщават учените в публикация в изданието "Сайънс".

Тези т.нар."микродремки", които продължават около 11 часа на ден, изглежда са достатъчни, за да поддържат родителите седмици наред.

"Тези пингвини приличат на сънливи шофьори, които отварят и затварят очи, и го правят 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата в продължение на няколко седмици", казва Нилс Ратенборг, изследовател на съня в Института "Макс Планк" за биологичен интелект и съавтор на новото проучване.

"Това, което е изненадващо, е, че те са в състояние да функционират добре и успешно да отглеждат малките си", обясни той.

Антарктическите пингвини обикновено снасят яйцата си в гнезда с камъчета през ноември. Както и при много други видове пингвини, чифтосаните двойки си поделят родителските задължения. Единият се грижи сам за яйцата и малките, докато другият ходи на риболов, за да се храни семейството.

Въпреки че възрастните екземпляри не са изправени пред много естествени хищници през размножителния период, големи птици дебнат за яйцата и малки сиви пиленца. Други възрастни пингвини също могат да се опитат да атакуват гнездата. Затова преданите родители трябва да са винаги нащрек.

За първи път учените проследяват поведението на пингвините по време на сън в антарктическа размножителна колония, като прикрепят сензори, които измерват мозъчните вълни. Те събират данни за 14 възрастни в продължение на 11 дни на остров Кинг Джордж край бреговете на Антарктида.

Идеята за изследването се заражда, когато Уон Джон И, биолог в Корейския институт за полярни изследвания, забелязва, че пингвините, които се размножават, често мигат с очи и очевидно придремват през дългите дни на наблюдения на терен. Но екипът трябва да запише мозъчните вълни, за да потвърди, че екземплярите спят.

"За тези пингвини микросънят има някакви възстановителни функции, ако не е така, те не биха могли да издържат", казва изследователят.

Учените не са събирали данни за съня извън размножителния сезон, но предполагат, че пингвините може да спят на по-дълги интервали и през други периоди от годината.

"Все още не знаем дали ползите от микросъня са същите като при дългия консолидиран сън", казва Пол-Антоан Либурел, съавтор и изследовател на съня в Центъра за неврологични изследвания в Лион, Франция. Те също така не знаят дали други видове пингвини спят по подобен фрагментиран начин.

Учените са установили няколко други животни, които по специален начин се адаптират към съня. Докато летят, вид морски птици фрегата могат да приспиват по една половина от мозъка си едновременно, а северни тюлени успяват да дремнат по 10 или 15 минути по време на дълбоко гмуркане например.

Но микросънят при пингвините изглежда е нова крайност, казват изследователите.

"Пингвините живеят в среда с високо ниво на стрес. Те се размножават в многолюдни колонии и всички хищници са там по едно и също време", обяснява Даниел Паранос Цитербарт, който изучава пингвините в Океанографския институт Уудс Хоул в Масачузетс и не е участвал в изследването.

Микросънят е "невероятна адаптация", която позволява почти постоянна бдителност, казва той. (БТА, Теодора Славянова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
За да не паднат, нали спят прави при минус. Опитайте и вие и ще усетите що е мазохизъм.
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Като стана въпрос за пингвини се сетих за предаването при Люба Кулезич преди 10 години където й гостуваха Георги Лозанов ( тогава шеф на СЕМ беше) и Мишо Шамара, който искаха да го вкарват в затвора заради песента му " Бяло зелено червено" И Шамара по едно време казва на Лозанов "А пък ти ми приличаш на пингвин." Муахахахахааха...
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Очарователни създания!

Спонсорирани публикации