Публични екзекуции, гладна смърт: Дезертьор за случващото се в Северна Корея

Ким и семейството му бягат на Юг в една бурна нощ
9 дек 2023 17:45, Нели Христова
114
Публични екзекуции, гладна смърт: Дезертьор за случващото се в Северна Корея
Снимка: БГНЕС

Севернокорейци са умирали от глад по време на пандемията отг COVID-19, според скорошно свидетелство, дошло от поредния дезертьор. Той описва и как мъж е бил екзекутиран заради това, че е слушал южнокорейска музика.

Мъжът, идентифициран само като Ким, избягал миналия май с осем други членове на семейството си, включително малки деца. Той предприема опасното бягство до Южна Корея с лодка. Невъзможно е неговият разказ да се провери независимо, но ако е точен, той предполага, че недостигът на храна в части от Северна Корея е бил по-лош, отколкото са предполагали много външни наблюдатели.

Той каза пред BBC, че официалното безпокойство от разпространението на вируса е накарало властите да изолират напълно общности, където има съмнения дори за един случай - оставяйки местните хора отрязани от хранителни доставки.

"Често започнахме да чуваме за случаи на глад", каза той. "Една сутрин се събуждаш и някой ти казва: "О, някой в този район е умрял от глад". На следващата сутрин получаваме още такава информация"

През февруари той научава за възрастна двойка, чиито тела са били частично изядени от плъхове, след като са умрели от глад. Той не е бил пряк свидетел на подобни събития, но твърди, че през април двама фермери, негови познати, са умрели от глад, след като провал на реколтата не им позволил да изпълнят квотата си от храна, която да бъде доставена на властите. За компенсация те са конфискували личните им запаси.

Международните хуманитарни агенции не могат да работят в Северна Корея от началото на пандемията и е много трудно да се получи надеждна информация за ситуацията с храните. Слабо развитото селско стопанство на Северна Корея не може да изхрани населението и страната разчита на внос, който до голяма степен беше спрян по време на COVID кризата.

Агенциите смятат, че ситуацията с храните се влошава, но не са потвърдили широко разпространен глад - със сигурност не в мащаба на глада през 90-те години, когато може да са умрели до няколко милиона души. Разказът на Ким обаче предполага, че поне в крайните райони на страната ситуацията е ужасна.

Той също така потвърждава съобщенията за брутално прилагане на нови закони, насочени срещу "антисоциалното поведение", особено културният внос от Южна Корея чрез цифрови устройства.

Ким каза, че той и баща му често са гледали южнокорейска телевизия, която са успявали да хванат, защото живеят близо до границата. По думите му през април 2022 г. е бил принуден да присъства на публичната екзекуция чрез разстрел на 22-годишен мъж.

"Той беше убит, защото слушаше 70 южнокорейски песни и е гледал около три филма , които е споделил с приятелите си", разказва той. "Репресиите са много по-интензивни. След като ви хванат, ви застрелват или ви пращат в трудов лагер."

През май Ким, съпругата му, майка му и семейството на брат му успешно отплавали от западния бряг на Северна Корея през Жълто море до Йонпьонг, отдалечен южнокорейски остров, където южнокорейският флот ги прибра.

Съпругата му не била склонна да поеме риска, докато не забременяла. "Ти вече не си само собственото си тяло", казал й той. "Ти си родител, искаш ли детето ни да живее в тази адска дупка?"

Те умишлено избрат бурна нощ, когато нямало да има много други кораби. Децата били упоени, за да не вдигат шум. Така те ги пренасят до малката им дървена лодка през минно поле.

Повече от 30 000 души са предприели пътуването на юг от края на 90-те години на миналия век. Повечето от тях са го направили през дългата и преди пореста граница с Китай на север и след това по непряк път през страните от Югоизточна Азия. По време на пандемията Пхенян засили граничната сигурност, правейки подобни пресичания много по-трудни.

През 2019 г. 1047 дезертьори успяха да стигнат на юг. Миналата година този брой е спаднал до 67. Въпреки това, според министерството на обединението на Южна Корея, процентът се е увеличил и 139 дезертьори са пристигнали само през първите девет месеца на тази година.

Телата на най-малко шестима удавени севернокорейци, включително тези на деца, бяха изхвърлени в Южна Корея от май насам, в очевидно увеличаване на рискованите опити за бягство през морските и речните граници, които разделят двете държави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Мда, много лошо там
93
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да режима и статуквото там са строги и не случайно.Но населението там расте,значи системата го осигурява.Може да живеят по-скромно от нас,но си имат всичко необходимо.Култа към личността не ми допада,но е част от играта.Тук пък има фенове на бионсе, анелия.
92
3
 
3
 
! Отговори
Джордж Оруел преди 4 месеца
,,Всичко в държавата! Нищо против държавата! Нищо извън държавата!" -- Бенито Мусолини. Само че като им кажеш на разните любители на реда, дисциплината и сигурността, че това са принципите на италианския фашизъм -- и изведнъж започват да се дърпат. Защото, видите ли, комунизмът бил друго нещо, някак по-демократичен тоталитаризъм. И са прави, по-друг е: по-перфиден, по-брутален и по-кървав... А където е минал комунизмът, пораженията са като от ядрена война: дългосрочни и трудновъзстановими.
91
2
 
2
 
! Отговори
... преди 4 месеца
На някои им се плаща за да не вярват!
90
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Аз вече не вярвам на никаква западна пропаганда. Преди вярвах, но от две години като гледам колко неистини се изсипаха по адрес на Русия, на които върхът беше изявлението на урсула, че руснаците си разглобявали пералните и хладилниците, за да вадели чиповете, направо ме изгубиха като вярваща. А в Русия бях и са толкова пред нас, например, че срещу тях да тичаме, няма да ги настигнем. За Северна Корея никой не може да види как е и затова вярваме безропотно.
89
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Е какво друго да говори? Нали това се очаква от него да говори на запад? Каквото се иска от него, това ще говори, я
88
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Де да знам "като според СЗО средната продължителност на живота в северна Корея е със 7 години по висока от българската" Тов е най-нагла лъжа, и е много лесно да се провери, че е такава. Не само, че не е по-висока от българската, но и е с над 10 години по ниска от южнокорейската, а преди 60 години са били еднакви.
87
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До това е света "Северна Корея показва мускули на тема сателити" На кого "показва мускули"? На държави, които са кацали на луната и пращат мисии до Марс. Осъзнавате ли колко са жалки такива като Ким?
86
3
 
4
 
! Отговори
това е света преди 4 месеца
Северна Корея показва мускули на тема сателити - западните новинари показват пликоумие на тема простотии....
85
2
 
5
 
! Отговори
не разбирам! преди 4 месеца
в сащ и до ден днешен гледаме публични екзекуции - полицаите гръмва някого...
84
10
 
3
 
! Отговори
Де да знам преди 4 месеца
Аз в Пхенян не съм бил. Виж, в Сеул съм бил няколко пъти. Е, от то клошари, просяци и мизерия не може да се разминеш и то в централната им част. Сега, как точно умират от глад не съм наясно, но за 30 години си удвоиха населението. Тоя глад ще да е много особен след като според СЗО средната продължителност на живота в северна Корея е със 7 години по висока от българската. Ядрено оръжие си направиха, шпионски спътници ... от глад ли? Впрочем са в ТОП 10 на световните ИЗНОСИТЕЛИ на плодове.
83
8
 
12
 
! Отговори
... преди 4 месеца
северна корея е тотален ад! гладната смърт там е нещо обичайно! до 2019г работих за ООН по програмата WFP там са умирали и умира милиони души от глад най-вече но и от болести! хората там се опитват да избягат предимно към Китай! там в Китай има една така наречената буфена зона където има стотици хиляди северно корейци! китайците използват като робски труд или за секс! Но в тази зона поне има храна! Много жалко за тези хора!
82
5
 
12
 
! Отговори
Знаещ преди 4 месеца
За съжаление звучи точно като едно друго топло и синьо море,където в отчаянието си хиляди кубинци се опитват да стигнат Обетованата земя на автомобилни гуми,повече от 80 морски мили във вода,пълна с бяла акула!При един нереалистичен сценарии,където всеки без репресии на семействтата може свободно да мигрира,тези територии просто ще се обезлюдът като след ядрена гъба!Дори мазохизъм не е = на комунизъм!Скоро и от Венесуела
81
9
 
12
 
! Отговори
... преди 4 месеца
Значи това няма как да е така! питайте продажната путинофилия тука! тези продажници разправяк как е северна корея и рашистан било рая! от пиле мляко имало! никой не работел и всички били щастливи и мали от всичко по много! е верно нито един продаже путинофил не ще да иде да живее ни в рашистан ни в севрна корея та се чудя що така!? да не би да ЛЪЖАТ по заповед на господарите си от кремъл!?
80
14
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
Аз пиша факти. Неграмотните про'с'таци не ме интересуват.
79
8
 
22
 
! Отговори
Калин преди 4 месеца
НЯМАТЕ ПРЕДСТАВА КАКВО Е В СЕВЕРНА КОРЕЯ. Това което се пише е 0,0001 процент от режима. Като войник съм ходил там.....не за да воювам, а като концерти от военния ансамбъл. Нашата БКП НИ ИЗПРАТИ. 18 годишен....Такова унижение, страх, глад, промита психика...1 човек го следят поне 10, от тези 10 всеки е следен по този начин. В магазините нищо. Като видиш плакат на вожда, спираш покланяш се и благодариш..ако не ..следят те.и коршум или лагер..нямам думи..спрете се малко...
78
2
 
9
 
! Отговори
Беци преди 4 месеца
Христооов...не си добре с подчерепното пространство.
77
12
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
До 87 "DAEWOO KIA SAMUNG LG HYUNDAI" - и кво ме интересуват тези имена след като работната седмица там е 52 часа (намалена преди 5 години от 68 и с текущ план да я вдигнат обратно на 69.
76
4
 
14
 
! Отговори
toti преди 4 месеца
Някой *** още си обичат кумунистишеските режими,защото явно добре са подложили прадядовците им за да са доволни !11
75
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Русофила е човек, който не иска да отиде да живее в комунизма, а иска вие да живите в комунизъм. Защо? Защото някой им е обещал нещо