Наблюдаваме по над 120 метеора на час

Метеоритният поток Геминиди ще се наблюдава добре тази седмица
11 дек 2023 08:56, Елка Василева
2
Наблюдаваме по над 120 метеора на час
Снимка: архив, БГНЕС

Геминиди е третият, последен от най-активните метеорни потоци през годината – след Квадрантиди и по-популярните Персеиди. Той се наблюдава от около 4 до 17 декември, когато Земята прекосява метеорни роеве, отделящи се от астероида 3200 Phaeton. Тази година максимумът на Геминиди ще настъпи на 14 декември около 21 ч. българско време (четвъртък вечерта), каза Пенчо Маркишки, физик от Института по астрономия с НАО при БАН и от катедра „Астрономия“ във Физическия факултет на СУ „Св.  Климент Охридски“.

Около момента на максимума активността на потока е над 120 метеора за час, които могат да се видят при идеални условия за наблюдения – далеч от нощните светлини на градовете, в ясна и безлунна нощ, посочи той.

На 14 декември вечерта Луната ще залезе за София в 18:03 ч. и затова няма да затруднява наблюденията, уточни Маркишки, който е автор на изданието „Гид на любителя астроном“ на Катедра „Астрономия“ във Физическия факултет на СУ.

Радиантът на потока – областта от небето, от която видимо изглежда, че метеорите долитат, се намира в съзвездието Близнаци, близо до звездата Кастор. До около 02:00 ч. радиантът се издига все по-високо в небето, поради което дотогава условията за наблюдения на Геминиди принципно се подобряват.
(БТА, Антоанета Маркова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
До 1 преди 4 месеца
Благодарим за точната, кратко и ясна информация. Макари да имаше повечко журналисти които да пишат така
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тази и следващите две вечери, ще има нов метеоритен дъжд, причинен от отломките на сравнително скоро открита комета, част от които ще пресекат траекторията на Земята. Няма точно предположение с каква интензивност и дали няма да има отломки достатъчно големи, за да предизвикат забележителна гледка.