Вратата за Шенген: Австрия иска да улесним връщането на мигранти

На практика това е отпадане на квотите
15 дек 2023 16:32, Петър Бойчев
145
Вратата за Шенген: Австрия иска да улесним връщането на мигранти
Снимка: БГНЕС

Австрия настоява България и Румъния да улеснят процедурите за връщане на мигранти. Конкретно това означава отпадане на квотите – т.е. всички търсещи убежище, за които България и Румъния отговарят, да бъдат връщани по-бързо, обяснява австрийският национален ежедневник Der Standard в статия, посветена на резултатите от проведената по-рано тази седмица среща на вътрешния министър на Виена с колегите му от София и Букурещ. Герхард Карнер, Калин Стоянов и Мариан Предою обсъдиха ветото на Австрия върху Шенген, поне на летищата, припомнят от редакцията.

"Сега много зависи от решенията на ниво Европейски съюз, като промени в бюджета в полза на подобряване на границата между България и Турция и увеличаване на операциите на Frontex, за което настоява Австрия. Но става дума и за политика на отблъскване. Съгласно Дъблинския регламент търсещите убежище, които първо са били регистрирани в други страни от ЕС, могат да бъдат връщани там“, обяснява изданието.

Сега Австрия настоява България и Румъния да улеснят тези процедури. А това означава отпадана на квотите. Мигрантите, за които България и Румъния всъщност отговарят, ще бъдат връщани по-бързо. Досега само определен брой места са запазени за търсещи убежище от Австрия в полети за депортиране на Frontex. Поради тази квота и дългата продължителност на процедурата, само малка част от засегнатите хора биват връщани в тези държави, подчертава вестникът.

Много лица, търсещи убежище, за които всъщност отговарят други държави, изобщо не остават в Австрия, а продължават към други страни. Така че австрийските власти не могат да ги върнат обратно, защото вече не са на територията на държавата, обяснява още Der Standard.

Според българските власти броят на поисканите и извършени трансфери от Австрия към България се е утроил. "Само през 2023 г. са заявени 193 трансфера, а реално извършените са 106. За цялата 2022 г. заявените трансфери от Австрия са 74, а реално извършените трансфери са 33, без трансферите на чартърни полети“, гласи отговор на властите в София на въпрос на редакцията.

От румънското вътрешно министерство на свой ред обясняват, че австрийските власти са поискали 3493 трансфера в Румъния през последните две години (1602 през 2022 г. и 1891 през 2023 г.). След преглед на заявленията 2911 от тях са приети (1233 през 2022 г. и 1678 през 2023 г.). Но Австрия всъщност е прехвърлила само 243 души (93 през 2022 г. и 150 души през 2023 г.) обратно в Румъния.

Румънското правителство посочва, че "през август 2023 г. Румъния и Австрия подписаха административно споразумение за улесняване на прилагането на регламента, който влезе в сила на 29 октомври 2023 г.“. Въпреки това Австрия свързва разширяването на Шенген с по-бърза политика на връщане. И Румъния, и България от много години отговарят на действителните изисквания за присъединяване към Шенген. Следователно исканията на Австрия се считат за неоправдани и неуместни, обобщават от редакцията, предава "Фокус".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
4
 
8
 
! Отговори
лонг лив Юрап преди 5 месеца
Гинеколожката защо я налаяха кучетата? Да пауа ав Юрап, уен ит стендс тол енд унайтед. Фенкю веримач енд лонг лив Юрап, бау-бау-бау...
97
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ми те османците от исток дойдоха и наложиха исляма.... после същите тия османци превърнали се в комунисти дойдоха и замениха османското робство с комунистическо робство.... Къде е Българското съзнание? Къде остана Бългасркият Разум? ... Османците дойдоха и ни мюзюлманизираха.... СССР дойде и ни колонизираха - комунизираха... Нито по време на Османското, нито по Времена Комуната сме имали "СВОБОДА НА СЛОВОТО"!
96
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Край Щом холандците нямат против и Австрия ще клекне Честито Голям подарък за Нова година
95
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
A какво става с контранастъплението.
94
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Холандия вече е съгласна да влезем Новина от преди половин час
93
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
можем и без въздушен шенген (няма такова понятие, но австрийците го измислиха специално за нас), ако цената е да ни напълните с ***. Някои държави си показват истинското лице, грозно и геноцидно, лицемерно лице, когато опре ножа до кокала, на такива може ли да се разчита за нещо?... не
92
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Току що - Мин.на правосъдието на Нидерландия дава съгласието си за приемането ни в Щенген
91
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Продажната сглобка веднага ще клекне.
90
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
По какво да ги познаят,че ги връщат там ли им издават национални паспорти с лични данни със срок за валидност с печат,че са преминали тяхната граница излизайки,понеже влизайки ползват каналджийски услуги за транзит с временно настаняване и транспорт от тях и как съвместен вариант докато се отделят и не показват националните падпорти с лични данни и излизайки от нея нямат отметки от граничните органи,власти,понеже паспортите им пътуват отделно нелегално докато някъде им ги раздадат с/у поискване.
89
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тези афстрийци много за хитри се имат! Я на случаен принцип всеки втори афстриец да го връщаме на границата! А който мине - 300 еднократна виза. Афганистанците да си ги държат, не ни трябват.
88
0
 
0
 
! Отговори
0000000000 преди 5 месеца
До ахахахМного си задръстен и заблуден.
87
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Мислите ли, че Кирчо, Кокорчо и Цайсатия naляк въобще ще се замислят преди да се съгласят с всички искания на Австрия?
86
7
 
7
 
! Отговори
До Анонимен 97 преди 5 месеца
"Българин" значи "охранител". Това е правил Аспарух, това правим и сега. Това ни е капацитета и специализацията. Българинът генетично харесва охранители, пазачи, пазванти, бодигардове, пъдари, мутри и гавази.
85
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Леле мале...тук е пълно с комунисти .... ислямисти....
84
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
австрия и новоизмслените и правила за приемане само на Румъния и България в шенген... абе тези не разбраха ли, че докато сме бедни, тук няма да искат да остават мигранти, да насочат усилия да станем богати, колкото австрийците, това ще е по-ефективно
83
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Бог, Цар, Отечество, Разум, Вяра, Надежда и Любов...... България ще пребъде понеже е Божествена и в Душата и Сърцето на Българина се крепи Разума! България е била България по време на Българската Империя - преименувана в Римска империя - и почти всичките и императори са биле с българско потекло. България е била България по време на Трите Бългасрки Царства и е била под Византийско, Османско и Комунистическо - СССР робство! Знаете ли какво означава Българин - Богът на Свободата на Словото!
82
1
 
6
 
! Отговори
. преди 5 месеца
Не си струва, те измислят нови и нови изнудвания , насила ли да ги върнем тук мигрантите ?
81
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Вие си ги поканихте,вие ги храните,поите,настанявате....а сега ние да ги вземаме....не,благодаря.Мигрантите идват в ЕС заради вас,а не заради нас.
80
5
 
4
 
! Отговори
Фирма ВИЖТЕ ООД: преди 5 месеца
Вижте, никой няма да ни даде нито сухопътен "Шенген", нито безвизов режим за САЩ. Защото сме тежка етническа и религиозна мешана скара, буферна военна зона, кръстопът на крадените коли, наркотиците и трафикът на хора, както и гара разпределителна за икономическите емигранти. Бежанците не минават през България. Те се знаят. За тях си има други канали. Каквито и ангажименти да поемем - ще са едностранни.
79
2
 
11
 
! Отговори
До 82 правилно преди 5 месеца
Само където не разбираш, че тия мигранти ще бъдат върнати на България. Я ми кажи България какви връзки и сътрудничество има със Сирия, Афганистан или Либия. То там няма и нормални правителства. Няма на кой да ги върнем дори и за наша сметка. Ще останат тук. Ще ни залеят. Не ни трябва Шенген. На никой не му пука, че ще стои 10 минути повече на летището или пък за алчните ТИРаджийски фирми.

Спонсорирани публикации