Живели! 50 млн. литра ракия годишно правят сърбите

Сливовицата влезе в списъка на ЮНЕСКО
19 дек 2023 18:45, Петър Бойчев
22
Живели! 50 млн. литра ракия годишно правят сърбите
Снимка БГНЕС

Около 50 милиона литра ракия се произвеждат годишно в Сърбия, от които 30 милиона литра се произвеждат от дестилерии, регистрирани в Министерството на земеделието, горите и водното стопанство, а останалите 20 милиона литра са за лична употреба, сочат данни на Стопанската камара на Сърбия, съобщи Танюг.
 

Освен това всяка година в Сърбия се откриват около 100 нови дестилерии. Най-големите производители на ракия са в Расинския, Златиборския и Шумадийския окръг, а сред най-търсените ракии са сливовица, крушова ракия и дюлева ракия. Данните на Стопанската камара на Сърбия показват още, че около 730 производители на силни алкохолни напитки са регистрирани в Сърбия и че износът на ракия за външните пазари нараства с над 20 процента годишно.
Ракията се изнася най-вече за Хърватия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Германия и САЩ, но е започнал износ и за Азербайджан, Литва и Латвия.


Секретарят на Асоциацията за растително производство и хранително-вкусова промишленост Александър Богунович, заявява, че през последните години има по-голям интерес към откриването на дестилерии. По думите му става дума главно за хора, които искат да вършат това като хоби. Богунович каза, че всяка година в Сърбия се откриват около 100 нови дестилерии, но в същото време определен брой се заличават от регистъра, предаде БТА.
 

Миналата година сръбската сливовица беше официално включена в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Биволъ преди 4 месеца
Аааа,недей Алекс. Крушовата ракия е страхотна,само че за да не загори казана трябва да се постави скара от клони,която може да развали качеството. Една от най-хубавите ракии в Сърбия е вилямовата с круша в бутилката.По-скъпа е от десетгодишно уиски.
14
0
 
1
 
! Отговори
Бико преди 4 месеца
Варя си един казан сливова,един казан гроздова.И понякога сливовата е по-добра,трябва да се махат костилките,а кой ще го прави?
13
3
 
3
 
! Отговори
Алекс преди 4 месеца
Сливовата и крушовата са второ качество ракии.Гроздовата,която се произвежда у нас,е царицата.
12
5
 
6
 
! Отговори
Запознат преди 4 месеца
България прави по 81 млн. литра ракия на година. И никак не е лоша. Освен това правим много качествени брендита. И много други качествени концентрати. Виното и бирата са отделно. Едну от най-хубавите червени вина в света се правят в България.
11
8
 
12
 
! Отговори
Ахаха преди 4 месеца
Уважение със сърбите? Ти полудя ли? Сърбежи познаваш ли? Според тях всички земи на запад от р. Янтра са исконни сръбски територии, аре да не се уважаваме с най-големия ни душманин на Балканите ...
10
5
 
17
 
! Отговори
Стар казанджия !! преди 4 месеца
Сливовица двойно препечена е най-хубавата ракия която съм пил през живота си !!
9
13
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Трябва се уважаваме със сърбите!
8
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ох, добре че Кокорчо не им е финансов, такъв нов данък щеше да им отпере та да им се завие свят!
7
14
 
10
 
! Отговори
Ахаха преди 4 месеца
Србе на врбе. Питайте хрватите за србосека :)
6
9
 
10
 
! Отговори
МАРАШ преди 4 месеца
Живели!Jiveli!
5
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Сръбската ракия в Юнеско а нашата искат да я забранят. Ето това е ЕС.
4
6
 
5
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 4 месеца
До Бaй Kypтибългарската ракия отдавна я развалиха !
3
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
3 сърбите го наричат турбо фолк а не с турската дума чалга. А по "нашите" "немски" магазини редовно се пускат плескавици и ущипци, защото немската и британска кухня sucks, разбра ли швестера?
2
4
 
24
 
! Отговори
50 милиона литра преди 4 месеца
тука в България го пием само по селата :)))
1
19
 
11
 
! Отговори
Бай Урко преди 4 месеца
Jivela Yugoslavija!!!

Спонсорирани публикации