Брюксел не вижда реалните проблеми на Европа, Орбан "ще отваря очите му"

Определи 2023-а като година на големи борби
21 дек 2023 22:50, Александър Попов
48
Брюксел не вижда реалните проблеми на Европа, Орбан "ще отваря очите му"
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Унгарският премиер Виктор Орбан изрази мнение, че Брюксел не вижда истинските проблеми в Европа и затова целта на страната му на изборите за Европейски парламент е да "отвори очите на Брюксел".

"Европейските избори са в центъра на политическите цели през следващата година", заяви Орбан, като подчерта, че Брюксел не забелязва проблемите, пред които са изправени жителите на цяла Европа, а не само на Унгария.

Той уточни, че целта на Унгария на следващите европейски избори е "да направи така, че европейските лидери да са способни да поправят грешките, които допуснаха през тази година", и че 2023 г. е "година на големи борби, а следващата ще бъде година на големи планове", когато Будапеща ще се опита да постигне значителна промяна в политиката на Европейския съюз.

"Новият пакт за миграцията на ЕС със сигурност ще се провали и докато Европа не вземе решение за стъпката на Унгария, че желаещите да влязат на територията на блока трябва първо да подадат молба и през това време да чакат извън ЕС, никаква регулация, каквато и да се въведе, няма да проработи, каза Орбан.

Орбан подчерта важността на връщането на фокуса на политиката към семействата през 2024 г. и че правителството се надява страната да работи стъпка напред в бъдеще, тъй като унгарците тази година "се бориха и работиха, за да защитят това, което имат".

Министър-председателя се спря и на предизвикателствата, пред които е изправен светът през тази година, включително войната, терористичните заплахи, миграцията и инфлацията. Той посочи, че правителството му е успяло да защити пенсиите.

Финансирането на Украйна не трябва да идва от бюджета на ЕС

Унгария е на мнение, че сумата по финансирането на Украйна от страна на Европейския съюз не бива да бъде взета от бюджета от ЕС и че за всяка финансова помощ за Украйна трябва да бъдат поставени "разумни" срокове, заяви унгарският министър-председател Виктор Орбан днес, цитиран от Ройтерс.

"Убеден съм, че да се дадат на Украйна петдесет милиарда евро от бюджета на ЕС... е грешно решение", каза Орбан на днешната си годишна пресконференция с присъствието на представители на световни медии.

Всички членки на ЕС с изключение на Унгария одобриха миналата седмица стартирането на преговорите с Украйна за присъединяване към блока въпреки продължаващата инвазия на Русия в страната. Ройтерс отбелязва, че съпротивата на Унгария беше заобиколена, с предложение към Орбан да напусне залата непосредствено преди гласуването на решението.

Унгарският премиер потвърди официално, че инициативата за това предложение е дошла от Олаф Шолц.  Германският канцлер предложи Орбан да напусне временно срещата, за да даде възможност на останалите държавни и правителствени ръководители да постигнат необходимия консенсус.

Лидерите на страните членки на ЕС обаче не можаха да преодолеят съпротивата на унгарския премиер срещу преразглеждането на бюджета на блока, за да се насочат въпросните 50 милиарда евро към Киев и да се осигурят средства по други дейности като управлението на миграцията.

Очаква се лидерите на ЕС, които биха предпочели постигането на споразумение с единодушие, но иман и план Б, да преразгледат въпроса на извънредно заседание на Европейския съвет на 1 февруари догодина.

"Те искат да дадат парите на Украйна от бюджета на ЕС, Унгария иска това финансиране да не засяга бюджета на ЕС. Те имат вариант – при положение че ние не сме съгласни с това – да намерят средства извън бюджета, но за нас не съществува вариант средствата да бъдат взети от бюджета без съгласието на Унгария", каза Орбан.

"Възможността е останалите 26 държави да намерят изход от ситуацията със съвместното отпускане на заем извън бюджета на ЕС. Ако се стигне до подобно решение, ще преосмислим позицията си", добави министър-председателят на Унгария.

ЕС може да продължи да помага на Киев по заобиколен път, включващ сделка между 26 страни членки на блока и Украйна, която автоматично лишава Унгария от пари от съпътстващи споразумението еврофондове, като например за мигрантите.

ЕС замрази голяма част от средствата от еврофондове за Унгария поради опасенията, че правителството на Орбан е подкопало демократичния принцип за взаимен контрол между законодателната, изпълнителната и съдебната власт в страната. Миналата седмица Блокът размрази някои от тези средства, изхождайки от констатацията, че Будапеща е осъществила съдебна реформа, но около 20 милиарда евро остават блокирани.

Запитан по темата днес, Орбан каза, че Унгария не би искала замразяването на средствата за страната от ЕС, обвързано със спазването на принципа на върховенството на закона, да се свързва с финансирането на Украйна.

"Не искаме паричната помощ, предназначена за Украйна, да се обвързва с каквито и да е финансови проблеми на Унгария,... това би нарушило и принципа на ЕС за лоялното сътрудничество", каза Орбан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още по темата: УнгарияВиктор ОрбанЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
0
 
! Отговори
ЕС беше преди 4 месеца
добър за Германия и някои други развити страни. Ограбваха останалите по най-незабележимия, но ефикасен начин - разоряване на местното производство и внос на техни стоки. За властимащите от по-бедните страни бонус - процент от субсидиите и каквото си откраднат. За останалите - илюзии, че им помагат.
37
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Унгарците винаги са били на собствено мнение и само са печелили от това. Аз като дете бях там и се изумих от западния им начин на живот. Съвсем различно беше от нас-полукапитализъм. Сега пак са така-гледат си интереса хората и не се съобразяват с никого. Така трябва. Гледат себе си и на никого не прекланят главица, та сабя да я сече.
36
5
 
2
 
! Отговори
те затова унгария преди 4 месеца
станаха втората най-бедна държава в ЕС след България , даже румъния ги изпревари
35
2
 
1
 
! Отговори
Брюксел не вижда... преди 4 месеца
ами това е факт,N-пакетите санкции действат,очевидно... ЕСССР приключи,както беше планирано от ФАЩ и Малобритания! Остана да се преборят с останалите 3/4 от света и ще се превърнат в хегемон,евентуално.
34
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Много е прав по доста въпроси. Миграция, финансиране на Украйна. От какъв зор пари за Украйна от бюджета на ЕС? Приходите от нас, а след това пари за укрофашистите.
33
4
 
16
 
! Отговори
Евала Орбане преди 4 месеца
Излезна да пиеш едно кафе и ти бутнаха10 милиарда ,ползваш си руски петрол ,нищо не даваш за войната, и си гледаш държавата и интереса и.Е затова те избират 5 пъти подред.Евала че има поне един с акъл
32
5
 
12
 
! Отговори
Добре бе преди 4 месеца
Чета коментари и се чудя толко ли са зле някои.50 000 000 000 милиарда евро нарочно гоизписах с нулите.И тия пари ще се хвърлят ей така. Дори да се дадът за европейски въоръжени сили е по добре, а ако се вложат в благоустройството на хората... И тука ревнали разни да се помагало на Украйна, зле,та,ци тези пари са и наши бе ей...
31
5
 
1
 
! Отговори
До един анонимник преди 4 месеца
....Ако европейският "съюз" иска да взима решения с множество, а не с единодушие, редно е да не се нарича вече "съюз", а империя, халифат..... Абе ***, какво тогава РФ ? Там решенията се взимат от един човек !
30
10
 
8
 
! Отговори
маркс преди 4 месеца
Като не му харесва ЕС,да излиза от него,никой не го държи насила,да отива в БРИКС при своя приятел Путин!
29
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Орбан си говори сам . Народа от приказките му не се интересува . Унгарците са от години в Еврозоната и от години в Шенген. Приказките му са сладки за тези нежелаещи ЕС и НАТО
28
18
 
9
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 4 месеца
Орбан е с червени русофилски пенджури и никакви очи не може да отваря. 'баси!
27
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не е съюз, това е модерното робство - унищожаване не местното производство, заплащане колкото да има само за храна, създаване на нова олигархия която законно "усвоява" всички евросредства чрез "наши фирми" и ала-бала!
26
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ако европейският "съюз" иска да взима решения с множество, а не с единодушие, редно е да не се нарича вече "съюз", а империя, халифат, джамахирия, тоталитарна либерастка градина, .... нещо да си измислят там, но не и съюз, защото съюз означава участие на равноправни партньори
25
9
 
6
 
! Отговори
Бозаджията преди 4 месеца
Последно по гореща препоръка на феята Русня ,Орбан инсталира катинарно устройство на гащите си в опит да се предпази от изненади непосредствено отзад на една педя надоло от кръста от коварния жозеп барел и най вече от подлия зельо. Успех!
24
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Някой явно трябва да го направи.
23
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До В Унгария Аз работа в Унгария на пиишарникаи знам точно за тях Обан е повече от Бог
22
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Путин и Орбанса най-великите държавници. Останалото е плява
21
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Значи Орбан иска 50 млрд. евро да не са давани на Киев-Украйна от бюджета на ЕС за 27 негови страни членки,като тези средства можело да се насочат към мигрантите дошли,новодошли в ЕС обвързани по някакъв регулиращ ги режим за пребиваване необвързващ ги с визови режими и представяне на реални паспортни данни от кои нации и народности са и по какви причини идват заради национални катастрофи за пребиваване в ЕС,понеже не са граждани на държави в ЕС,а трябва да подават молба извън ЕС и да чакат визи
20
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Скоро (до пет - десет години) пак ще има ПЕРЕСТРОЙКА ама тоя път на еврогeйckия СОЮЗ... Лошото е, че ние като последните подлuзypговци и пАсолствени слyги, ще стоим до края на потъващия еврогeйтлaнтичесkи кораб. Браво на Орбан!!!!
19
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Само не разбрах защо му махнахме таксата за пренос на газ на това руско к0пeleнце. Щото ни рекетира с Шенген ли?