Стрелецът в Прага е бил елиминиран, 11 са убитите

Появиха се първи кадри на убиеца
Обновена: 21 дек 2023 18:26 | 21 дек 2023 18:25, Нели Христова
117
Стрелецът в Прага е бил елиминиран, 11 са убитите
Снимка: Twitter

Полицията в Прага съобщи, че стрелецът, който откри масова стрелба в университет в центъра на града, е бил "елиминиран". Сградата в момента се евакуира.

Докладите сочат, че инцидентът е станал в Карловия университет, разположен на площад Ян Палах.

Медицинските спасителни служби в Прага споделиха нова информация за броя на загиналите и ранените:

"11 загинали, включително нападателят, 9 тежко ранени, 5-6 средно тежко ранени, до 10 леко ранени. Числата все още може да се променят."

На служителите на университета е казано да "стоят на място", да се барикадират в стаите и да изгасят осветлението, предаде Ройтерс.

 

Тарг Пейшънс, британско-австралиец, който е отседнал в апартамент близо до местопроизшествието, каза пред BBC, че е чул "много изстрели".

"Погледнах от балкона си и видях полицията да пристига. Няколко полицаи трудно спираха хората, които вървяха към мястото", тъжен той.

Появиха се проверени изображения от мястото на инцидента, които показват хора, вкопчени във външната стена на сградата на университета, на няколко етажа над земята. .

Премиерът Петр Фиала каза, че е отменил предстоящи ангажименти в светлината на "трагичните събития".

Имейл до персонала във философския факултет на Карловия университет, видян от Ройтерс, предупреждава персонала за стрелбата.

В него пишеше: "Стойте на място, не ходете никъде, ако сте в офисите, заключете ги и поставете мебелите пред вратата, изгасете осветлението".

Властите съобщиха, че целият площад и няколко улици около университета са затворени.

Карловият университет се намира в Стария град на Прага, на около 500 метра от историческия Карлов мост, туристически магнит.

Дениз Кейси от северен Уелс беше в Прага на почивка и каза пред BBC: "Можехме да видим, че е нещо сериозно по количеството полиция."

Тя се върнала в хотела си, но добави: "Малко ни е страх да излезем сега, защото сме загрижени и нямаме представа дали всичко е свършило."

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
МАСОВА СТРЕЛБА В ПРАГА - 15 убити, 24 ранени. Стрелецът е 24-годишният студент по история Давид Козак. Той първо убива баща си и поставя IED в къщата на родителите си, след това пътува до Прага, влиза в сградата на университета и започва да стреля с пушка тип AR-15 с мерник.
64
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ЕС ту върви към гроба си ама няма кой да каже - евроатлантизма е едно недоносче . А иначе има кой да вземе парите и да си мълчи . Русия отдавна трябваше да врътне кранчето . Не може фалирали държави да управляват континента и да учат и другите как да затънат като тях .
63
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
напълно нормално евроатлантическите ценности навлизат във всички аспекти на живота.
62
1
 
3
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 4 месеца
Жертвите са извадили много лош късмет. След като застрелял баща си русото момче Давид е тръгнало да убива в университета. Пражките полицаи са се задействали много бързо и в 14.22 са евакуирали студентите от сградата на университета в улица Целетна, където той трябвало да има лекция. Давид обаче е решил да стреля в друга сграда на университета. В 14.59 полицаите вече са имали информация, че има стрелба в сградата на философския факултет. За 12 минути са успели да стигнат до там и да реагират.
61
1
 
7
 
! Отговори
Хелзинския комитет преди 4 месеца
Човек на годината.
60
11
 
4
 
! Отговори
До Ясноооо преди 4 месеца
Съвсем наистина може и да си прав. Първата мисъл която ми мина през ума е, че това е някакъв изперкал чешки русофил. И там има вредна русофилска маса като нашите само че са по-малко.
59
2
 
7
 
! Отговори
Долу ЕС преди 4 месеца
колкото по обединена европа всички ще скачате от безценности! още искам ощеее все ден по 100 отрепане докато на проззтия европеец не му дойде акъла за кой да гласува, ето ви либерастия до шия
58
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Многото учене не прощава.
57
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Обзалагам се че този е изтрещял наркоман. Синтетиките буквално ги размазват. Такива неща ще стават и в Бг. Няма измъкване. На Боко амфетите са яки.
56
0
 
4
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 4 месеца
Според пражската полиция русото момче Давид е притежавал няколко законни оръжия. С тях е убил тези 15 души в университета включително баща си. Имало е индикации в социалните мрежи, че е планувал убийствата. Първоначално е имал намерение да стреля в сградата където имат лекции на улица Целетна, но незнайно защо според Пражската полиция е отишъл в сградата на университета на площад Ян Палах. Ян Палах е чехът който навремето се беше самозапалил в знак на протест срещу събитията 1968 г.
55
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Путин да затяга гайките на евроатлантиците и те ще се самоизядат сами . А ко стана с дълговете на евроатлантиците ? Ще печатат или ще фалират ? Ся ше са очленят с членството :)
54
2
 
3
 
! Отговори
Anonimen преди 4 месеца
Сега по празниците само кланета ще стават така усещам
53
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ама как така елиминиран?!АЕЖ да се самосезира!! Да разследват полицая дето го е застрелял.Как може такова безобразие?! Трябваше да го арестуват и да го съдят към десетина години. После една доживотна и да го храним 50-60 г за тоя дето клати гората.Как може такова безобразие..
52
0
 
8
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 4 месеца
В чешките медии пише, че Давид е убил 15 души и други ранил. Най-напред е застрелял баща си, след това е отишъл да стреля в университета. Накрая се е самоубил. Русото момче е от град Кладно. Това е най-близкия град до Прага. Нещо като Перник до София. Карловия университет е най-големия и най-престижния в Прага. Както за нас Софийски университет. Досега само чужденци са правили някакви стрелби в Прага. Това за тях е голям шок. Може би по-голям от това да се случи при нас.
51
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До До 52. Освен това в статията пише, че "е елиминиран", което със "се е самоубил" не се връзва по никакъв начин.
50
1
 
1
 
! Отговори
До 52 преди 4 месеца
Ако беше прочел, самоубил се е
49
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 53 - Имаше ТВУ-та, сега и не знаят какво е това.
48
4
 
12
 
! Отговори
бачкатор преди 4 месеца
Американизация на обществото,със съответните минуси естетсвено. Иначе Чехите са мирни и кротки хора.
47
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Единствената добра новина е, че са гръмнали мръсссника иуубиец!
46
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Хората се кефят на амерериканския стил и се изявяват, сами си ги отгледахте!